"Kelimeler her şeyi anlatmaya yetmez."
2024 37. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2024 21:58
》Yazarın okuduğum 5.kitabı. Onu okuyanlar bilirler. Rüzgar esiyor yazarsa gerçekten eser, toprak kokar, çiçek kokar kitapları, okurken yeşili, maviyi, ırmağı, dağları görürsünüz kendi gözünüzle. Neredeyse kitabın içindekiler, oraya gidersiniz siz de. Öyle bir betimleme gücü, öyle gerçek, öyle güzel, öyle samimi bir üslubu vardır. 》Kitapta iki hikaye var. Birincisi kitaba adını veren Cemile. Genel olarak üç kişi etrafında şekilleniyor. Cemile... Güzel, dik başlı, genç kadınların kahkahayla gülmelerinin ayıp sayıldığı bir zamanda kimseden cekinmesi olmayan bir kadın. Kocasını cepheye göndermiş, iki evin bir gelini... Sessizliğiyle, içinde yaşadığı aşkıyla ve bu aşkı adeta patlatan türküleriyle bilinen Danyar. Ve bu ikilinin daima yanında bulunan Cemile'nin kaynı küçük bir çocuk olan Seyit. 》Cemile eşini sevmeyen ve eşi tarafından da sevilmeyen bir kadın. Aradığı aşkı Danyar'da bulunca onunla kaçmaktan geri durmuyor. Daha garip olanı ise kaynının da ona ilgisi olması ve bu da yetmezmiş gibi eşini bırakıp gitmesine hak vermesi... Zaten hikayeyi de Seyit'ten dinliyoruz. 》Aytmatov'un kendini edebiyat dünyasına kanıtladığı eseri olarak bilinen bu kitap için Fransız şair Louis Aragon, "dünyanın en güzel aşk hikayesi" ifadesini kullanmış. Bu yorum bana göre bir çok kitaptaki aşklara haksızlık. Ayrıca da vatan uğruna savaşan eşe yapılan sadakatsizlik de bir aşk, en azından güzel bir aşk olamaz benim gözümde. 》Bunun haricinde savaş dönemi ve savaşın toplum üzerindeki acı etkileri, önyargılar, dedikodular, kalıplaşmış kurallar, yıkılamayan tabular, o dönemde erkeklerin yaşadıkları, kadınların çektiği zorluklar, kısacası siyasi ve sosyal hayat çok güzel yansıtılmış. 》İkinci hikaye ise çok daha güzeldi benim için: Öğretmen Duyşen. Okurken nereden tanıdık geliyor demiştim. Sonra hatırladım ki, meğerse bu kısım yazarın İlk Öğretmenim kitabının aynısıymış. Zannedersem daha sonradan ayrı bir şekilde yayımlanmış. Cemile'den çok daha güzel, gözlerimi dolduran bir kitaptı. Tekrar uzun uzun yazmak yerine, okumak isteyenler için buraya onun incelemesini de bırakıp incelememe son veriyorum: #196572726
CemileCengiz Aytmatov · Elips Kitap · 200544,5bin okunma