Kale | Kitap Yorumu
Herkese merhaba.Size bir kitap önerisi ile geldim.Yer yer rahatsız edici hatta korkunç, yer yer umut verici; hayatın anlamına, bazen de absürtlüğüne dair temaların sıklıkla işlendiği, mücadelenin hiç elden bırakılmadığı, gizemin her an korunduğu destansı gerçeküstü macerada, kahramanın aradığı cevaplar düşündüğünden çok daha yakındı, daha iyi bakmayı öğrenmesi gerekiyordu sadece.
Kitabın konusu hayat ve insan.İnsanın nefis terbiyesi de diyebiliriz.Bakalım ne anlatıyor kitabımız.
Baş karakterimiz Temel'in içsel yolculuğunu okuyoruz aslında hepimizin içsel yolculuğu.Kendinizden mutlaka bir parça bulacaksınız.İnsanın anlam arayışını güzel özetlemiş kitap.Bazen bilinmeyen yollara kayboluruz bazen de bilinen.Önemli olan bu olaylar esnasında nasıl tepki verdiğimiz.Bu tepkiler bizi biz yapar çünkü.Bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğimiz akıl ve irademiz değil mi zaten?
Aklımızın bir köşesinde kendimize yasak ettiğimiz şeyleri şöyle bir düşünelim.Nelerden vazgeçiyoruz?Neden bunlar yasak?Ki ani bir gaflet ile de çoğu zaman bu yasakları çiğneriz.İçimizde doymak bilmeyen bir canavar var.Temel de tam olarak bu bence.
"Kale" denilen yer Temel'in yaşadığı yer diye yorumladım.Temel nefsine uyuyor mu sizce?Yoksa aklını mı kullanıyor?İnsanın içsel yolculuğu ve hayatta neler yapabileceğinin en güzel kanıtı bu kitap.
En beğendiğim bölümlerden biri "Aynalar" oldu benim.Temel kendiyle savaşıyor resmen.Nefsine öyle bir meydan okuyor ki şaştım kaldım.Hayran olmamak elde değil.Tabi tercihlerinin sonuçlarına da en çok bu bölümde katlanıyor.
#alıntı
Gurur iyi gibi gözükür. Denetimsiz bırakılırsa kibre dönüşür. Bu yüzden nefs gururu kibir kadar sever.
#alıntı
Bazen hayat senin izin verdiğin ölçüde senin kararlarına tesir edebilir. Çoğu zaman ise seni girdabı içine alır. Böyle durumlarda acele kararlar almak yerine girdabın bitmesini beklemek daha iyi sonuçlar getirir. Sabır ve tevekkül en iyi arkadaşın. Onlarla iyi geçin; seni sona ulaştıracaklarını göreceksin.
Kitapla kalın.
....