Tekrar görüşeceğiz.
2024 6. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2024 18:20
Yorumlara veye incelemelere geçmeden önce merak ettiğim ancak bunları gidermek istemediğim birkaç noktayı sormak istiyorum. # Jhon'dan okuduğumuz bu kitap aslinda bir otobiyografi mi? # Jhon bu eseri yazarken nekadar zamanını ayırdı.( yazma-karalama-çöpe atma-degsitirme süreci) # Jhon yazmaya karar vermeden önce karakter analizi ile ilgili bir eğitim aldı mı? Felsefe ile ilgisi var miydi? # Karakterler kurgu mu yoksa ( otobiyografi ise) gerçek mi? Tuhaf oldu ama uzun bir süre geçmediki gazap üzümleri eserini okumuştum ve Ana karakterini oluşturmasına hayran kalmıştım. Ve bu eserinde ana karakterine bir çok yönden zıt bir karakterde bir anne karakteri daha oluşturdu ve ben buna da hayran kaldım. Yazar bir karakteri tek seferde okuyucunun zihnine yüklemiyor bunun yerine parça parça ve birden fazla karakterin bu parçalarını küçük olaylar, konuşmalar hatta iç konuşmalarla bizlere aktarıyor ve bunda okadar başarılı oluyorki zihnimizde hiç bir engelle karşılaşmadan içsellestiriyoruz. Karakterlerin; psikolojik analizlerini, davranış şekillerini ve nedenlerini, olaylara bakış acılarını, istek ve arzularını, genlerden aldıklarını, toplumdan aldıklarını ve bunların bir karaktere bir kişiliğe dönüşümünü hiç acele etmeden ancak unutturmadan başarılı bir şekilde ( bu basitçe kaçtı maalesef) bizlere aktarıyor. Karakterlere iyi- kotu catismasini yansıtmaktan ziyade karakterler üzerinde iyi-kotü tanımlamasını ince ancak keskin bir ayirim çizgisi olmadan yapmıştır. Yazildigi donemin sosyal ve ekonomik yapısını, savaşı ve etkisini eserinin disinda bırakmadan bir çok hayati farklı yollardan getirip tek bir yolda bir hikayede birleştirmistir. Son olarak hayran kaldığım anne karakterine değinmek istiyorum. Bu karakteri oluştururken birilerinden yardim aldı mı yoksa böyle bir karakterle karşılaştı mi bilemiyorum ancak bu karakterin erkek versiyonunu oluşturursaniz çok farklı durumlar ortaya çıkacaktır örneğin zayıflığının arkasına sığınıp insanların zaaflarını kullanabilme gücü erkek tarafından ancak farklı bir yöntemle olması gerekir çünkü zayıflık kadını erkekte koruma gülüşünü uyandırıp yakinlastirirken bu durum erkekte oldugunda tiksinti uyandırıp uzaklastirabilir. Bunun için jhon kendi üzerinden oluşturamayacagi varsayımla acaba bu karakteri zihninde canlandıran ne gibi tecrübeleri olmuştur acaba..?( bunu okadar çok merak ediyorumki) Jhon bu karakterde bile anne merhametini bi yerlerde göstermeyi ihmal etmedi; Kendi sevgisi için kocasını değil onun gibi içinde kötülükler barındıran kocasının kardeşini sevmiştir ancak cocuklarda ise kendisine karakter açısından benzeyen değil fiziken benzeyen oğluna mirasını bırakmıştır ve bu durumu 'Aron kendi başına yapamaz.' Diye açıklamıştır.
2024 Okuma Raporları
Cennetin DoğusuJohn Steinbeck · İletişim Yayınevi · 202411,4bin okunma