2024 76. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2024 13:17
Gore Vidal'ın eserlerini toplamaya başlayalı neredeyse bir yıl oldu. Artık güncel baskısı olmadığı için çoğu eserini sahaflardan ve koleksiyonculardan toplamak zorunda kaldı. İngilizce baskıcı olup, Türkçeye çevrilmeyen eserlerini de Amazon üzerinde bile bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Böylesine önemli bir entelektüel ve romancının eserlerinin güncel baskılarının yapılmaması üzücü. Hele ki son geçirilen gümrük kanunu ile artık yurt dışında kitap alabilmek bile imkansız hale gelmişken. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin alternatif tarihini anlattığı yedi kitaplık tarihi roman serisi en merak ettiklerim arasındaydı. Ancak dört tanesi Literatür Yayınları tarafından dilimize kazandırılmış. Diğer üç kitabında İngilizce Orijinal baskısını bulmak çok zahmetli ve maliyetli. Gore Vidal'in tarihi romancılığı, deneme yazarlığı, entelektüelliği ve politik düşüncelerini düşünecek olursak 20. yüzyıl Amerika'sının değeri çok bilinemeyen ama her daim etkisi olan biri olduğunu unutmamak gerek. "Creation" yani "Yaratılış" romanına gelecek olursak; ki bizim dilimize "Ben Cyrus, Zerdüşt'ün Torunu" olarak çevrilmiştir. Kitap baş kahraman Zerdüşt'ün yaşayan son erkek torunu olan Cyrus Spitama'nın Pers sarayında başlayan büyük elçilik görevi sayesinde Atina, Sparta, Babil, Sus, Persepolis, Hindistan ve Çin diyarlarını anlattığı dil, kültür, yemek, tarih, felsefe, tarih ve mitolojiyi harmanlayan muhteşem anlatısını barındırıyor. Aynı zamanda Perikles, Sofokles, Pisagor, Sokrates, Buda ve Konfüçyüs'un dünya görüşlerini de okuyoruz. Büyük Pers İmparatoru Kserkes'in gençliği, tahta çıkışı, Yunan seferi ve ölümüne kadar ki süreç Cyrus'un hatıraları ile anlatılıyor. M.Ö 5. yüzyılda büyük uygarlıkların birbirlerini çok iyi tanımamasına rağmen yeryüzünün en büyük ve en güçlü devleti olma çabaları ve bundan dolayı yaşanan savaşları büyükelçi Cyrus'un bu ülkelere yaptığı ziyaretlerde anlamaya çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken hiçbir medeniyeti küçümsemeden onların farklı kültürlerini ve değerlerini anlamaya ve benimsemeye çalıştığını okuyoruz. Hatta gittiği ülkelerde evlenmesi, oraların bilgeleriyle girdiği sohbetlerle 75 yaşına gelen Cyrus'un bilgeleşme serüveni hepimize ilham oluyor. Noam Chomsky'nin en sevdiği kitaplardan birisi olması hiç de şaşırtıcı değil.
Roman
Ben Cyrus, Zerdüşt'ün TorunuGore Vidal · Kaknüs Yayınları · 199948 okunma