Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Naziler için de futbol bir memleket sorunuydu. Ukrayna'daki bir anıt Dinamo Kiev'in 1942'deki oyuncuları anısına dikilmiştir. Alman işgali altında onlar, yerel stadyumda Hitler'in takımını bozguna uğratma deliliğini göstermişlerdi. "Kazanırlarsa ölürler!" Oraya kaybetmeye razı olarak, korkudan ve açlıktan titreyerek girdiler, ama saygın olma içgüdülerine daha fazla karşı koyamadılar. On biri de üzerlerindeki formalarla, maçın bitiminde derin bir çukurun dibinde kurşuna dizildiler.
CAN YAYINLARI - BAYRAK YERİNE TOPKitabı okuyacak
··
4 görüntüleme
barış okurunun profil resmi
Aslında bu bilgi yanlış diye biliyorum, yani maçın sonunda ölmediler ama hepsi sürgün yedi. Yaptıkları cesaret ister tabi herkesin harcı değil :)
•Onur Özkan• okurunun profil resmi
Sovyetler Birliği’ni işgal eden Naziler 1941’de Kiev’e girmeden önce Dinamo Kiev takımı tamamen dağılmıştı. Futbolcuların bir bölümü Kiev’deki ekmek fırınlarında çalışıyordu. Alman kökenli fırın sahibi Iosif Kordik, fırıncılardan oluşan bir futbol takımı kurmak istedi. Böylece Dinamo Kiev’in 8 eski oyuncusu ve Dinamo Lokomotiv’den 3 futbolcu FC Start takımını kurdu. Bu sırada işgalci Nazi komutanlarının aklına parlak bir fikir geldi. İşgalci Nazi askerlerine moral olsun diye Ukrayna takımından işgalci birliklerin takımlarıyla oynayarak yenilmesini istediler. Ancak bu plan tutmadı. Ukrayna takımı 2 ayda oynadığı bütün maçları kazandı, ama 6 Ağustos 1942’de Nazi askerlerinin en güçlü takımı Flakelf’i yenmesi bardağı taşıran son damla oldu. Almanlar Ukraynalı futbolcuları üç gün sonra Flakelf’le oynayacakları rövanş maçını kaybetmeleri için uyardı. 9 Ağustos 1942’deki maçın oynandığı Zenit Stadyumu’na sadece Alman askerler izleyici olarak alındı. Karşılaşmanın hakemi de bir Nazi subayıydı. Baskı ve tehditler altında sahaya çıkan Ukraynalı futbolcular maçı 5-3 kazandı. Tarihe ‘Ölüm Maçı’ olarak geçen karşılaşmadan sonra Ukraynalı oyuncuların 9’u tutuklanmıştı. Sovyetler Birliği’nde, Ukraynalı oyuncuların ‘intikam’ için öldürüldüğü efsanesi kulaktan kulağa yayılmıştı. Gerçekten de tutuklanan oyunculardan biri hapishanede hayatını kaybetti, üçü de maçtan 6 ay sonra Kiev’deki toplama kampında vurularak öldürüldü. Sovyet ülkesi Ukrayna’nın en başarılı takımlarından Dinamo Kiev’in eski futbolcuları, 9 Ağustos 1942’de işgalci Nazi askerlerinin takımına karşı sahaya çıkıyor. Naziler maç öncesi Ukrayna takımını kaybetmeleri için defalarca uyarıyor. Ama takımın kaptanı, gözleri dolarak arkadaşlarını Sovyetler Birliği’nin onuru için maçı kazanmaları konusunda şu sözlerle ikna ediyor: “Bazı şeyler ölmeye değer.”
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.