2024 14. kitabı
Aslında çok önyargılıyım Sabahattin Ali'ye(Atsızın hapse atılma meselesinden) fakat bu kitapdan ve buraya kadar anladığıma göre insanları görüşüne göre yargılamamak olacak.Çünkü bir kimseyi her ne kadar ideolojisine göre eleştirirsen kitabına da önyargılı olucaksın ve belkide okumayacaksın.Eğer ben önyargılı olmaya devam etseydim bu eseri es geçicektim.Sabahattin Ali ideolojisininden her ne kadar nefret etsem de kalemi çok sağlam kitabı okumaya başladığımda bu kadar sürükleyeceğini sanmamıştım.Kitap aslında Raif efendinin günlüğü.Raif efendi bir sergiye gider ve bir tabloya aşık olur ben o tabloya hep bakmaya gittiği sıralarda 'Sevmek zamanı" filmi aklımda geldi orda da Halil Meral'e aşık olmadığını resme aşık olduğunu söylüyordu bende öyle bir şey bekliyodum hatta bi yerde kitap filmden mi alıntılı fikrine düştüm.Filme ne kadar benzese de öyle değil.Raif efendi tabloda olan kadınla tanışır ve kendini onda bulduğunu falan söyler.Eğer o kadın olmasaydı ben kendimi kısa bir süre bile olsa tanıyamicaktım falan diyo ben burda şunu demek istiyorum RAİF EFENDİ TAM BİR KORKAK.Maria ile mektuplaşırken Maria ona bi yerden sonra cevap veremiyo bu da beni bıraktı benden sıkıldı faln diye düşünüyo halbuki bence eğer kızı sevseydi gider bakardı Maria ya noldu diye ya da başka bir örnek bilmediği kızı yakınına gelmiş olsa bile gidip o benim kızım onu alacağım falan da demiyor.Hani sevgi korkaklığı atardı demek ki atamıyor Raif efendi sırf can sıkıntısından sırf sevilme ihtiyacı olduğundan Maria ile takılıyo ve aşık olduğunu düşünüyor.Bence Raif efendinin korkak olmadığı bir yer var orası da ölüm döşeğinde olduğu an ölümden korkmuyor çünkü bu dünyada korkak olmaktan başka hiç birşey yapmadı.Kürk matolu madonna Türk edebiyatındaki en iyi eserlerindendir ben bu eserle;sevgi ihtiyacı ile aşk arasındaki farkı ve insanlara ideolojileri ile bakmamak gerektiğini ôğrendim.
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376,2bin okunma