Kazaklar

Lev Tolstoy
Çevirmen:
Leyla Soykut

2023 12. kitabı
"Bir kadını sırf güzelliği için sevmek olanaklı mı? Bu, bir heykeli sev­mek gibi bir şey olmaz mı?" Ah Rus yazarları iyi ki var oldunuz. Ne varsa klasiklerde var diyesim geliyor. İlk olarak kitabın adı dikkatimi çekti. Kitapta zengin bir Rus gencinin hayatının anlamını aramak için orduya yazılarak Kazaklar'ın içine gönderilmesi ile yaşanan olayları anlatıyor. Kitap Kazaklar'ın yaşam şekillerini ve yapılarını anlatıyor. Kazak erkekleri  özgürlüklerine düşkün,  kadınlarının ise  evin bütün yükü omuzlarında. Yazar, Kazak kadınlarının erkeklerden daha güzel, güçlü, akıllı ve gelişmiş olduklarını da belirtmiş... Yazar; kitapta farklı bir coğrafyadaki  insanlar ve kültürleri hakkındaki tasvirleriyle bizleri aydınlatmaya çalışırken, yaşadığı dönem hakkında ki yorumlarıyla da tarihi arşiv niteliğindedir. Kitabı çok kısa sürede okudum. Yazarın anlatım tarzı ve dili o kadar etkileyiciydi ki, kitabı elimden bırakamadım. Ben beğendim, takdir sizin. Keyifli okumalar dilerim.
2023 199. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2023 20:17
Lev TolstoyLev Tolstoy’un yarı otobiyografik kitaplarından biri olan KazaklarKazaklar , bir aşk hikâyesi olduğu kadar, yazarın hayatı boyunca medeniyetle yaşayacağı gelgitli ilişkinin de öyküsü. Tolstoy’un 1852’de başladığı ama on yıl boyunca tamamlanamayan Kazaklar, genç ve zengin Olenin’in Moskova hayatından bıkarak Rus ordusuna yazılması ve Kafkaslar’da ücra bir köye gönderilmesiyle başlar. Burada Kazakların ve Çeçenlerin kaba kuvvetine hayran kalır, bir Kazakla sözlü olan Maryana adında bir kadına âşık olur. Tolstoy’un Kafkaslar’da yirmi bir yaşında genç bir asker olarak deneyimlerini hikâyeleştirdiği, Puşkin ve Rousseau gibi ustalarına bir selam niteliğinde olan bu roman, capcanlı ayrıntılar, aşk acısı ve tabiatın güzellikleri ile örülmüş güçlü hikayeyesi ve büyüleyici doğa tasvirlerini yazarın sade ama ihtişamlı diliyle birleştiriyor.
KAFKASLAR’A YOLCULUK
·283 syf.·
2023 79. kitabı
Kazaklar, Rus yazar Lev Tolstoy’un ilk kez 1863 yılında yayımlanan romanı. KİTABIN KONUSU
Puan vermedi
Bazı romanlar vardır; insanı sarsmaz, çağırır. Kazaklar böyle bir romandır. Tolstoy, okuru bir çatışmanın içine sürüklemez; onu yavaşça, doğaya, sade bir hayata ve arınma arzusuna yaklaştırır. Bu romanın sesi yüksek değildir. Ama uzun süre kulakta kalır. Olenin, büyük bir arayışın kahramanı değildir. O, kendi fazlalıklarından kaçan bir insandır. Şehirden, yapaylıktan, boş konuşmalardan uzaklaşmak ister. Kafkasya’ya gelişi bir fetih değil; bir geri çekiliştir. Tolstoy burada kahramanını yüceltmez. Onu sadeleştirir. Kazaklar, doğa ile insan arasındaki eski uyumu hatırlatan bir metindir. Dağlar, nehirler, atlar ve sessizlik… Bunlar birer dekor değildir; ahlaki bir ölçüdür. Doğaya yaklaşan insan arınır; ondan uzaklaşan karmaşıklaşır. Kazakların hayatı, ilkel değil; fazlalıksızdır. Tolstoy’un bakışı romantik değildir ama özlem doludur. Olenin’in Maryanka’ya duyduğu sevgi, bir tutku değil; bir sığınaktır. Fakat bu sevgi de gerçekleşmez. Çünkü arayış samimi olsa bile, yabancılık kalıcıdır. Olenin, doğayı sever ama ona ait değildir. Kazakların arasında yaşar, fakat onların içinden biri olamaz. Romanın en sessiz gerçeği budur. Tolstoy burada bir hayal kırıklığını değil, bir fark edişi anlatır. İnsan, sade hayatı arzulayabilir; fakat kendi iç yüklerinden kurtulmadan ona ulaşamaz. Kazaklar, bir dönüş romanı değildir. Bir sınır romanıdır. Ve bu sınırda şu düşünce yankılanır: İnsan, en çok aradığı yerde bile misafir kalabilir.
2000 214. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
Tolstoy kazaklarla rusların çok farklı olmadıklarını anlatmaya çalışmış bir beraber yaşamanın öneminden bahsetmiş. Kazaların şen hareketli yaşamından bahsetmiş. Kazak kızlarının güzelliklerini anlatmayı da ihmal etmemiş. Aşk serüven macera herşey var bu kitapta. Ben Tolstoy un bukadar açık duyguları anlatacağı bir eser beklemiyordum okurken. Aristokrat bir Rus gencinin bir kazak kızına aşkı etrafında birçok şey anlatılmış eserde. İnsanın bu aşkı okuyunca aşık olası geliyor. Keyifli okumalar.
Puan vermedi·260 syf.·
2018 14. kitabı
Kitabı İletişim Yayınlarından Cynthia Ozick önsözü eşliğinde, 2009 yılı 1. Baskısından okudum. "Kazaklar" Tolstoy'un Kafkasya'ya gittiği zaman yazmaya başladığı ilk roman... Ancak, yazma
2017 157. kitabı
Yıllar önce lise yıllarımda okumuştum. İnceleme yazmamıştım. Bir Rus askerin gözünden o dönemde Kazak toplumunun yaşamının anlatıldığı çok güzel bir kitap. Daha sonra filmini de izledim.
2021 58. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2021 09:40
Olenin kendini arındırma ve yeniden inşa etme girişimi romandaki olaylar bu konu üzerinden anlatıyor. Roman daha başlar başlamaz Olein hayatın ve mutluluğun ne olduğuyla ilgili fikirler yürütmeye başlar ve bunu sonucunda insanlar için kendini feda etme düşüncesini benimser. Güzel ve gizemli kadınların sarp kayalıkların, taşkın akarsuların memleketi olan Kafkaslar Olein kendini yeniden inşaa etmesi için fırsat olacağı düşüncesi düşüncesiyle yola çıkar. Olenin , Maryana ’ya hissettikleri özünde , sebepsiz mutluluğun girişinde hayalleri vardır. Onun güzelliğini dağlara benzetmesinin ardında yatan sebepte budur. Her macerada eksik kalan bir şey vardır, cümlesi en çokta bu kitap için geçerli. Maryana Oleninle evlenmeyi kabul ettikten sonra Lukaşka’nın ölümüyle evlenmemesi bu macerada eksik kalan yandır.
2023 16. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2023 22:49
2021 42. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2021 14:00
Olyenin Rusya’nın üst tabakasından zengin ve bilgili bir gençtir. Hikaye ; gencin çevresine yabancılaşıp askere yazılması ve Moskova’dan Kafkaslara gitmesiyle başlar. Rütbeli askerler köydeki evlere yerleştirilir ve Olyenin de köyün en güzel kızıyla tanışmış olur bu vesileyle. Kız nişanlıdır. Bir yandan Olyenin’in aşkını okurken; bir yandan Kazakların yaşayışına, gelenek göreneklerine,Rus üst tabakası ve Kazaklar arasındaki farklı yaşam şekline tanık oluyoruz. Tabiki de Tolstoy’un muhteşem kalemi ve tasvirleriyle. Neden Dünya Klasiği okumalıyızı bir kez daha hatırlatan bir eser oldu.

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.