İnceleme
2024 35. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 23:40
Kanije Kalesi savunması Türk tarihi açısından gerçekleştirilen önemli savunma savaşlarından birisidir. Bu savunmanın başarıya ulaşmasında sayısız kahraman vardır ancak öne çıkan isimlerin başında Tiryaki Hasan Paşa gelir. Tiryaki Hasan Paşa, devletine bağlı, vatanı ve milleti için göz kırpmadan canını verebilecek, savaş sahasında son derece etkili taktikleri olan, askerleri tarafından oldukça sevilip saygı duyulan bir komutandır. Kanije Kalesi’nin savunulmasında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen zekâsı ile hem askerlerinin motivasyonunu arttırmayı başarmış hem de düşmanın planlarını boşa çıkartan taktikleri izleyerek savaşın Osmanlı Devleti lehine sonuçlanmasını sağlamıştır. Kitabı okurken özellikle savunma ve hücum bölümlerinin olduğu kısımlarda kendimi orada gibi hissettim. Bu durumu yazarın başarısı olarak görüyorum. Kitabın genelinde okuru kitabın içine çeken, savaş atmosferini yaşamasını sağlayan, yaşanan olumlu/olumsuz tüm durumları anın içindeymiş gibi hissettiren Mehmed Niyazi kalemini çok değerli bulduğumu belirterek incelememin sonuna gelirken tarihi romanları seven herkesin bu kitabı mutlaka okumasını öneriyorum.
KanijeMehmed Niyazi · Ötüken Neşriyat · 2018322 okunma