Hellooo ben geldim. Ağustos okumalarına #melikşahaltuntaş ın önerisi ile arka kapak yazısından etkilenerek #georgesaunders #pastoralya kitabını okuyarak giriş yapmıştım. Pek beklentimi karşıladığını söyleyemesemde okunur mu ? Okunur.
“Çok güzel bir dünyada yaşıyoruz, güzel maceralar, çiçekler, kuşlar ve harika insanlarla dolu, ama ne yazık ki bu dünyada çürük elmalar da var.”
Yedi hikayeden oluşan Pastoralya’nın ilk hikayesi, kitaba adını veriyor. Novella tarzındaki bu uzun hikaye, tema parklar üzerinden insanoğlunun yalnızlığını ve tüketim kültürünü anlatıyor. Çocukluk travmalarımız, tüketim, yabancılaşma ve yalnızlık gibi temalarla çok katmanlı bir yapıya bürünen bu hikayenin kahramanları kaybeden orta sınıf insanlar. Sunday Herald’da yer alan bir yorumda “hayal gücü çılgınca kuvvetli bir mizah yazarı” olarak tanımlanan Saunders, Pastoralya’da ritmi yüksek üslubuyla çocukluğumuzun, hayal kırıklıklarımızın yaşamımızı nasıl etkilediğine dair tanıdık detaylarla bizi yakalayıveriyor.
Pastoralya, tema parklardan kişisel gelişim seminerlerine, striptiz kulüplerinden depresif berberlere, birbirinden yalnız ve özgün karakterleri kullanarak tüketim toplumunu ve kapitalizmi eleştiriyor.
Alıntılar ağustos ayının neyselerini yansıtıyor.
Kendimi çok iyi hissetmediğimi itiraf etmeliyim...
Endişelenmeyin. Endişelenecek hiçbir şeyi olmayanlarınızın endişelenmesi gerekmez. Endişelenmesi gerekenlere gelince, bu saatten sonra endişelenmeye başlamak için biraz geç kaldınız.
Dürüst olmak gerekirse, hayatım boyunca bu kadar hayal kırıklığı yaşadığımı hatırlamıyorum.
Bazen bir dalın kesilip atılması gerekli olsa da, sonuçta tek bir dal, ağacı öldürmez ve bazen diğerlerinin yaşayabilmesi için bir dalın ölmesi gerekir.
Sorunlar hakkında kara kara düşünmek kesinlikle onları çözmüyor. Öte yandan, sorunlar hakkında olumlu düşünmek de onları çözmüyor.
Boş övgü nedir, bilir misin? Yalana benzer.
Sen “Kurt Var!” diye bağıran yalancı çobanın tersisin. Sen bacağını kemiren bir kurt varken “Kurt Yok!” diyen yalancı çobansın. George SaundersPastoralya