Puan vermedi·232 syf.····Okunma: 19 Temmuz 2024 18:56 Edebiyatımızın ilk polisiye romanlarından...
'Kesik Baş' eseri Türk Edebiyatı'nın az bilinen ama değerli eserlerinden biridir. Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından yazılmış bu eser ilk kez 1942 yılında yayımlanmıştır. Polisiye roman türünde kaleme alınan eser, türünün edebiyatımızdaki ilk örneklerindendir.
Eser sarhoş bir adam olan Nafiz Efendi'nin bir kuyuya düşmesi ve kuyudan bez parçasına sarılı kesik bir başla çıkmasıyla başlıyor. Sonrasında olay için görevlendirilen zabıta erleri (polis memuru) Remzi ve Seyit Efendi'nin iz sürerek olayı çözüme kavuşturma çabalarını konu alıyor. Görevli memurlar Remzi ve Seyit Efendi'nin o zamanın şartlarına göre iz sürme teknikleri de takdire şayan cinsten..
Eser çokça Arapça ve Farsça kelimeden oluşmasına rağmen gayet akıcı bir anlatıma sahip. Olayın heyecanı daha ilk sayfalarda başlıyor. Kitap, olay örgüsü ilerledikçe de okuyucunun merakını diri tutuyor. Eser güzel kurgulanmış, yazarın üslubu da eklenince daha güzel bir hâl almış. Tesadüflere yer verilse de bunun anlatıma zarar verdiğini düşünmüyorum.
Benim beğendiğim ve okurken keyif aldığım bir eserdi.
Tavsiyedir...
" İşte bütün katiller pek büyük bir maharetle işlediklerine kani oldukları cinayetlerinin menhus cesaretini buradan yani ebediyen gizli kalacağı zannından alırlar."