·300 syf.····Okunma: 08 Ağustos 2024 16:04 Honoré de Balzac (1799-1850): 19. yüzyıl Fransız edebiyatının büyük ismi. Edebi kariyerine oyun yazarak başladı. Ancak aldığı eleştiriler neticesinde romana yöneldi. 20 yılda 85 romanı tamamladı, öldüğünde arkasında 50 roman taslağı bıraktı. 1830 yılında kurmaca eserlerini Dante'nin İlahi Komedya'sına atıfla İnsanlık Komedyası başlığı altında topladı. Bir kısmı zamanla edebiyatın arketiplerine dönüşen 2000'i aşkın karakter yarattı, tüm bu karakterleri önyargıdan uzak analitik bir yaklaşımla, toplumsal sınıfından yalıtmaksızın ele aldı. Romana kazandırdığı toplumsal ve gerçekçi çerçeve ona gerçekçi romanın kurucusu unvanını kazandırdı. İnsanlık Komedyası'nın Töre İncelemesi ayağında Taşra Yaşamından Sahneler başlığı altında yer alan Vadideki Zambak (Le Lys dans la Vallée), 1836 yılında yayımlandı.Honoré de Balzac’ın yayımlanan ünlü romanıdır. Roman, aristokrat bir ailenin küçük çocuğu olan Félix de Vandenesse’in hayatındaki değişimlere ve mutsuz bir evlilik yaşayan Madam Henriette de Mortsauf ile olan ilişkisine odaklanır.Félix, ailesinden yeterince sevgi görmeden büyümüş ve Paris’te eğitim alırken Tours’a dönmek zorunda kalmıştır. Tours’ta katıldığı bir baloda Madam Henriette de Mortsauf’a âşık olur. Henriette, evli ve iki çocuk annesidir, ancak Félix’e karşı duyguları vardır. Yine de, erdemli bir kadın olarak, kocasına ve çocuklarına ihanet etmemek için Félix’e karşılık vermez.Roman, Félix’in bu yasak aşkı ve Henriette’in sadakati arasında yaşanan duygusal çatışmaları ve 19. yüzyıl Fransası’ndaki toplumsal değişimleri ele alır. İtiraf etmem gerekirse bu romanı ilk okuduğumda bana sıkıcı gelmeye başlamıştı. Bırakıp bırakmamak arasında kalmıştım adeta… Ancak biraz daha ilerleyince roman fazlasıyla akıcı olmaya başladı ve kitabın büyülü sayfalarında kayboldum. Yani sıklıkla duyduğum bir kitap ismiydi. Okumaya fırsat buldum sonunda. Her ne kadar sonu hüzünlü bitse de genel olarak kitaba baktığımızda güzel bir kitaptı. Çevirmende gayet açık ve anlaşılır bir şekilde çevirisini yapmış. Yani kısacası beğendim. Okumak isteyenlere tavsiye edilir. Keyifli okumalarınız olsun.