2024 89. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2024 00:00
19 Nisan 1915’te Berlin’de doğan yazar, 1935 yılında İskandinavya’ya göç eder. Burada John Grane takma adıyla ilk kitabı yayımlanır. #sorbonne ‘da öğrenim görür. 1939 yılında da İngiltere’ye yerleşir. İngiltere’deki birçok Alman asıllı göçmen gibi Boschwitz de savaşın başlamasından kısa süre önce tecrit edilip Avustralya’ya götürülür. 1942 yılında İngiltere’ye dönmesine izin verilir ancak talihsiz bir tesadüfle dönüş yolunda bindiği gemi bir Alman denizaltısı tarafından torpido saldırısına uğrayarak batar. Boschwitz öldüğünde 27 yaşındadır. 23 yaşında yazdığı Yolcu isimli bu roman 1939 Şubat’ında İngiltere’de ve 1940’ta ABD’de yayımlanır. . #hakkında Ulrich Alexander Boschwitz insanlık tarihine damgasını vuracak büyük katliamın, yani Yahudi soykırımının başlangıcı olarak kabul edilen 1938 yılı “Kristal Gece” sonrasında yaşanan o dehşeti ve buna mukabil çaresizliği son derece #gerçekçi ve sarsıcı bir üslupla anlatır Yolcu romanında. İlk kez 1939’da İngilizcede basılmış olmasına rağmen, özgün dilinde yeniden keşfedilmesi için seksen yıl beklemek zorunda kalır Yolcu ve yazarı Boschwitz… Bu insanlık suçunun varacağı boyutları yirmi üç yaşındaki bir öngörüyle ele alan yazar döneme dair yazılan sonraki anlatılardan ayrışan benzersiz bir edebi belge ortaya koyar. Sürgün edebiyatı ürünü olan bu kitap mucize niteliğinde dokunaklı bir hayata tutunma öyküsü. Sıradan hayatların yeni bir güne nasıl bir korkuyla uyandığını bütün gerçekliğiyle dile getiren kitabın kapağını bu dehşete tanıklık eden ruhların önünde saygıyla eğilerek kapattım. Yolcu
YolcuUlrich Alexander Boschwitz · DeliDolu Kitap · 2019103 okunma