Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 09 Mart 2024 23:23 Batı Sahili Yıllıkları’nın ikinci kitabı Sesler, ilk kitabın ardından uzun sayılabilecek bir zaman atlamasıyla devam ediyor. İlk kitapta kurgunun merkezinde olan Orrec ve Gry bir noktadan sonra Sesler’e de dahil oluyor. İki karakter de yılların ve yaşanmışlıkların verdiği olgunlukla bizleri karşılıyor. Marifetler’de kitapların çok nadir bulunduğu, okuma-yazma eyleminin de pek bilinmediğini okumuştuk. Bu kitapta ise okurları şeytan, kitapları ise şeytan işi gören Ald halkıyla tanışıyoruz.
Çölün iç kısımlarından gelen Aldlar, tek tanrılı bir inanca sahip ilmin her türlüsünü şeytan işi kabul eden oldukça yobaz ve barbar bir halk. Yıllar önce yarı demokratik bir yönetime sahip, barışçıl Ansul diyarını işgal edip bütün kitapları yok etmeye çalışıyorlar. Yıllardır devam eden işgal süresince iki halk arasındaki gerginlik bir nebze de olsa azalmıyor.
Konu tanıdık gelse de Ursula K. Le Guin’in dili ve anlatımı kurguyu başka bir boyuta taşıyor. Küçük ama yürekli bir kız çocuğu ile fiziksel olarak ezilmiş, omzundaki ağır yükle başa çıkmaya çabalayan bir adamı merkeze alan Sesler’i beğeneceğinizi düşünüyorum. Ursula’nın diğer kitaplarında da karşımıza çıkan özgürlük, toplumsal cinsiyet rolleri, kadın hakları, din, savaş gibi konular bu kitabın da çekirdeğini oluşturuyor.
Reklam değildir.