Pastoralya

Pastoralia

Karamizah Sevenlere, Ama…
2025 59. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 19:54
Pastoralya altı öyküden oluşuyor ama öyküler epey uzun. Karamizah ve hiciv yazım tarzını seviyorum, bu yönüyle bazı anlarda gülümsetti de; ama George Saunders ’ın gereksiz uzayan diyalogları, lafı dolandırması beni yordu. İlk öyküden itibaren o dünyaya girmeye çalıştım ama içine çekmedi. Evet, kaybedenlerin trajikomik hikâyelerini işliyor, bazı cümlelerde gerçekten iyi dokunuşlar var, ama bütün olarak baktığımda “beni yakalayan, etkilendiğim bir hikâye oldu mu?” Hayır. Pastoralya’ya yapılan övgülerin bir kısmı bana fazla geliyor. Sabun köpüğü gibi bir tat bıraktı. Sayfa 31’de şöyle bir cümle var: “Kusurlarına işaret etmek olumsuz bir şey değil. Aslında olumlu bir şey. Çünkü kusurlarına işaret edersen düzeltilebilir. Asıl olumsuz olan, kıymetli bilgileri kendine saklamak. Yapıyor musun bunu? Kendine sakladığın kıymetli bilgiler var mı? Umarım yoktur.” Belki de kitabın kendi içinden gelen bu cümle, Pastoralia için benim duyguma en yakın şey: Evet, kusurlarına işaret ediyorum, çünkü kitabın içinde çok şey olabilecekken bana hep eksik kalmış gibi geldi.
#1001kitap~~~
2022 335. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2022 10:40
Kendime Kurt Vonnegut gibi 1yazar bulmanın mutluluğunu yaşarken neden daha önce keşfetmedim diye de hayıflandım. İyiki 1001listesi var da yazardan haberdar oldum. Buara 1001güncel listesine taktım o kısımdan 1kaç yazarın kitabını almamla keşfetmiş olmanın mutluluğu *** Aralığın Onu adlı öykü seçkisiyle 2014 Folio Ödülü'nü kazanan George Saunders'ın bugüne kadar yayımlanmış altı kitabı varmış. The New Yorker, 2002'de Saunders' "40 Yaşın Altındaki En İyi Yazarlar" arasında göstermiş, Time dergisi ise 2013'te "Dünyadaki En Etkili 100 Kişi" listesine seçmiş, fakat ben yeni gördüm yazarı :((( Lannan Vakfı, Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi ile Guggenheim Vakfı'ndan burslar kazanan yazar, GQ, Harper's ve The New Yorker dergileri için yazılar yazmakta, Syracuse Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık alanında ders vermektedir... "Pastoralya" ile George Saunders, bizi hayal gücünün zonklatıcı etkisiyle ve tuhaf 1şekilde tanıdık manzaraların da olduğu hayatın, zamanın sıkışmış insan hallerine götürüyor. Pastoralya'daki hikayeler , Amerika'nın çarpık durumlarında, çağdaş yaşamın unsurlarının birleştiği, büküldüğü!!! ve büyütüldüğü, saçmalıklarını - ve insanlığımızı - farklı 1şekilde yeni 1 bakış açısıyla sunuyor. Saunders'ın hikayeleri hem tuhaf hem de hayatın gerçek canlı hâli gibi, iyi hissetmediğimiz, kendimizi emin sandığımız hallerde, hayal kırıklıklarımızla gerçek arasında kalmışken, çalışmamız gerektiğini bilirken bilmediğimiz 1çok durumla da çokça bizden haller, tüm absürtlüklerin içinde... Yaşamın içinden en olağan durumların acı hallerinin komik tarafından absürtlüklerini kara mizahla sunan "Pastoralya" güncel listede ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasındadır. Bu tarzı ben çok seviyorum hayatın içinden acınacak halimize mizah
2021 36. kitabı
Hayat insanı gerçekten garip yerlere sürükleyebiliyor. Hikâyeler de öyle. Saunders'ın Pastoralya'sının ev sahipliği yaptığı hikâyeler, kurmacanın çarpık doğasının sınırlarında at koştururken bu garip, kaleydoskopik sürüklenme hissi zihninizi ele geçiriyor. Saunders, kitaba ismini veren Pastoralya'sında edebi türlerin ve zaman-mekanın ayarlarıyla oynayarak bize gerçekliğin doğasını, gösteri toplumunu ve distopik olasılıkları sorgulatan bir melez-kurgu sunarken çikolatalı gazozlarımızı yudumluyor ve devlet babanın kirli çamaşırlarını karıştırıyoruz. Winky hikâyesinde eski Roma klasiklerine meraklı bir "kişisel gelişim uzmanı"ndan hayatlarımızın içlerine sıçılan birer yulaf kasesi olduğu metaforu olduğunu öğrenip büyük çaresizliklerimizle yüzleşirken; Deniz Meşesi'ni okurken prototipleri altüst edip, Amerikan rüyasını mezardan kalkan fakir cesetlerle yerle bir ediyor, Joysticks striptiz kulübünde erkek bedenlerini metalaştıran bir "yeni normal"in prizmasından süzülüp kendimizi bir kurgusal çarpıntı içinde kaybediyoruz. Firpo'nun Bu Dünyadan Göçüşü'nde çocukluk travmaları mantraya dönüşürken, Berberin Mutsuzluğu'nda sıradanlığın çarkında sıkışıp kaldığından bihaber anti kahramanımızın trajik hayatından bir güldürü bildirgesi çıkarıyor; Şelale hikâyesinde gündelik kahramanlıklar izinde dünyanın ya da kasabanın ya da kasaba-dünyanın sonundaki uçuruma kulaç atıyoruz. Saunders tüm bu hikâyelerde bizi Amerikan gotiğinden doğup preapokaloptik dünyamızda emekleyen çarpık gerçeküstü sıradanlıklarımızla yüzleştirirken ritmi yitirmiyor, tekrara düşmüyor ve o kendine özgü mesafeli tavrı sayesinde didaktikliğe kurban gitmeyen bir objektifliğin kollarında göğe yükseliyor. Saunders, ağzınızdaki naneli şekerin iğrençliği ile sizi yüzleştirirken radyodan cızırtılı bir Patti Smith şarkısı
Öykü
Pastoralya
·206 syf.·
2025 29. kitabı
George Saunders, 1958 doğumlu Amerikalı yazar. Eserlerinde genellikle absürdizme, toplumsal eleştirilere ve insanlık hallerine dair derin gözlemlere yer veriyor. Syracuse Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık dersi vermekte ve çeşitli dergilerde eserleri yayımlanmaktadır. İlk kitabı "İçSavaşDiyarı Feci Düşüşte" (1996) ile büyük bir çıkış yapmış ve 2013’te yayımladığı "Aralığın Onu" ile de büyük beğeni toplamıştır. Bildiğimiz üzere, en ünlü eseri "Arafta (Lincoln in the Bardo)" (2017), Booker Prize’ı kazandı. Dilimize çevrilen diğer önemli eserleri ise "Pastoralya" (2000), "Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı" (2005), "İkna Ulusu" (2006), "Frip'in Aşırı Israrcı Pırtlakları" (2000), "Tilki 8" (2017), "Yağmur Altında Yüzmek" (2021) ve "Kurtuluş Günü"dür (2022). Pastoralya bir öykü kitabıdır. Kitapta altı öykü bulunuyor, bunlar; "Pastoralya", "Winky", "Deniz Meşesi", "Firpo’nun Bu Dünyadan Göçüşü", "Berberin Mutsuzluğu" ve "Şelale"dir. "Pastoralya", hem Saunders'ın toplumsal eleştirilerini sürdürdüğü bir eser olarak kitabın adı, hem de insanlığın büyük evrimsel adımlarının temsillerinin bulunduğu bir eğlence/tema parkında çalışan bir adamı anlatan ilk öykünün adıdır. Bu adam, elli yaşındaki mesai arkadaşı Janet’le birlikte mağara adamı rolü oynuyor, her gün plastik keçisini pişiriyor ve hayali böcekleri aramak için toprağı kazarken hayatını sürdürüyor. Adam’ın Nelson adında altı yaşında bir oğlu var ve kasları tutulduğundan Dr. Evans’ın kontrolünde ve ona Louise adlı bir kadın bakıyor, adamsa oğlunun ihtiyaçlarını karşılamak için işten ayrılamıyor ama Louise ile fakslaşarak haber alıyor. Janet ise uyuşturucu bağımlısı Bradley adında, rehabilitasyon merkezinde kalan suçlu bir oğula ve kalp kapakçığındaki bir sorun yüzünden ve akciğerleri kanla dolmasın diye hastanede
2022 345. kitabı
Uyumsuz,özgün ve yalniz karakterlerle, komik sosyal hicivler kaleme almış Saunders. Yazarın farklı bir edebî dili ve kuvvetli hayal gücü sonuna kadar hissediliyor her öyküde. Dilinin yalinligina ragmen bana göre okunması çok kolay değil,öykü seven biri olarak hiçbirinin içine giremedim malesef. Amerikan kültürünü sevmeyen biri olarak o kültürü öykülerinde fazlasıyla işlemiş olması beni çekmemiş olabilir bilemiyorum. Farklı birşeyler okumak isteyenlerin begenebilecegini düşünüyorum.
2026 26. kitabı
Okunma: 08 Mart 2026 00:00
“Pastoralya” adlı uzun öyküde, bir eğlence parkında tarih öncesi insanları canlandırmak zorunda kalan karakterlerin, katı kurallar ve sürekli gözetim altında giderek insanlıklarını yitirmesi anlatılır. Bu yapay düzen içinde çalışanlar, hem işlerini kaybetme korkusuyla hem de sisteme uyum sağlama baskısıyla gerçek duygularını bastırırken, aralarındaki ilişkiler de çıkar ve hayatta kalma mücadelesine dönüşür. Saunders, absürt ve karanlık bir atmosfer kurarak, günümüz toplumunda bireyin nasıl bir performans nesnesine dönüştüğünü, özgürlüğün yerini kontrolün aldığını ve “normal” kabul edilen düzenin aslında ne kadar yabancılaştırıcı olduğunu gösterir; karakterler, doğallık ile dayatılan roller arasında sıkışırken, insan olmanın anlamı giderek silikleşir.
2018 17. kitabı
Pastoralya guzel baslamis olsa da pek begendigim bir kitap olmadi. 6 kisa oykuden olusuyor. Duzene ayak uyduramayan, dıslanmış kimselerin hikayeleri , trajedileri anlatılıyor. Ama oykulerin sonu yok, sonucu yok. Havada kalmis gibi anlatilanlar. En begendigim ilkiydi. Hasta bir oglu olan adamin oykusu. Ilkel zamanlardaki insan hayatini taklit ediyor. Gelen izleyicilere o donemleri gosteriyor, saatlerce yerde yatip bocek yermis gibi yapiyor.. Konusmak yasak, izleyiciye bakmak yasak, surekli devam eden bir tiyatro oyunu gibi..
Endişelenmeyin..
2024 26. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2024 20:28
Hellooo ben geldim. Ağustos okumalarına #melikşahaltuntaş ın önerisi ile arka kapak yazısından etkilenerek #georgesaunders #pastoralya kitabını okuyarak giriş yapmıştım. Pek beklentimi karşıladığını söyleyemesemde okunur mu ? Okunur. “Çok güzel bir dünyada yaşıyoruz, güzel maceralar, çiçekler, kuşlar ve harika insanlarla dolu, ama ne yazık ki bu dünyada çürük elmalar da var.” Yedi hikayeden oluşan Pastoralya’nın ilk hikayesi, kitaba adını veriyor. Novella tarzındaki bu uzun hikaye, tema parklar üzerinden insanoğlunun yalnızlığını ve tüketim kültürünü anlatıyor. Çocukluk travmalarımız, tüketim, yabancılaşma ve yalnızlık gibi temalarla çok katmanlı bir yapıya bürünen bu hikayenin kahramanları kaybeden orta sınıf insanlar. Sunday Herald’da yer alan bir yorumda “hayal gücü çılgınca kuvvetli bir mizah yazarı” olarak tanımlanan Saunders, Pastoralya’da ritmi yüksek üslubuyla çocukluğumuzun, hayal kırıklıklarımızın yaşamımızı nasıl etkilediğine dair tanıdık detaylarla bizi yakalayıveriyor. Pastoralya, tema parklardan kişisel gelişim seminerlerine, striptiz kulüplerinden depresif berberlere, birbirinden yalnız ve özgün karakterleri kullanarak tüketim toplumunu ve kapitalizmi eleştiriyor. Alıntılar ağustos ayının neyselerini yansıtıyor. Kendimi çok iyi hissetmediğimi itiraf etmeliyim... Endişelenmeyin. Endişelenecek hiçbir şeyi olmayanlarınızın endişelenmesi gerekmez. Endişelenmesi gerekenlere gelince, bu saatten sonra endişelenmeye başlamak için biraz geç kaldınız. Dürüst olmak gerekirse, hayatım boyunca bu kadar hayal kırıklığı yaşadığımı hatırlamıyorum. Bazen bir dalın kesilip atılması gerekli olsa da, sonuçta tek bir dal, ağacı öldürmez ve bazen diğerlerinin yaşayabilmesi için bir dalın ölmesi gerekir. Sorunlar hakkında kara kara düşünmek kesinlikle onları çözmüyor. Öte
2024 39. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2024 00:00
Pastoralya/George Saunders Toplumdan dışlanmış, adapte olmakta zorlanan ve bir takım sorunlar ile mücadele eden ötekilerin hikayeleri anlatılıyor. 6 metin üzerinden absürt bir dil kullanılarak okuyucuya sunuluyor. Yazardan okuduğum ilk kitaptı. Çok sevdiğimi söyleyemem başka kitaplarına da şans vereceğim. Genellemek için henüz çok erken Not: Yazarın tarzı Kurt Vonnegut’a çok benziyor.
2019 43. kitabı
Saunders ve onun eğlenceli üslubuyla bu kitap sayesinde tanıştım.Karakterlerinin her birine ayrı bir sevgim oluştu.Saunders'ın zekasına ve mizahına hayran olmamak elde değil.Harika bir yazar harika öyküler.

George SaundersYazar · 11 kitap
George Saunders, CivilWarland in Bad Decline adlı öykü kitabıyla 1996 PEN/Hemingway Ödülünü almıştır. The New Yorker, Harper's ve Story dergilerinde yayınlanan eserleri iki kez 'Ulusal Dergi Ödülü' almış, üç kez de 'O. Henry Ödülleri' koleksiyonuna dahil edilmiştir. Yazar, şu an Syracuse Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık alanında ders vermektedir.