2024 7. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2024 16:46
Doktor Ox'un Deneyi yazarı ise Jules Verne Bir ütopya düşünün. Nabızlarının elliyi geçmediği, kimsenin birbirlerine sövüp saymadığı, atların kaçıp gitmediği, köpeklerin ısırmadığı, kedilerin tırmalamadığı, tartışmanın gölgesinin bile yaşanmadığı bir ütopik kent. Mahkemelerin, jandarmaların yüzyıldır hiçbir tutanak tutmamış, laf olsun diye ortalıkta dolaştığı bir kent. Aynı hayatı paylaşmak için kadın ve erkeğin birbirini on yıl birbirlerini tanıdıktan sonra evlenebildikleri, ne bir yumruğun ne bir tokatın atıldığı bir kent. Bu kent Quiquendone. Halkına da Flaman denilmektedir. Bu kentin eskiden beri aynı soyadı taşıyanın yönettiği belediye başkanı Van Tricasse ve danışmanı Nicklausse. Belediye başkanı hiçbir karar alma gereği duymayan, meclis oturumlarının kısacık sürdüğü, karar almak için karar alan, yavaş hareket eden bir kişidir. Bu kente Doktor Ox adında flamanlarla hiç örtüşmeyen hareketli, sıcakkanlı, enerjik, atılgan bir insan gelmişti. Yardımcısı ygene ile Quiquendone'a eşlik etmişti. Belediye başkanı ile görüşerek tiyatronun, belediye binasının, kentin sokaklarının aydınlatabileceğini ve bunu ücretsiz bir şekilde yapacağını teklifini vermişti. Asıl amacı ise kente borulara gaz vererek bu insanların ruh hallerini değiştirip kendince "normalleştirmek" istemekteydi. Bu arada doktorun ve yardımcısının isimlerini birleştirince oksijen ismini latincesi oluşmaktadır. bence çok güzel bir ayrıntı :) (ok+ygene). Bu kitap bilim adına kendine doktor unvanı verilmiş kişinin etik ilkeleri ihlal ederek bir gizli deneye kalkışmasını anlatmaktadır. Oldukça sürükleyici ve okudukça birebir yaşayacağınız bir roman. ÖZETİİ Başkan Van Tricasse ve danışmanı, başkanın odasında konuşmaktadır. On yıldır karara varılamayan komiserlik makamının kaldırılıp kaldırılmaması gerektiği konusudur. Bu konu "hızlı karar" almamak adına sonra düşünülmek üzere rafa kaldırılır. Yine bir gün danışmanı, kentte olan bazı sorunların konuşulduğu makam evindedir. Belediye başkanı ayrılmak üzere kalktığında danışman daha büyük bir sorunun konuşulmadığını söyledi. Belediye başkanı hangi büyük sorun diye sorunca danışman kentin aydınlatılması hakkında kararın hızlı aldıklarını söyledi. Belediye başkanı ise Doktor Ox 'un projesinin ilerlediğini, bitince kentin aydınlatılacağını ve bunun için ise ceplerinden bir kuruş bile çıkmayacağını söyledi. tam o sırada kapı o zamana kadar bu derecede gürültüyle çalınmamıştı. Kapı çalınmıyor adeta yumruklanıyordu. Herkes korkuyla geri kaçarken evin hizmetçisi Lotche kapıyı açtı. .Gelen komiser Passauf idi. Ne olduğunu ise " Doktor Ox' un evinden geliyorum, bir ziyafet vardı da, orada, orada bir ağız dalaşına şahit oldum, şöyle ki.. politika konuşuldu, politika.."" Avukat Andre Shut ve Doktor Dominique Custos birbirlerini düelloya sürükleyecek şiddette karşılıklı suçlamalarda bulundular". Bunun nedeni onlar bilmese de tabii ki doktor Ox evinde saygın insanları çağırıp ziyafet vermişti. Yardımcısı Ygene'ye verdiği talimatla odayı yüksek doz oksijen vererek insanların ruh hallerini değiştirmeyle ilgili deneye tabi tutmuştu. Doktor Ox'un hiçbir ücret istemeden kentin aydınlatılma işini teklif etmesinin de asıl nedeni buydu. Kente borular döşeyerek fabrikasından çıkan bu damıtılmış oksijen ve hidrojen gazlarını vererek Flamanların ruh hallerini değiştirmekti. Büyük bir endişeye kapılan belediye başkanı ve danışmayı doktor Ox'u ziyaret etmeye karar verdi. Onun karşısında hiçbir zaman yapmadığı şekilde heyecanlı, hızlı, yerinde duramayan, yüzü kıpkırmızı olmuş, nabzı artmış bir şekilde konuştu. Aralarında işin yetişme süresi, işçiler ile ilgili konuştuktan sonra bu işin bir ay içinde bitmesini yoksa yüklü bir tazminat ödeyeceğini söyleyip evden ayrıldılar. Bu saatten sonra Doktor Ox deneyine başlamıştı. Borulardan kente gazı vermeye başlamıştı. Flamanlar artık öfkeli, asabi, birbirleriyle sürekli tartışan, evlenmelerin kısa sürdüğü, tiyatroların on dakikada bittiği bir yer olmuştu. Belediye başkanı ve yardımcısı da sürekli kavga ediyordu. Avukat Shot ortaya çok eskilerden sınır komşu kentin hayvanlarının izinsiz otladıklarını ve bu yüzden savaş ilan edilmesini söyledi. Bunu duyan Flamanlarda sınıra sınıra diye bağırmaya başladı. Belediye başkanı topladığı kişilerle sınıra doğru yürüme emri verdi. Danışman Nicklausse ile aralarında geçen lider kim olacak tartışması yüzünden ikisi de kentteki en yüksek olan kuleye tırmanmaya başladılar. Birbirlerine demedikleri laf kalmamıştı. Ancak merdivenlerden yükseldikçe bu insanları etkileyen gaz yoğunluktan dolayı aşağıda kalmıştı. Gazın etkisi kalktığı için belediye başkanı ve danışman eski hallerine dönmüşlerdi. Birbirlerine manzaranın ne kadar güzel olduğunu ve eski anılar hakkında konuştular. buraya neden geldiklerini anlamayan Van Tricasse ve Nicklausse geri dönmeye karar verdiler. Aşağıya indikçe yine tartışmaları, öfkeleri başlamıştı. Flamanlar da sınıra yaklaşmış ve komşu kente ültimatom vermişlerdi. Durumun ciddiyetini gören Ygene, Doktor Ox'a deneyi sonlandırma teklifinde bulunsa da ısrara kabul etmedi. Kabul etmese de fabrikada gazların birbirine yanlışlıkla karışması nedeniyle büyük bir patlama meydana geldi ve deney başarısız oldu. Kent sakinleri ne olduğunu anlamasa da herkes geriye dönüp kaldıkları yerden devam ettiler.
Doktor Ox'un DeneyiJules Verne · İş Bankası Kültür Yayınları · 202123,7bin okunma