2023 35. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2023 21:59
Octavia E. Butler’ın bilimkurgu camiasına kabulünü sağlayan ünlü eseri ‘Yakın’ 1976 yılında yayımlanmış. Orijinal adı kan bağı, akrabalık anlamına gelen Kindred olsa da Emek Ergün çeviriyi neden bu şekilde yaptığını kitabın başında anlatıyor. Hayatı boyunca Afro-Amerikan olmanın zorluğunu yaşayan Butler, özellikle annesinin yaşadıklarından çok etkilenmiş. Kölelik her ne kadar kanunen kaldırılmış olsa da toplumsal yaşamda izleri ne yazık ki hala görülebilen bir kavram. Kitabın yazıldığı 70’li yılları düşündüğümüzde durumun çok daha kötü olduğunu tahmin edebiliriz. Kitabın ana kahramanı Dana, kontrolü dışında gerçekleşen bir zaman yolculuğuyla 1816 yılına gidiyor. Köleliğin normal karşılandığı, insanların işkence gördüğü, mal gibi satıldığı bu ortamda yaşamaya başlayan Dana, bu yolculuğun sebebini çözmeye çalışırken tarihin karanlık yüzüyle karşı karşıya geliyor. Kitapta zaman yolculuğu haricinde bilimkurgu öğesi yok. Edebi olarak doyurucu bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Yazar bazı noktalarda tekrara düşmüş. Biraz daha kısa bir eser olabilirdi. Django, 12 Yıllık Esaret gibi filmleri beğendiyseniz bu kitabı da seveceğinizi düşünüyorum. Kitabın 2022 yapımı ‘Kindred’ isimli bir dizi uyarlaması da mevcut.
YakınOctavia E. Butler · İthaki Yayınları · 2023488 okunma