Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 31 Temmuz 2024 01:06 Varoluşçuluk akımının önemli isimlerinden biri olan Sartre’nin ilk eseri Bulantı.
Bulantı 1938’de yayınlanmıştır.
Sartre, eserinde Roquentin karakteri ile aslında kendini, kendi düşüncelerini anlatmaktadır.
Dünyaya genel bakışını, varoluşunu buna benzer düşüncelere yer verilmektedir. Kendinden tiksinen biridir ve bu düşüncelerine de fazlasıyla yansımıştır.
Sartre romanını günlük şeklinde ele almıştır. Roquentin Fransa’nın Bouville kentinde yaşamaktadır. Anny adında bir sevgilisi var. Onu beklerken çektiği acı ile günlük tutuyor.
Kimi zaman düşüncelerini, dünyaya bakışını, kimi zaman da kendinden tiksinmesinin sebeplerini, gözlemlediği, yaşadığı olayları anlatıyor.
“Hiçbir şey değişmedi fakat yine de her şey başka bir biçimde var olup gidiyor. Anlatamıyorum. Bulantıya benziyor bu ama aynı zamanda tam tersi:Sonunda başımdan bir serüven geçiyor. Kendimi sorguya çekince bunun, kendim olmaklığım ve burada bulunmaklığım olduğunu görüyorum. Geceyi yarıp geçen benim. Bir roman kahramanı gibi mutluyum.” /s.86