Yazar:
Mart 2024
İkinci Adam Yayınları

2024 68. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2024 21:54
Karanlığın içerisinde geçirilmiş belirsiz bir süre sonra tutsak olduğu yerden dışarı çıkar adam. Önce ortama alışmaya çalışır, ne de olsa çıktığı yer onun gerçekliğiydi bugüne dek. Sonra adımlamaya başlar. Çok geçmeden bir kalede olduğunu öğrenir. Karşılaştığı her ortamda hem kendini hem kaleyi tanımaya başlar. . İyi de neden bunca süreden sonra geçmişini anımsayamaz? Karanlıklarda kalan geçmişe rağmen ilerleyen adam, kendini hem manevi hem doğaüstü olayların içinde de bulurken kendini de çevresini de anlamlandırmaya çalışır. Bir yerlerden gür, güçlü bir ses duymakta, göremese de boyun eğmesinin yararına olacağını düşünmektedir. . Ağaç, saat, nalbant, küçük malikâne, aslan-fare-cüce, saban, su kuyusu diye yolculuğu sürer. Her varış noktasında yeni bir bilgi öğrenir, bir yandan da kendi gücünü kavramaya başlar. Aldığı öğütler, verilen dersler... Hepsinin bir amacı vardır ama bir anda tüm bunların başındaki kişiyi ya da varlığı bulup gördüklerinin hesabını sormak ister. Çünkü ortada garip bir durum vardır. . Zindanın bekçisi, zindan, taş ocağı, gemi, ormandan kaçış, dönme dolap, kale ve çöl derken olayların boyutu da değişir, derinleşir. Adamsa gitgide yağısına yaklaşmaktadır. Bir süre sonra savaş meydanında bulur kendini. İki yanın da değişik orduları vardır. Kıran kırana bir meydan okuma olur. Peki, kim kazanacaktır? . Savaş sonrası ilerleyen bölümlerde artık daha içsel anlar çoğalır, suçluyla suçsuz ayırt edilmeye başlanır. Ama bir dakika. İkisi de ya bir kişiyse? Bu nasıl oluyor? Kurulan mahkeme bir sonuca varabilecek mi? . Felsefe, düşünce, anlam arayışı, insan doğasına bir yolculuk olan Kale, imgeleme yöntemiyle kaleme alınan bir betik. Başlananla varılan yerdeki siz bir olmayacaksınız. Ama bu yolculuk karanlıkla ışığın olağanüstü bir valsi olacak. . Betikle esen
2024 58. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2024 00:00
Merhabalar bugün size gerçeküstü olaylar diziliminden meydana gelen Can Temel'in Kale romanından bahsetmek istiyorum. Her okuyucunun kendinden bir parça bulabileceği ve birbiri ile bağlantılı bir kaç hikayeden oluşmaktadır. Romanın baş kahramanı Temel'dir. Düz bir hikâye anlatımından uzak duran yazar birbirini devam ettiren bölümlerle okuyucuya farklı bir macera sunuyor. Değerleri olmayan bir insanın sonsuz bir çölde kaybolacağı, değerlerinin ise o çölün ortasına inşa ettiği kale olduğu ve her kaybolduğunda geri dönebileceği sığınağı olduğu, zamanın hepimize öyle ya da böyle hükmettiği, kişinin en büyük düşmanının kendisinin olduğu, kendi karanlığıyla yüzleşeyim derken o karanlığın içerisinde kaybolmaması gerektiği gibi fikirler bazı yerlerde bir alt metin olarak karşımıza çıksa da aslında hikâyenin ta kendisi. Yani hikâye tamamıyla bir mecaz aslında. Böyle olunca da bazı soyut kavramların kişileşmesi, bir karakter olarak karşımıza çıkması kaçınılmaz oluyor. Herkese keyifli okumalar.. Can Temel
2024 52. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 23:33
#okudumbitti YAZAR: CAN TEMEL YAYIN: İKİNCİ ADAM YAYIN Merhabalar, Bugün sizlere Can Temel'in kaleminden çıkan Kale isimli kitapla geldim. Baş karakterimiz Temel uğradığı Kalede mana arayışı içerisine giriyor. Girdiği Kale esasen kendi yaşadığı dünya. Karşılaştığı olaylarla nefsinin ona yaptığı kötülükleri deneyimliyor burada. Aldığı derslerle kendi nefsinin kurbanı olduğunun farkına varıyor. Yaşadığı tecrübe ile içsel yolculuğunda çeşitli deneyimler yön gösteriyor. İradesini, nefsinin üzerinde tutmayı sonlara doğru kazanıyor. Mücadele sabır ve tevekkül en değerlli rotası oluyor. Kitapta üst kurmaca, postmodernizimin etkilerini görebiliriz. ilerleyişte ise bir çok karekter var. Bazıları Temelin ruhunu bazı parçaları duygularını bazıları da düşüncelerini yansıtıyor. Kitabı okurken kendimizi sorguladığımız yanları da olduğunu göreceğimiz kesin. Hepimizin nefsine yenildiği anlar olmuştur. Kale yazaımızın hayatta edindiği tecrübeleri, aldığı dersleri, çektiği acıları, mutlulukları felsefi ve kendi mantık çerçevesinde okura sunmayı hedefliyor. Ben kendi payıma düşeni ziyadesiyle aldım. Kale hepimizi temsil ediyor. Herkesin kendiyle yüzleşeceği bir eser. Tavsiye ederim. #ALINTI "Ne garip şey başkalarının da aynı kahrı çektiğini görünce insanın hissettiği rahatlama."
2024 48. kitabı
Kale | Kitap Yorumu Herkese merhaba.Size bir kitap önerisi ile geldim.Yer yer rahatsız edici hatta korkunç, yer yer umut verici; hayatın anlamına, bazen de absürtlüğüne dair temaların sıklıkla işlendiği, mücadelenin hiç elden bırakılmadığı, gizemin her an korunduğu destansı gerçeküstü macerada, kahramanın aradığı cevaplar düşündüğünden çok daha yakındı, daha iyi bakmayı öğrenmesi gerekiyordu sadece. Kitabın konusu hayat ve insan.İnsanın nefis terbiyesi de diyebiliriz.Bakalım ne anlatıyor kitabımız. Baş karakterimiz Temel'in içsel yolculuğunu okuyoruz aslında hepimizin içsel yolculuğu.Kendinizden mutlaka bir parça bulacaksınız.İnsanın anlam arayışını güzel özetlemiş kitap.Bazen bilinmeyen yollara kayboluruz bazen de bilinen.Önemli olan bu olaylar esnasında nasıl tepki verdiğimiz.Bu tepkiler bizi biz yapar çünkü.Bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğimiz akıl ve irademiz değil mi zaten? Aklımızın bir köşesinde kendimize yasak ettiğimiz şeyleri şöyle bir düşünelim.Nelerden vazgeçiyoruz?Neden bunlar yasak?Ki ani bir gaflet ile de çoğu zaman bu yasakları çiğneriz.İçimizde doymak bilmeyen bir canavar var.Temel de tam olarak bu bence. "Kale" denilen yer Temel'in yaşadığı yer diye yorumladım.Temel nefsine uyuyor mu sizce?Yoksa aklını mı kullanıyor?İnsanın içsel yolculuğu ve hayatta neler yapabileceğinin en güzel kanıtı bu kitap. En beğendiğim bölümlerden biri "Aynalar" oldu benim.Temel kendiyle savaşıyor resmen.Nefsine öyle bir meydan okuyor ki şaştım kaldım.Hayran olmamak elde değil.Tabi tercihlerinin sonuçlarına da en çok bu bölümde katlanıyor. #alıntı  Gurur iyi gibi gözükür. Denetimsiz bırakılırsa kibre dönüşür. Bu yüzden nefs gururu kibir kadar sever.  #alıntı Bazen hayat senin izin verdiğin ölçüde senin kararlarına tesir edebilir. Çoğu zaman ise seni
Puan vermedi
Kale #okudumbitti #Kale ‘yi okuduğumda, kendimi Temel’in karanlıklar içindeki bu gizemli yolculuğuna kaptırmaktan alıkoyamadım. Kitap, başlangıcından itibaren beni içine çekti; Temel’in kaleye adım atışıyla başlayan bu hikâye, adeta gerçeklikle rüya arasında gidip gelen bir deneyim sundu. Temel’in kalenin kapısını çalmasıyla başlayan gizem, her sayfada daha da derinleşti. Özellikle, devasa ağaçla olan karşılaşması ve ağaçtan izin alarak çiçeklerden yeme mücadelesi beni gerçekten etkiledi. Bu sahne, hikâyenin masalsı yanını güçlü bir şekilde yansıtıyor ve okur olarak beni hem düşündürdü hem de heyecanlandırdı. Kaledeki odalar arasında dolaşırken Temel’in karşılaştığı farklı karakterler ve ortamlar, hikâyeye zenginlik katıyor. Her bir kapıdan geçişinde başka bir dünyaya adım atıyormuş gibi hissettim. Fare, aslan ve cüceyle tanıştığı odaya geldiğinde, kalenin içinde sıkışıp kalmış olan bu karakterlerin dünyaya dair algıları ve dış dünyadan bihaber olmaları beni oldukça düşündürdü. Temel’in, bu düzeni sorgulaması ve kaleyi kimin yönettiğini bulma isteği, hikâyenin en can alıcı noktalarından biriydi. Onun bu kararlılığı ve merakı, okur olarak benim de kalenin sırlarını çözme arzusunu körükledi. Sayfalar ilerledikçe, acaba Temel bu gizemi çözebilecek mi diye düşünmekten kendimi alamadım. Kale, bana sadece fantastik bir dünyayı değil, aynı zamanda insanın içsel mücadelesini de gösterdi. Temel’in karanlık geçmişinden sıyrılarak ışığa doğru yaptığı bu yolculuk, hem merak uyandırıcı hem de derinlemesine etkileyiciydi. Kitabı bitirdiğimde, Temel’in cesareti ve kararlılığı bende derin bir iz bıraktı. Eğer siz de gizem dolu, sürükleyici bir macera arıyorsanız, Kale kesinlikle tavsiye ederim. “Ne garip şey başkalarının da aynı kahrı çektiğini görünce insanın hissettiği
2024 34. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2024 22:11
#Okudum #KitapYorum #Kale #CanTemel #İkinciAdamYayınları #Roman #200Sayfa #Papatyakitaplığı Merhaba arkadaşlar, Bugün sizlere İkinci Adam Yayınlarından çıkan, Can Temel'e ait "KALE" isimli romanla geldim. Çok sevgili okur: Yine harika bir romanı bitirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Esasen "KALE" sadece baş karakter Temel'in ( Yazar'ın) içsel yolculuğu değil. Hepimiz bir Temeliz. İnsanın anlam arayışının keskin virajlarında yol alırken, gösterdiği duygusal ve iradi ölçülerde verdiği tepkiler bütününü anlatıyor roman. Sanırım insana verilen, fıtratında mevcut olan başta nefsi olmak üzere, utanma, adalet, merhamet, ve vicdan ögelerinin birleşimi bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özellikleri temsil ediyor. Bunlar olmadan insanî davranışlar yaşanamaz. Hani bazen de istemediğimiz, aklımızın bir köşesinde yasak dediğimiz şeyler vardır. Gayri ihtiyari nefsimize uyarak bunları yaşarız. Defalarca kendimizi yargılamamıza rağmen. Zira arzularımızın hizmetkârı olmak üzer bizi. Çünkü duygularımızın ve irademizin kontrolü nefsimiz oluyor ki; bu hiç doymak bilmeyen bir canavara dönüşüyor sonrasında. İşte Temel de bu canavarı fazlasıyla besleyip büyüttüğünü düşünüyor. Bu noktada "KALE" Temel'in hayat basamaklarını yavaş yavaş çıkarken; düzenli ilerleyişini anlatıyor. Sonrasında giderek güçleniyor, duygularının kontrolünü de eline alıyor. Yavaş yavaş iradesi nefsine baskın geliyor. Eninde sonunda kim olduğunu öğreniyor. Keşfetme yolu onu büyük mücadelelere sürüklüyor. "KALE" onun yaşadığı dünya bana göre. Çünkü orası Temel'in geçmişi, geleceği, kişiliği, değerleri, hayatta biriktirdiği tecrübelerin tamamı. Başlangıç noktası, şaşmayan pusulası. Verdiği amansız mücadelede, Temel nefsinin yaptığı kötülükleri muazzam ölçülerde deneyimliyor, çektiği ızdırapları ve
2024 113. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2024 16:26
Can Temel , Temel karakteri üzerinden kendini , insanı en ince ayrıntısına kadar analiz edip , incelikli bir kurgu ile kitabına aktarmış. İmgesel bir anlatımla alegorik bir eser "Kale " . Ağaç, Saat , Nalbant , Küçük Malikâne , Aslan-Fare-Cüce , Saban , Su Kuyusu bölümlerinde yaşadıkları , öğrendikleri ve aldığı dersler ve diğer taraftan ; Nedenini , Niçinini , Nasılını sorgulatır bu geçmişi karanlık adama. Zindan Bekçisi , Zindan , Taş Ocağı, Gemi , Ormandan Kaçış , Dönme Dolap ,Kale ve oradan Çöle uzanan yolculukta yavaş yavaş soruları cevaplarını bulurken , karanlığın içinden ışık kendini göstermeye başlar . Her daim soran, sorgulayan , anlam arayışında olan insan doğasına müthiş bir yolculuk "Kale " "Kale sadece tecrübelerin, değerlerin ve kişiliğin değil. Kale bir gereklilik. Sanıyor musun ki o kadar kolay kaleyi arkada bırakıp gitmek? Herkes senin gibi yapardı o zaman , fethetmek için çölün peşinde koşardı. Eğer çölü ele geçirmen gerekiyorsa kaleni büyütmen gerek. “Çöl kadar büyük bir kale yapmak ne kadar zor.” diye düşünme. Emin ol susuz çölü geçmekten daha kolay. Öğrendiğin her yeniliği kalenin içine atacaksın . Kale taşmaya başladığında ise duvarları yıkıp yeni duvarlar yaparak kaleyi genişleteceksin. İlerleme aşamalar sindirildiğinde kalıcı olur. Yoksa yapabileceklerinin ihtimalini , öğrenmenin mümkün olduğu bilginin büyüklüğünü düşünerek sonsuzluğun içinde kaybolursun. " İLKNUR
KaleCan Temel · İkinci Adam Yayınları · 202421 okunma
Bizim Kalemiz ne söylüyor?
Puan vermedi
#okudumbitti "Bilmek, korkuyu yenmek için bir yöntemdir. Bildiğinde korku yerini sadece tercihlere bırakır. Bilgi aynı zamanda güçtür. Güç ise tercihlerinin farkına varabilmektir. Bilgi yanında saygıyı getirir ve bu saygı da nefse çok tatlı gelir. Her zaman onun peşinden koşmanı ister, sonu yok oluşa varsa bile." Merhaba kitap dostlarım,bugün size @ikinciadamyayinevi tarafından okuyucuyla buluşturulan @yazaringolgesi Can Temel hocamın kaleme aldığı "Kale" kitap incelemesiyle geldim. Yazar kaleyi aslında imge olarak kullanmış,kale insanın içindeki dünyadır ve karakterimiz Temel de bu dünyada yolculuk yapmaktadır.Ben bu kitabı bir polisiye beklerken felsefi açıdan pek çok metaforu barındıran bir eserle karşılaştım ve açıkçası mutlu da oldum,çünkü eser insana hayatın anlamını,niçin yaşadığını sorgulatan,bol bol alıntılar yaptıran bir eser. Herkes önce kendi bahçesini temizlemeye başlamalı 'Bak senin bahçen kirli.' demeden önce." Nasıl da güzel Kitabın içerisinde birbiri ile bağlantılı üç bölüm mevcut.Ve bölümlerde de kahramanın karşılaşacağı değişik karakterler var. Kitabın konusuna gelecek olursak kitap bizi bir içsel yolculuğa çıkarıyor, kahramanımız Temel rüyalarında sürekli karanlık bir yerde ve geçmişini hatırlayamaz durumdadır, Ancak günün birinde tam da rüyalarında gördüğü karanlık bir yerde uyanır,karşısında bir kale görür ve merak eder,kapısına tereddüt ve merakla vurur ve kapı açılır,ama açanı göremez,ilk olarak çiçekleri çok güzel ihtişamlı bir ağaçla karşılaşır ve çiçeklerini yemek ister,bahçıvan buna izin vermez izinsiz yenen çiçekler zehirlidir der,Temel ağaca yaklaşır ve ağacın kendisine bilmeceler sorduğunu fark eder. Böylelikle oyun başlamış olur, kalenin odalarının her kapısının arkasında farklı bir karakterle karşılaşır,nalbantla,bekçiyle,iyi giyimli
2024 51. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2024 13:47
KALE YAZAR: CAN TEMEL YAYINEVİ: İKİNCİADAM YAYINLARI SAYFA SAYISI: 200 PUANIM: 10/8 Merhabalar... Bugün #kale ile geldim. Kitabın sonuna kadar merak peşinizi bırakmıyor. 'Bu kapının ardında ne var?' veya 'Bu sefer gözünü nerede açacak acaba?' diye ilerledim bütün kitap boyunca. Gelelim konusuna; Karanlığın içinde senelerce hapis kalan zavallı Temel, karşısında görkemli Kaleyi görünce merakına yenik düşerek çaldı kapıyı. Kapı ardına kadar açıldı ama kimin açtığını göremedi. Karşısında oturan adamda sorduğu soruların cevabını alamadı ve bir kapıdan içeri girdi. Salonun ortasında kocaman, ihtişamlı bir ağaç ile karşılaşır. Görür görmez vurulur resmen. Ağacın çiçeğinden yemek ister ama bahçıvan olduğunu düşündüğü adam izin vermeyip,çiçeklerin zehirli olduğunu ve yemek için ağaçtan izin alması gerektiğini söyler. Ağaç Temel'e bilmeceler sorarak bildiği her bilmece için bir çiçek yeme hakkı verir. Ve o an çiçeğin etkisiyle ortaya çıkan tek kapıdan geçer. Oda kocaman bakır bir saat ve bir bekçi dışında bomboştur. Temel saate dokunmak ister ve dokunur ama hiç bir şey olmadığını fark eder. Fakat bekçi zamanı geldiğinde tekrar saati görmek isteyeceksin der. Odada bir çok kapı vardır ve Temel rastgele birisinden geçer. Temel geçtiği her kapıda farklı bir ortam ve kişiler ile tanışır. Bu şekilde kaleyi keşfetmeye devam ettiğinde bir odada Fare, Aslan ve Cüce ile tanıştı ve öğrendi ki kalenin içerisindekiler, kalenin dışında yaşam olduğunu, farklı türlerin yaşadığını ve kalenin içerisine dışarıdan girilemeyeceğini zannediyorlarmış. Temel, bu düzene sinirlenir ve kaleyi kimin yönettiğini bulma peşine düşer. Acaba kalenin gizemli odalarında Temel'i neler bekliyor? Bu düzeni düzelte bilecek mi?
2024 135. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2024 11:53
Herkese merhaba İlginç bir kitapla geldim bugün. Niye ilginç derseniz, bugüne kadar gördüğünüz bütün içsel hesaplaşmaları unutun ve bu kitabı okuyun derim .Cevabı ancak o zaman bulursunuz . İnanılmaz metaforlarla dolu bir kitap . Fantastik bir dünyaya diliyorsun ama masalsı bir anlatımla ve sonunda anlıyorsunuz olayı. Temel ,yıllarca karanlık bir hapishanede kalmış bir adam.Bir gün çıkış yolunu buluyor ve karşısında kocaman bir kale var .Kaleye girerken bir ağaç görüyor ve çiçeğini koparıyor ama ağaç onunla konuşmaya başlıyor ve çiçeğini yemesini söylüyor. Bir çiçek de yanına veriyor, ihtiyacı olduğunda o kendini hatırlatacak. Sonra bir saat nalbant ,küçük malikane gibi ortamlara girip çıkıyor, her birinde farklı deneyimler yaşayıp, yeni bilgiler öğrenerek. Yemek masasına gidiyor orda güzel giyinmiş bir aslan ,onun kadar büyük, kibirli bir fare ve bir cüce var. Ama o en bilgin olanları.Boyle bir sürü yere girip çıkıyor, çöl, nehir gibi .. Ve birinde siyah pelerinli ,kötü bir adamla karşılaşıp çatışmaya başlıyor. "Sunucu" adını takıyor ona . Bakalım bu sunucu kim ? Temel nereye ulaşmayı hedefliyor ? Karşılaştığı ne olacak ? İnsan okurken kendi de hesaplasiyor kendiyle .. Imgesel anlatımıyla beğendiğim bir kitap oldu .. Kitapla kalın dostlar... Kale Can Temel

Can TemelYazar · 0 kitap
12 Nisan 1990’da Ankara’da doğdu. Ortaöğretimini Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Bir sene Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okudu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği’nden mezun oldu. 2024 yılında “Kale” adlı ilk romanını tamamladı.