Nasıl bir pi ar dır, pazarlamadır, reklamdır, çoğunluğa uyma hastalığıdır, yaa şimdi milleti kızdırmayalım korkusudur, demek ki büyük adammış zihniyetidir ki; ideolog, şöyle yazar, böyle şair diye anılır durur. Çoğunlukla da ırkından başka övüntüsü olmayanların yan sanayi idolüdür.
Ara ara öğretmenlik yapmıştır. Torpillerle girçık yaptığı kütüphane memuriyetinden emekli olmuştur.
Türkçülüğün yılmaz neferi Atsız, bir Panturanist Şaman'dır. Şaka değil. İslam'ın yakınından geçmez, bunu saklamaz da. Bir kısım Millyetçilerin, ömrünün sonunda hidayete erdi yalanlarını, oğlu da zaten yalanlar. "Türk İslamı" mucidlerinin yanında da değildir.
İslamiyet Türkleri değil, Türkler İslamiyeti yüceltti der. Gariptir ki kader konusunu, Müslümanlık iddiasındakilerden daha iyi anlar. Madem insanların akılları, iradeleri Tanrı'nın zaten karar vermesi/yazması karşısında işe yaramıyor, ne diye ceza var, der. Doğruyu denk getirdiği birkaç konudan biri budur.
Kafası bir değişik çalışır. Örneğin, Vahiy Allah'tan gelseydi içkiyi haram kılarken sonradan icad olacak eroini de haram ederdi, Tanrı bu zehrin icad olacağını bilmiyor muydu der? Şaka değil, gerçekten söyler.
Tanrı yemin mi eder, gibi günümüz ergen ateistlerinin bile kullanmadığı argümanlarla Kur'an Muhammed'in kelamıdır, der. İslam hakkındaki cehaletini Allah Rasulu'nun putlara kurban kestiği, Garanik gibi uydurmalar üzerinden de ortaya döker. İlim bu kadar, şaka değil.
Çocuksu çıkarımlarla Said Nursi'nin din değil, ırk davası güttüğünü ileri sürer. Ama ona saydırmalarını din üzerinden yapar. Bu da şaka değil. Nurcu değiliz, şakirtler sakin olalım.
Türk'ün yüceliğine demorasiyi yakıştıramaz, diğer tüm ırkları boyunduruğa almak gerektiğini ve bunu da şiddete başvurarak yapmayı öğütler. Evet, gerçek.
Yerli ve milli Nazimiz, Arap, Kürt, Asyalı, Afrikalı herkese gayet rahat bir şekilde sayar, söver. Irkçılığıyla, militaristliğiyle gocunmadan övünür. Hitler için 'cennet mekan' der. Şaka değiiil.
Yeni Türkçe ile aruz yazabilen sayılı adamdır diye köpürtmeye çalışsalar da "Mehtaplı yüzün Tanrı'yı kıskandırıyordur" lu, ortaokul müsamere şiirlerinden hallice şeylerini merak eden bakıp kendisi görsün.
Kütüphaneciliği sırasında bir kısım Osmanlı tarih yazıcısının kayıtlarını ortaya çıkarmıştır ki o da aldığı maaşa sayılsın artık.
Tüm ırklara düşmanlığı öğütlediği, oğluna yazdığı vasiyeti pek meşhurdur. Sıkı durun, aynı oğlu birkaç kuşak ötede Rum olduklarını söyler. Şaka değil. (Şaka olunca söylerim).
En iyi eseri sayılan Ruh Adam, oturaklı klasikler okumuşlar, türler arasında okumalar yapmışlar için adeta basit (çoğu kitle anlamasa da kendine ait) bir biyografidir. Takıntılı yapısından olabilir, bıktırıcı tekrarları boldur. Gazojenle çalışan genel kitlenin ve yazarın ideolojik takipçilerinin coşturuklarına gelmeyin.
Beni ateşten, bunu çamurdan yarattın diyenin orjinaline yakın yerli ve millisidir. Edinilmesinde hiçbir dahlinin olmadığı özelliklerin övgü, yergi yapılamayacağını bile farkına varamamış çakma aydındır.
İşin özü, kendisi bu kadardır.