2024 1. kitabı
Romanda, Halley Kuyrukluyıldızı'nın dünyaya çarpacağı söylentisi yayılır.İstanbul'un bir semtinde mahalle kadınlarının kuyrukluyıldız hakkında kendi çaplarında yorum yaparlar ardından dedikodular,panikler başlar.Bu konuşmalar hayli eğlenceli ve komikti.Romanın baş kahramanı İrfan Galip; batı ilimlerinde tahsilli,bilgili zengin bir ailenin oğlu,zaman zaman haftalık bir gazeteye kaleme aldığı yazıları gönderir.Makalelerinin herkes tarafından okunmasını şöhret sahibi olmak ister.Yaşadığı bir olaydan dolayı kadınlara düşman olur.Mahalledeki kadınların, dünyaya kuyrukluyıldız çarpacağı korkusu giderek artmışken, İrfan Galip bu durumla eğlenmek, kadınları korkutmak üzere konferanslar yapar.Bir süre sonra şöhreti yayılır.Yüzü kapalı çarşaflı bir kadın tarafından Halley Kuyrukluyıldız hakkında bilgi almak istediğini belirten bir mektup alır. Olaylar bundan sonra başlar.Bir yandan eski İstanbul'un kültürünü, mahalle kadınları arasında geçen renkli konuşmaları,diğer yandan Gürpınar'ın: İrfan Galip ile mektuplaşan esrarengiz kadının evliliğe doğru giden serüvenini okuyoruz. 1910 Yılında kaleme alınan eser,o sıralar Halley'in dünyaya çarpacağı güncel bir konudur. Hüseyin Rahmi Gürpınar bu olaydan harika bir şekilde istifade etmiş ve bizlere bu eseri bırakmıştır. Keyifli bir okuma oldu benim için.Edebi açıdan doyurucu bir kitap.Sadece Kuyrukluyıldız hakkında verilen geniş bilgiler kısmı biraz sıkıcı geldi. Yazardan okuduğum ilk eserdi başka önerisi olan varsa alabilirim. Kitapla ve sevgiyle kalın
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202525,5bin okunma