2024 20. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 18:38
Kozmosa dair neler biliyoruz, neler bilmiyoruz, neleri belki de hiçbir zaman bilemeyeceğiz? Evren nasıl var oldu, evren üzerine bildiklerimizi nasıl öğrendik? Sorular ilgi çekiyor, Krauss ise cevaplıyor. Kitaptaki sıkıntı, lise fiziğinin üzerine çok da biriktirmemiş benim gibiler için zor olması. "Çok küçük ölçeklerde, kütleçekim ile kuantum mekaniği arasındaki sorunlarla karşılaşılan ölçeklerde, temel parçacıklar kapalı halkalar oluşturuyor olabilir. Bu gibi kapalı halkların titreşimleri arasında, kuantum kuramına göre kütleçekim kuvvetini aktaran parçacığın, gravitonun özelliklerini taşıyan bir titreşim vardır. Dolayısıyla bu gibi sicimlerin kuantum kuramı, prensipte gerçek bir kuantum kütleçekim kuramının inşa edilebileceği bir oyun sahası oluşturur." paragrafı sizi heyecanlandırdı, kitabı okuma konusunda cesaretlendirdi ise ne ala! Ancak benim için anlaması sahiden zor oldu. Biraz anladım, biraz anlamadım. Yazar, önce "boş uzay"dan doğan "şey"leri, sonra ise "hiç"ten "bir şey"in doğmasının sanılanın aksine fiziksel olarak gayet mümkün, hatta zorunlu olduğunu anlatıyor. Anlaması zor olduğundan, "Vay be, sahiden hiçten doğması çok normalmiş" aydınlatması yaşatmadı. :( Yine de evrene dair bilgi edinmek, son keşifleri okumak beni mutlu etti.
Bilim
Hiç Yoktan Bir EvrenLawrence M. Krauss · Aylak Kitap · 2013500 okunma