···Okunma: 31 Temmuz 2024 19:04 KIZIL YÜKSELİŞ KİTAP İNCELEMESİ
NOT: SPOİLER İÇERİR
Açıkcası serinin ilk kitabı olduğundan genel bir fikir belirtemem. Ana hikayenin tamamına hâkim olamadığım için sadece bu kitap üzerinden bir yorum yapacağım.
Hikaye, Darrow isimli Kızıl bir çocuğun sahte bir hayal ve vaat uğruna köle değil de bir öncü olduğuna inanmasıyla başlıyor. Köle olduklarını bilseler de bir isyan çıkartamazlardı. Bu hemen bastırılırdı. Bu yüzden böylesine gereksiz bir şey yerine Altınlar onların birer "Öncü" ve dünyadan gelecek olan diğer renkler için Mars'ı hazırlayacak kahramanların Kızıllar olduğunu söylediler. Elbette bu bir yalandı. Diğer renkler çoktan Mars'a varmış ve madendeki Kızılların aksine harika bir hayat sürüyorlardı.
Hikayedeki hiyerarşik sistem öyle bir tasarlanmış ki, tamamen düzeni sağlamak için mükemmel bir şekilde yaratılmış. Rengin senin kaderini belirliyor. Kızıl doğduysan sonsuza dek madenlerde bir "amaç" uğruna savaşacaksın. Altın doğduysan en üsttesin. Her şey tamamen istenilen bir kurgusal hiyerarşi üzerine kurulu. Sistem basit. İnsanlar hayat amaçlarının belirlendiğini bilmeden yaşıyor ve o amaçları kendilerinin seçtiklerini düşünüyorlar.
Darrow'un eşi olan Eo'nun idam edilmesinden sonra hikaye tam olarak başlıyor. "Dansçı" isminde birisi Darrow'a yardım ederek onu üst tarafa götürüyor. O an, Darrow için öyle korkunç ve ağır bir andı ki... İnandığı her şeyin yalan olduğunu, kandırıldığını anlamıştı. Onlar madenlerde acılarla, açlıkla, sefillik ve sefalet içinde hayatta kalmaya çalışırken; başta Altınlar olmak üzere diğer renkler yüzeydeydi. Daha rahat yaşıyorlardı.
Dansçı, Darrow'u Mickey isminde bir Morun yardımıyla nice acılarla bir Altına dönüştürdü. Daha sonra Enstitü'ye katıldı ve liderliği orada öğrendi. Yoldaşlar edindi, kaybetti, kazandı. Nice zorluklara katlandı. Savaşlar verdi. Ellerini kirletti. Ve en sonunda Enstitü"de en yükseğe yükselerek BaşPrimus oldu.