2025 6. kitabı
Kitap hakkında bir inceleme yazısı yazmak benim sınırlarımı aşar kanaatindeyim, ancak kitapla ilgili görüşlerimi paylaşmak ve biraz da olay örgüsüne değinmek isterim. Dr. Josef Breuer, Viyana'nın ünlü ve başarılı doktorlarındandır; saygın, herkes tarafından sevilen, yüksek görev bilinciyle yaşayan sorumluluk sahibi bir baba ve eştir aynı zamanda. Mesleğinde başarının doruğuna ulaşması ve 40 yaşına erişmesinin ardından içinde hissettiği tatminsizlik, kayıp, yaşlanıyor olma ve ölüm korkularıyla kendi içinde mücadele etmeye başlar. İşte tam da bu zamanlarda genç, güzel ve son derece özgüvenli bir kadın olan Lou Salome, doktorun karşısına çıkar ve çok yakın arkadaşı Friedrich Nietzsche'nin bunalımda olduğunu, intihar etmeyi düşündüğünü ancak çok gururlu olduğundan başkalarından yardım istemeyi aklından bile geçirmediğini söyleyerek doktordan arkadaşına, arkadaşının bilgisi olmaksızın yardım etmesini ister. Lou Salome'un kendisinden istediği bu sıra dışı yardım isteğini doktor, bu genç hanımın kendisini onurlandırdığını düşünerek ve aslında onun teklifini geri çeviremeyecek kadar ondan etkilendiği için kabul eder. Böylece Friedrich Nietzsche ile Dr. Josef Breuer'un hasta-doktor ilişkisi doktorun hasta, Nietzsche'nin ise onun bunalımını çözmesine yardım edecek bir filozof/psikolog doktor olma görevini kabul etmesiyle enteresan bir şekilde başlar ve sonunda her iki adamın da yoğun bir dostluk ilişkisi bulmaları ve hayatlarına dair derin tespit ve çözümleri ile son bulur. Kitapta yer alan, Dr. Josef Breuer'un en yakın arkadaşlarından ve öğrencilerinden olan önemli bir şahsiyet de Sigmund Freud'dur. Mesleğinin başında genç bir doktor olarak kitapta yerini alır ve Dr. Josef Breuer ile aralarında geçen sohbetler, Freud'un rüyalara ve bilinçaltına dair ilgisi hakkında bizlere bilgi verir. Kitabı öncelikle Friedrich Nietzsche'nin felsefesini diyaloglar eşliğinde okura başarılı bir şekilde sunduğu için, insani gerçek bir dostluğun hayatımızdaki önemini gösterdiği için, insanın varlığının farkında bile olmadığı bilinçaltının durdurulamaz gücünü ve baskısını karakterler özelinde yansıttığı için çok çok sevdim. Umarım sizler de severseniz.
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma