Zengin olmayı düşleyen yoksul ve despot bir babanın cehenneme çevirdiği ergenlik döneminden sonra iki yıl Los Angeles Üniversitesi´nde gazetecilik bölümüne devam eden Charles Bukowski (Henry Chinaski) kararını verir. Babası gibi biri zengin olmak istediğine göre, o tersini isteyecektir. Aylaklığı. Ancak erken yaşta saptadığı bir hedefi vardır. Yazar olmak.  Mukavva bavulunu alıp yola düştüğünde yirmi iki yaşındadır. Ucuz pansiyon odalarında sefaletle boğuşup yazmaya çalışırken kendine gerçek bir dost edinmiştir. Alkol.  Bar Sineği filminde beş günlük bir kesitini senaryolaştırdığı bu dönem yaklaşık on yıl sürer. Eyalet eyalet dolaşıp, pansiyon kirası ve içki giderlerini karşılamak için sayısız ikinci, hatta üçüncü sınıf işlere girip çıkar. Bukowski roman, öykü ve şiirlerinde sık sık özlemle söz ettiği bu dönemi anlatırken mizahının ve onu çağdaş Amerikan edebiyatının önde gelen yazarlarından biri yapan eşsiz yalınlığının doruğundadır.
160 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2002

Bukowski'den Alaycı Bir Manifesto - Factotum
Henry Chinaski, Los Angels Üniversitesi Gazetecilik mezunu bir adamdır. Henüz 22 yaşında; ucuz, dandik bir bavulla yollara düştüğünde ailesinin tam tersi isteklere sahip olmak istediğini biliyordur. Sarhoş olup, bar köşelerinde berduş içkileri içerken hayatına bazen arzuladığı bazen de onu iğrendiren kadınlar girer. Chinaski o kadar çok işe girer çıkar ki bu bir yandan hayatı tanımasına bir yandan da anlamasına yol açar. Ama iş anlatmasına gelince... Yazar olmak. Tek istediği bu. Ama bir yandan aylak işler de yakasını bırakmaz. O da 3-4 gün yaşadığı bataklık gibi Otellerde sızar kalır. ''Rafflesia'' cinsi bitkiye benzetiyorum ben Chinaski'nin yaşadığı hayatı. Bitki koktukça Henry ona çekildi. Bazı insanlar çürümeden etkilenir ve kendisi de çürümenin bir parçası olur. Ama yollara düşmekten vazgeçmemesi benim gözümde önemli bir durum. Yazar, hayatının adeta bir bölümünü yansıtan yüce
Charles Bukowski
sabahın köründe kalkıp zengin insanlara yalakalık yapan bir çalışma sistemine başkaldırı yazmış. Tarihsel gelir eşitsizlik oyunlarını göz önüne sermiş. Okuyun derim kitap dostları.
Puan vermedi
Factotum, Charles Bukowski’nin Ekmek Arası’nı izleyen otobiyografik romanı. Ekmek Arası; çocukluğunu, ilk ve ortaokul, lise yıllarını anlatırken Factotum hayata atıldığı, iş arama, işten kovulma, yazarlık denemeleri sürecini anlatıyor. Hayata atılmak derken, gözünüzde idealist ve hezeyanlarla dolu bir süreç canlanmasın. Charles Bukowski,
9/10 puan verdi
Adını sürekli duyduğum içimde her zaman başlama isteği olan Bukowski ile nihayet tanıştım. Çok büyük bir heyecanla başlamıştım kitaba, ki sayfalar ilerledikçe afallamaya, neler oluyor demeye başldım. Çünkü yeraltı edebiyatına ilk defa giriş yapıyordum ve karşımdaki yazılanlar daha önce okumadığım tarzdaydı. Hem yazar hakkında bilgi sahibi değildim
9/10 puan verdi
Yeraltı edebiyatı denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Charles Bukowski'nin bu Factotum adlı kitabını, büyük bir merak ve heyecanla okudum çünkü kendisi oldukça beğendiğim bir yazar. Bir etkinlik için önermiş olduğum eserde yazar, üniversiteyi bıraktıktan sonraki seyahatleri, ilişkileri ve iş maceralarından oluşan gençlik anılarını bizimle
9/10 puan verdi
Charles Bukowski ile tanışma kitabım oldu. Yazarın bu eseri Los Angeles'a taşındıktan sonraki hayat sürecini anlatıyor. Bukowski'nin en dikkat çekici özelliği bana göre açık ara ile üslubu. Bir yazar nasıl olurda hem bu kadar küfürbaz hem de güzel mesajlar verebiliyor anlamak biraz zor. Kitapta durduk yerde insana kahkaha attıran çok güzel bölümler var. Bunlar ister yazarın üslubundan kaynaklansın isterse de kurduğu örgüyle olsun. Bu yüzden sık sık güleceğinizden eminim:) Bir yazarı tek kitabından yola çıkarak anlamak zor fakat ben bukowski'yi biraz olsun geniş anlamda tanıdığıma inanıyorum. Yazar kendi yalnızlığında ve kendi yalnızlığının verdiği rahatlığı iş hayatına da taşımak istesede maalesef girdiği çoğu işten kovulması uzun sürmüyor. Okunmanızı tavsiye ederim. Umarım en kısa zamanda diğer kitaplarına dönüş yapıp iyice anlarım. Bukowski'yi tanıyın. Kuru kuru yazmıyor, okurken eğlenip gülmek yüzde yüz garanti :)
8/10 puan verdi
Susarak Anlaşılmayı Tercih Eden Adam.
Ekmek Arası'nın devamı niteliğinde olan bu kitabında yazar, yiyiyor, içiyor, sıçıyor, sevişiyor. Bir de at yarışı var tabii. Bukowski'nin (Henry Chinaski) gençlik yıllarında sürekli değişen iş ortamı, evden ayrılışı, kafasına koyduğu yazarlığa nasıl başladığı ve otel odalarındaki parasızlık ve sefalet halleri, aylaklıkları, şerkeşlikleri... Zaten her türlü ayak işini yapan anlamına geliyormuş "FACTOTUM". Her şeyi yapan ama aylak aylak oturup içki içip yazan bir adam olan Bukowski' nin alt metinde ABD`nin kendi kapitalizmine yenik düşüşünü anlattığı özyaşam romanı.
Puan vermedi
Charles Bukowski’nin Ekmek Arası kitabının devamı diyebilir miyiz? Başucu kitaplarımdan biride Ekmek Arası olmuşken, aynı şeyi Factotum içinde gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Zaten bu iki kitabı birbirinden ayırmak bebeği anne sütünden kesmekten farksız olur. Gelelim kitaba. Bu kitapta Chinaski’nin, fazlaca kadınları ve çok kalabalık bir iş
8/10 puan verdi
Bukowski'nin aşağı yukarı her eserinde, bu eserinde de olduğu üzere otobiyografik bir yan bulunur. İnsanlar eğer kendi hayatları söz konusu ise çoğu zaman kendilerini olduğundan daha az kötü göstermeye çalışırlar. Bu, biraz da biz insanların zayıf bir noktası. Kötüysek eğer kötü diyemeyiz, "şu yüzden böyle oldu", "hep bu 'şu
10/10 puan verdi
Factotum
fac.to. tum her şeyi yapan; fac,yapmak anlamındaki facere'den, ve totum, her şey, bütün anlamındaki totus'tan, bir işte yapılması gereken tüm niteliksiz işleri yapan kişi, kâhya, ayakçı. Charles Bukowski (Henry Chinaski) bu eserde kendi yaşamının en yalın anlatılabilecek en iyi şekilde anlatıyor, çeşitli 2. 3. sınıf işlerde mücadeleler veriyor, bir çoğunda fazla uzun sürmeden işlerden ayrılıyor. Alkol Henry Chinaski'nin vazgeçilmez tutkusu kiraladığı haftalık eski ve ucuz pansiyonlarda, akşamlarını alkol tüketerek geçiriyor. Jan adlı kız arkadaşı, barlarda takılan genellikle başına buyruk bir yaşantının insanıdır ki, Chinaski ile arkadaşlık kurmaları ilişki yaşamaları beraber eğlenebilmeleri de çoğunlukla aynı özelliklere sahip, gelişigüzel yaşayan, iki karakter olmalarındandır. Charles Bukowski diğer eserlerinde olduğu gibi müstehcen ifadeler ve +18 konuşmalardan sıklıkla rastlayabilirsiniz. Belki de Bukowski eserlerinin çok okunmasının bir sebebi de cinselliği, alkolizmi, yeraltı dünyasını açıkça dile getirebilmesindendir. Ayrıca Bukowski okur kitlesinin değerli ve önemli bir kitle olduğunu düşünmekteyim. Bir şeyler için çabalayan toplum dışı insanların, depresyonla savaşan, hayatta mücadele veren bazen kaybetmiş kimseler olmalılar.
Puan vermedi
Bukowski mizahlarının altında dərin mənalar yatır.. Əgər bunları görsə bilsən Bukowskinin söyüş və ürək bulandıran cümlələrinə hardasa göz yumacaqsan. Bir neçə kitabını oxumuşam, öz həyatını olduğu kimi yazır məncə. Bu kitabda iş həyatını və olmazsa olmaz qadınlarını ön plana çəkib.

Charles BukowskiYazar · 58 kitap
Charles Bukowski (16 Ağustos 1920 - 9 Mart 1994), asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şair. Yapıtlarında bazen Henry Chinaski ismini de kullanmıştır. Hayatının çoğunu ABD'nin Los Angeles şehrinde geçirmiştir. Eserlerinde genellikle toplum dışı insanlar ile depresyonu konu alması ve alkolizme yatkın bir hayat tarzını anlatmasıyla ünlüdür. Bunun nedeni olarak kendisinin bu hayatı yaşaması gösterilebilir. Bukowski'nin yazılarında kendi hayatını yazıp yazmadığı tartışma konusu olmuştur; hayranlarının bir kısmı bunları kurguladığını, çoğunluğu ise yaşamadan bu tip kurguları yapmasının mümkün olmayacağını ve o karakterde bir insanın bu hayatı sürmesinin zaten doğal olduğu görüşünü savunmaktadır. I. Dünya Savaşı'nın sonlarında Almanya'ya askeri hizmet nedeniyle gelen Polonya asıllı Amerikan bir babanın ve terzilikle uğraşan Alman bir annenin çocuğu olan Charles Bukowski 1920 yılında Andernach, Almanya'da doğdu. 2 yaşındayken Los Angeles'ataşındılar. 1929 Krizi sırasında Bukowski'nin babası genelde işsizdi ve Bukowski'ye şiddet uygulardı. Genelde sessiz bir çocuk olan ve bu özelliğiyle dikkat çeken Bukowski, bazen çıldırış noktasına geliyor kendinden hiç beklenmedik kabadayılıklar yapıyordu. İlkokul yıllarından itibaren korkusuz olan Bukowski, kendi yazdığı bir eserinde ilkokul öğretmenine "sevişelim" dediğini söylemektedir. Bukowski, Los Angeles Lisesi'nden mezun olduktan sonra sanat, gazetecilik ve edebiyat dersleri aldığı Los Angeles Şehir Üniversitesi'nde 1 yıl okudu. Yazmaya başladığı günden itibaren yazılarını yayımlanması için dergilere gönderen Bukowski'nin yazıları hep geri gönderilmiştir. Ancak 24 yaşındayken "Aftermath of a Lenghty Rejection Slip" isimli kısa öyküsü yayımlandı. İki yıl sonra bir başka kısa öyküsü olan "20 Tanks From Kasseldown" isimli eseri yayımlandı. Bukowski yayıncılık yöntemlerinden hayal kırıklığına uğradı ve neredeyse 10 yıllığına yazmayı bıraktı. Hayatının bu bölümünü ABD'yi gezerek, çeşitli işlerde genellikle kısa vadeli çalışarak ve ucuz pansiyonlarda konaklayarak geçirdi. Hayatının diğer bölümlerinde olduğundan daha yoğun bir tempo ile açlık ile boğuşan ve kadınlarla zaman geçiren Bukowski daha sonra bu yıllarını Factotum isimli kitabında da anlatmıştır. Bu dönemdeki işlerinin kısa vadeli olmasının nedeni de düzen tanımaz kişiliği ve alkol bağımlılığıydı. Bukowski babasına olan nefretini onun aksine bir hayat yaşayarak göstermiş ve bir yazısında da bu yüzden bir hiç olmayı seçtiğini söylemiştir. O babasının aksine olduğu gibi görünen ve bir şey olmamayı hedefleyen birisi olarak kazandığı paraya önem vermiyor ve barlarda günü birlik bir hayat sürüyordu. Zengin Amerikalı kadınlarla ilişkiye girdiği dönemlerde onlara kaba dahi davransa etkiliyor onların evlerinde yaşamaya başlıyor ama bir türlü o hayata adapte olamayarak eski hayatına geri dönüyordu ki 1969'da da bunu, aç kalmayı seçtiğini söyleyerek ispat etmiş oluyor adeta. Ayrıca ömrünün çoğu denilebilecek kısmını da hipodromlarda geçirmiş ve bundan yazılarında sık sık söz etmiştir. 1950'lerin başında Bukowski, iki yıldan az bir süre ABD Posta İdaresi'nde posta kuryesi olarak çalıştı. 1955'te ölümün ucundan döndüğü alkol komasından dolayı hastaneye kaldırıldı. Taburcu olduktan sonra bir daktilo satın aldı ve şiir yazmaya başladı.1957'de Barbara Fry ile evlendi fakat 1959'da boşandılar. Bukowski, şiir yazmaya ve içki içmeye devam etti ve sonra Los Angeles'taki postaneye geri döndü. 1965'te hiç evlenmediği Francis Smith'ten bir kızı oldu. 1969'da Black Sparrow Yayınevi'nden ömür boyu 100 dolar maaş teklifini alınca postaneden ayrıldı. Bir mektubunda şöyle bir açıklaması vardı "İki seçenekten birini seçmek zorundaydım: Posta ofisinde kalıp delirmek ya da yazmaya oynayıp açlıktan ölmek. Ben aç kalmayı seçtim." Posta ofisini bırakalı bir ay olmadan Postane ismindeki ilk romanını bitirdi. 1976'da Bukowski, Linda King ile tanıştı. İki yıl sonra birlikte Los Angeles'ta bir liman şehri olan San Pedro'ya taşındılar. Bukowski ve Beighle 1985'te evlendiler. Bukowski, Pulp romanını henüz bitirdikten sonra 9 Mart 1994'te 73 yaşındayken omurilikten yayılan lösemi sebebiyle San Pedro, Kaliforniya'da öldü. Bu tip bir hayat yaşadığı için birçok kez tutuklanmış, dayak yemiş olan Bukowski hayatı, özgün dili ve tarzı ile Amerikan edebiyatına damgasını vurmuş, Türkiye'de ise ilk kez Sokak dergisi'nde çıkan öyküleri ile tanınmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.