#okudumbitti "İnsanoğlu dünyaya benzer. Bir gece bir gündüz devranı döner durur. Karanlık çöktü diye güneşe küsülür mü? Gündüz gecenin, bahar kışın ardına saklanır, bir vakit gelir de sevinçten ağladığın gün olur; yaşadığın her şey acısıyla tatlısıyla hatıra kalır.” (s.48)
Merhaba kitaplara gönül vermiş dostlarımaDünyalar tatlısı sevgili moderatörümüz Derya KÖSEDAĞ'nın sayesinde kalemiyle tanıştığım @abdullahkucukkkaya hocamın "Yamalı Yürekler-Gamlı Baykuş"kitabıyla geldim bugün.Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen büyük üstad Yaşar Kemal'in kalemine yakın olması beni çok etkiledi.
Anadolu insanını ilmek ilmek eserine işlemiş yazar.Gerek güçlü betimlemeleri,gerek akıcı anlatımı kitabın bir Anadolu filmi izler gibi okunmasını sağlamış,hocamın yazmayı asla bırakmamasını,kaleminin hiç bitmemesini diliyorum."Yeni nesil bir Yaşar Kemal doğuyor"bence.
Kitapta özellikle Hurdacı Ahmet karakterine hem güldüm hem öfkelendim, okuyunca siz de nedenini anlayacaksınız bu duygu değişiminin
Kitabın olay kurgusu,karakterlerin şiveli konuşmaları kitabı o kadar gerçekçi kılıyor ki hayran olmamak elde değil.
Kitapta ilgimi çeken başka bir noktada karakterlerin her birinin kendine ait bir hikayesinin olması.Yazarın yurdum insanını anlatma gücü çok iyi Kitabın konusundan bahsedecek olursak Sivas'ın yama üstüne yama vurulan Yamalı köyünde geçiyor olaylar,köy fukaralıktan,kıyafetlerine yama vurup giyiyor,gittikleri her yerde o köyden oldukları anlaşılıyor,ama sevdaları da muhteşem.Yamalı köyünün ağası Ferman'ın kırmızı yanaklı,ağzı sakızlı oğlu,yine köyün gaddar, baş belası Yağmur Bey'in güzel kızı Zemheri'ye aşık oluyor,Ferman bey borçlarına karşılık Yağmur Bey'den kızını istiyor,Zemheri bu evliliği istemiyor ve bir gece Kara Konak dedikleri evinden kaçıp kendini Eğri köprü denen yerden sulara bırakıyor,Yamalı köyünden Ali ve Ömer kurtarıyor,böylelikle Zemheri bunları büyüten Hurdacı Ahmet ve Rabia Ana ile tanışıyor.Onların yanında saklanıyor.Ama Ferman Bey vahşi ve gaddar adamlarını köyün kadınlarının kızlarının başına musallat ediyor.Sonunda bakalım neler olacak?Okumanızı tavsiye ederim.
@abdullahkucukkkaya
Derya KÖSEDAĞ