Bu kitapta Stefan Zweig'in usta kaleminden tüm detaylarıyla Friedrich Nietzsche analizini okuyacaksanız. Nietzsche hakkında bir çok kitap okumama rağmen en doyurucu bilgileri Nietzsche kitabında buldum. Zweig'in popüler olan diğer kitapları kadar pek bilinmese de özellikle Nietzsche'yi tanımak isteyenlere ilk sırada bu kitabı öneririm. Nietzsche hakkında merak ettiğim bir çok sorunun cevabını bu kitapta buldum. Zweig'in Nietzsche'yi anlatması Matrix filminde Neo ve Morpheus'un kavgasını izlemek kadar heyecan verici :D
Friedrich Nietzsche'nin trajedisi tek kişilik bir oyundur. Friedrich Nietzsche'nin bu kahramanca trajedisinde ne bir insan, ne bir ortak, ne de bir dinleyici yer alıyor. Çiçeklerden, renklerden, hayvan ve insanlardan, hatta Tanrı'dan uzak bir yalnızlıktır bu. Tüm zamanların ötesinde yer alan ilkel bir dünyanın taş kesilmiş, soyu tükenmiş yalnızlığıdır.
Nietzsche'nin zihinsel yaşamında huzurla geçen hiçbir an yoktur, sürekli ızdırablar çekmiş ve en nihayetinde kendini yok edip sıfırdan yaratmıştır. Diğer filozofların varoluşları ise daha ziyade destansı bir huzur içinde geçiyor. O yüzden Nietzsche benim için her zaman diğer filozoflardan çok başka yerde olacak. Nietzsche kusursuz bir doğruculuk elde etmek için iradesinin kor gibi yanan demiriyle kendi kendini acımasızca tedavi ediyor. Nietzsche asla ve asla mutlu olmak istemiyor, o daima hakikate ulaşmak istiyor. O yüzden de "İnsan hakikatin ne kadarını kaldırabilir?" sözünü söylüyor.
"Derisini değiştirmeyen yılanlar ölmeye mahkumdur. Bu durum fikirlerini değiştirmeyen zihinler için de geçerlidir." bu söz tam da Nietzsche'nin yaşamını anlatan bir söz. Dün incelemesini yaptığım Rezonans Kanunu kitabında inançlarımızın kaynağı kalbimiz yazıyordu (kalbimiz, beynimize göre 5.000 kat daha fazla bir enerji yayıyor) o yüzden Nietzsche'nin inandığı tüm her şeyi yerle bir edip kendisini yeniden, sıfırdan yaratması ne kadar olağanüstü bir durum. Bununla da yetinmeyip "İnsan kendini bulduğunda, zaman zaman yitirmeyi de denemeli - kendini tekrar bulmak için." diyerek bir kez daha aklımı fethetti.
Nietzsche Hıristiyanlıktan, ahlak ilkelerinden tamamen sıyrıldığı gibi, Alman olmaktan da tamamen çıkıyor. Yeniden değerlendirmeler, yeniden dönüşümler Nietzsche'nin savunma şeklidirler. Böylece (hastalığında yaptığı gibi) zehri ilaca dönüştürüyor. Kendini kazandıkça, dünyayı kaybediyor.
Kitaba 8.7/10 puan veriyorum.
Nietzsche severler özellikle okumalı ve okutturmalı :D
Herkese keyifli okumalar diliyorum...
NietzscheStefan Zweig · Zeplin Kitap · 20181,655 okunma
Bay Nietzsche benim için de en değerli filozoflardan biridir. Her ne kadar ilk okuduğumda sinirlensem de felsefeyi sevdiren Bay Nietzsche oldu. Ve bir Bay Nietzsche sever olarak incelemenizden sonra mutlaka okumam gereken bir kitap Nietzsche 🤞
Kaleminize sağlık Hakan hocam her zaman ki tam yerinde başarılı bir inceleme olmuş ☺️✨
Derisini değiştirmeyen yılanlar ölmeye mahkumdur. Bu durum zihinlerini değiştirmeyenler için de geçerlidir.
Muhteşem bir tespit.
Kaleminize sağlık hocam.
@LG58 sağ olun Hocam Kuran'a hakim değilim kendimce biraz bilgim var diye düşünüyorum asıl sorun insanların yanlışlara doğru, doğrulara yanlış demesi. Kuran'ı okumak anlamak varken bunu hep hocalara bırakmış olmaları beni çok üzüyor.