2024 30. kitabı
Ali Smith’in İlkbahar romanı, Brexit sonrası İngiltere’nin toplumsal dönüşümünü ele alan bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Yazarımız, serinin bu kitabında da hem bireysel hem de toplumsal düzeyde bir yolculuk sunarak karakterlerinin içsel çatışmalarını, ülkenin politik durumu ile iç içe bir şekilde anlatıyor. Romanın baş karakterlerinden olan Richard Lease, yakın dostu Paddy’nin kaybının ardından hayatının anlamını sorgulayan bir yönetmendir. Richard, Katherine Mansfield ile Rainer Maria Rilke arasında kurgusal bir ilişki hayal ettiği bir proje üzerinde düşünmektedir. Bu nedenle de eserde edebi referanslara rastlamak mümkündür. Richard’ın süreç içerisinde yollarının kesiştiği Brittany ise (Sembolik olarak çok şey anlatmakta), bir göçmenlik merkezinde çalışmaktadır. Diğer bir deyişle Brit, yasadışı gelen göçmenleri göz altına alıp geri göndermektedir. Dolayısıyla işinin getirdiği zorluklar nedeniyle insani duygularını kaybetmiş bir karakterdir. Ancak Florence adında mülteci bir kız çocuğu ile tanışmasıyla birlikte farklı bir bakış açısı kazanır ve gelişim gösterir. Serinin ilk iki kitabında da etkisini gördüğümüz Brexit’in yarattığı göçmenlik krizi, İlkbahar’da da kendini gözler önüne serer. Ancak yazarımız bu sefer yeniden doğuşun mümkün olabileceğinin sinyallerini verir. Bunun için karakterler arası diyalogun önemini vurgulayarak farklı dünyalar arasında köprüler kurmaya çalışır. Örneğin Florence’in mültecilerin sesi olması, Brit için mültecilik sorunun boyutlarını görmesine yardımcı olur. Diğer yandan eserde yer verilen kollektif sesler, sosyal medyanın bir yansımasıdır. Yazarımız, bu anlatım tekniğiyle sosyal medyanın toplum üzerinde nasıl bir manipülasyon gücüne sahip olduğunu gösterir. Oldukça zevkli bir Ali Smith kitabına daha veda ederken benim için artık son bir durak kaldı. O da Yaz. Dörtlemenin finalini oluşturacak bu son kitapta, sürecin nasıl tamamlanacağını merakla bekliyorum.
İlkbaharAli Smith · Kafka Kitap · 202273 okunma