Ekim 2019
DeliDolu Kitap
Orijinal Adı:
Der Reisende

2023 7. kitabı
Yolcu, Kristal Gece olayları sırasında, zengin bir Yahudi tüccar olan Otto Silberman’ın yaşadıklarını anlatıyor. Yahudilerin ev ve iş yerlerinin yağmalandığı, insanların katledildiği ve tutuklandığı birkaç gün içinde, başkarakter Otto, ari ırktan olan eşini arkasında bırakıp, fırsatçıların izin verdiği ölçüde tüm sahip olduklarını da elden çıkarıp, bir evrak çantasına koyduğu parasıyla canını kurtarmaya çalışıyor. Önce yakın dostu olarak gördüğü ortağı, ardından yakın çevresinin, ya mevcut koşullardan faydalanmaya ya da en iyi ihtimalle kendilerini korumaya çalıştıklarını görünce, bu ölüm kalım meselesinde aslında ne kadar yalnız olduğunu idrak ediyor. Fakat, önce sınırı geçmek için, ardından ne yapacağını bilmemenin de sonucu olarak, amaçsızca oradan oraya trenle seyahatleri sırasında, yavaş yavaş, başkalarında görüp yadırgadığı ve alındığı, kendini koruma içgüdüsünün varlığını kendinde de fark ediyor. Bu noktada aslında insanları ‘ırk, din’ gibi bir araya getiren ya da onları diğerlerinden ayıran bağların olağanüstü şartlar altında kırılganlığını; insan davranışlarını yönlendiren esas etmenlerin ise insanın bencil yapısıyla ekonomik kaygılarının olduğunu görüyoruz. Can havlinde olan bir insanın, en sevdikleri ya da kendisiyle aynı durumda olan diğer insanlar söz konusu olduğunda düşebileceği ikilemler karakter üzerinden güzel yansıtılmış. Keza, karakterin sürekli oradan oraya yolculuğuyla, kapana kısılmışlık, çaresizlik içinde sıkışıp kalmışlık hissi de öyle. Karakterin bu yolculuklar zincirinde karşısına çıkan insanlar ve şahit olduğu konuşmalar aracılığıyla da dönemin ruhunu yansıtmış yazar. Kitap, benim çok sevdiğim şekilde, okurun yorumuna da çokça yer açan, Kafkaesk bir havada bitiyor, ki kitabın en sevdiğim ve bence onu bu konuda yazılan çok sayıda kitap
2025 177. kitabı
Ne ülkede kalabilmek, ne de ülkeyi terk edebilmek. Bir gecede değişen hayatların bıraktığı ve yanına alabildiği kadar bir para dolu çanta ile Almanya sınırları içerisinde sürekli trenle yolculuk yaparak hayatta kalmaya çalışan bir insanın hikayesinde hem politik hem de sosyolojik bir zemin var. Tarih bize çok şey hatırlatıyor. Fakat birbirini tekrar eden bir süreçten öteye gidemiyor bazen. Tahterevallinin yukarısında kalan kısım gün geliyor düşüşe geçiyor. Zulme uğrayanken zulme uğratan taraf oluyor. Nazilerin Kristal Gece sonrasında yaşamı değişen yazar kitabı yazdığında yirmi üç yaşındaymış. Hayatını kaybettiğinde ise yirmi yedi. Kitabın beklediği etkisi ise seksen yıl sonra gelmiş. Kitabın içindeki karakter de kendisi gibi Almanya’da sıradan bir şekilde yaşarken bir gecede altüst olan bir hayatın hikayesini anlatıyor. Bunun üzerine Silbermann, trenle bir yolculuğa çıkıyor. Aslında kitap otobiyografik özellikler taşıyor. Her kompartıman ayrı birer yolculuğa dönüşüyor. Farklı insan manzaraları içinde hayatta kalmaya çalışıyor. Koşullar değişince fikren de değişen zihinleri akıllara getiriyor gerçek yaşamda da. Güç taraf değiştirince ondan yana olanlar, güçsüzü ezenler ya da daha çok destek verenler her biri hayatın içinden insan manzaralarından oluşuyor. Çaresizlik içindeki insanın ruh hali üzerinde de düşünüyorsunuz. Karakterin diğer insanlarla yaptığı sohbetler, dönemin büyük bir fotoğrafını oluşturuyor, tüm renkleri ile görebileceğiniz. İnsanlık var oldukça ezen ve ezilenler her zaman yön değiştirecek gibi görünüyor…
2023 68. kitabı
Kasım 1938.Yahudi tüccar Otto Silbermann, kristal Gece sonrasında , yahudilere yapılan kıyım ve evinin basılması ile , bir çanta dolusu para ile evden kaçar ve trenle yolculuk etmeye başlar. Amacı bir kaç gün süreceğine inandığı bu süreci atlatabilmektir. Kitabın yazarı Ulrich Alexander Boschwitz bu kitabı 23 yaşında yazar. Yaşadığı çaresizliği ve dehşeti kağıda döker. 1942 de Ingiliz hükümetinin kiraladığı yolcu gemisi Abosso, Azor açıklarında Alman denizaltı tarafindan torpillenip batırıldığında Boschwitz'de bu gemidedir ve öldüğünde 27 yaşındadır.
Puan vermedi·284 syf.·
2023 48. kitabı
Ulrich Alexander Boschwitz Her şeye rağmen yaşamak!.. Aslında hiçbir şey o kadar da kötü değil, sonuçta yaşıyorsun, evet, yaşıyorsun…her şeye rağmen.” (S:58)kıtabın ortasından başladık, bakalım Hangi dini hangi dili tasıyorsa taşısın insan zulüm işkence birarada olmuyor bu kabul edilir gıbı değil.. Ulrich Alexander Boschwitz’in Yahudi soykırımının başlangıcı olarak kabul edilen 1938’deki Kristal Gece sonrasında yaşanan dehşet ve çaresizliği son derece gerçekçi bir üslupla anlattığı Yolcu romanı, insanlık tarihine ışık tutacak, damgasını vurmuş, en birinci ağızdan okuyucuya aktarılmış okunası düşünülesi bir kitabı huzünle okudum.. Kasım 1938, Almanya. Toplumun varlıklı ve saygın bir üyesi, aynı zamanda bir savaş gazisi olan Yahudi tüccar Otto Silbermann’ın hayatı, Kristal Gece sonrasında Yahudilere karşı başlatılan kıyımla birlikte altüst olur. İşini, evini, ailesini geride bırakarak işbirlikçilerden kurtarabildiği bir çanta dolusu parayla trenlerde yolculuk ederek rejimin pençesinden kaçmaya çalışır. Bu yolculuklar sırasında Almanya’nın birbirinden farklı insan portrelerinin yanı sıra kendi içsel gerçekliğiyle karşılaşır... Okuyup anlamak isterseniz Tarih de yasanan insanlığa yapılanları. Ozamn Bunun için adresiniz belli 'Yolcu " Buyurun ozamn kefili değilim de pişman olmazsınız ..
Edebiyat & Roman
2024 89. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2024 00:00
19 Nisan 1915’te Berlin’de doğan yazar, 1935 yılında İskandinavya’ya göç eder. Burada John Grane takma adıyla ilk kitabı yayımlanır. #sorbonne ‘da öğrenim görür. 1939 yılında da İngiltere’ye yerleşir. İngiltere’deki birçok Alman asıllı göçmen gibi Boschwitz de savaşın başlamasından kısa süre önce tecrit edilip Avustralya’ya götürülür. 1942 yılında İngiltere’ye dönmesine izin verilir ancak talihsiz bir tesadüfle dönüş yolunda bindiği gemi bir Alman denizaltısı tarafından torpido saldırısına uğrayarak batar. Boschwitz öldüğünde 27 yaşındadır. 23 yaşında yazdığı Yolcu isimli bu roman 1939 Şubat’ında İngiltere’de ve 1940’ta ABD’de yayımlanır. . #hakkında Ulrich Alexander Boschwitz insanlık tarihine damgasını vuracak büyük katliamın, yani Yahudi soykırımının başlangıcı olarak kabul edilen 1938 yılı “Kristal Gece” sonrasında yaşanan o dehşeti ve buna mukabil çaresizliği son derece #gerçekçi ve sarsıcı bir üslupla anlatır Yolcu romanında. İlk kez 1939’da İngilizcede basılmış olmasına rağmen, özgün dilinde yeniden keşfedilmesi için seksen yıl beklemek zorunda kalır Yolcu ve yazarı Boschwitz… Bu insanlık suçunun varacağı boyutları yirmi üç yaşındaki bir öngörüyle ele alan yazar döneme dair yazılan sonraki anlatılardan ayrışan benzersiz bir edebi belge ortaya koyar. Sürgün edebiyatı ürünü olan bu kitap mucize niteliğinde dokunaklı bir hayata tutunma öyküsü. Sıradan hayatların yeni bir güne nasıl bir korkuyla uyandığını bütün gerçekliğiyle dile getiren kitabın kapağını bu dehşete tanıklık eden ruhların önünde saygıyla eğilerek kapattım. Yolcu
2025 21. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2025 09:45
Ulrich Alexander Boschwitz’in otobiyografik özellikler gösteren romanı Yolcu, farklı bir adla 1939’da İngiltere ve 1940’ta ABD’de basılmış. Sürgün ve sonrasındaki Man Adası kampı yıllarında roman üzerinde çalışmaya devam etmiş yazar. 1942’de yolcu olarak bulunduğu, İngiltere tarafından kiralanan gemi, Alman denizaltısının saldırısı ile battığında 27 yaşında ölmüş Boschwitz. Romanın son hali de onunla birlikte yok olmuş. Annesine gönderdiği taslaklardan biri Alman Sürgün Arşivi’nde beklemiş yıllarca; Heinrich Böll basılması için yayınevine ısrar etse de bastıramamış romanı. Ve 2015’te Boschwitz’in yeğeninin bir yayınevi çalışanına romandan bahsetmesi ile arşivden çıkmış ve kendi dilinde yayınlanabilmiş. Romanın kendisinin de kahramanı Otto Silbermann kadar yürek burkan bir hikayesi olmuş.
2020 64. kitabı
29 Ekim 1942'de İngiliz hükümeti tarafından kiralanan Abasso adlı yolcu gemisi, Alman Denizaltısı U-575'in torpido saldırısı sonucunda batırıldığında Ulrich Alexander Boschwitz gemidedir ve 361 yolcu ile birlikte hayatı söndürüldüğünde 27 yaşındadır. Bedenin üstünde, kaleme aldığı bu romanın taslağını taşımaktadır. Üstelik o gemiye binerken tüm bu insanlık ayıbını bittiğini sanmakta ve belki de geleceğe dair umut dolu planlar yapmaktadır kim bilir? Bir insanlık suçunun varabileceği boyutları öngörebilir misiniz? Ya da bir gün o suçu işleyenlerin sizin hayatınıza sebep olabileceğini? Daha önce böyle bir öngörü yeteneğine Joseph Roth'un Örümcek Ağı isimli eserinde rastlamıştım. Tüm bu Yahudi kıyımı öncesinde Almanya ve civarında yaşayan Yahudi tüccarların nasıl bir gecede hayatlarının, dostluklarının, aile hayatlarının yerle bir olduğunu, elinde bir çanta dolusu parayla bir tren yolculuğuna çıkan Otto Silbermann üzerinden anlatıyor yazar. Oldukça süssüz, basit bir dil kullanmasına rağmen anlatılanlar oldukça etkileyici ve sarsıcıydı. Sıradan hayatların korku ve ihanetle sarmalandığı bu tamamen sahici eseri okumanızı tavsiye ederim.
2024 35. kitabı
“Kurşungeçirmez yeleğini doğru zamanda gitmeyi unutan insan, vurulduğunda suçlu mu sayılır?” Herkese merhaba, “Tarih tekerrürden ibarettir” denir, ne yazık ki olumsuz olayların tekrarlanmasında dünya devletlerinin emeği büyük hiç kuşkusuz. Ulrich Alexander Boschwitz’in henüz 23 yaşındayken kaleme aldığı #yolcu isimli romandaki kurguda da 1938 yılların Almanya’sı, H*tler ve Yah*diler... Nasıl bir millet diğerinin inancı sebebiyle böylesine nefretle dolar diye düşünürken günümüze baktığımızda tarafların yeri değişmiş olarak görsek de aynı kin devam ediyor... Otto Silbermann Yahudi bir tüccardır #kristalgece sonrası onun da hayatında köklü değişiklikler olacaktır. Saygınlığı, ailesi, çevresi bir gece de sönüp gidecektir. Her şeyini geride bırakarak bir çanta dolusu parayla #ariırk sevdalısı rejimden kaçmaktadır. Tren garında insan manzaraları öyle güzel ince işçilikle anlatılmış ki, kurgu değiller gibi sanki. Belki de kurguya çok yakınlardır. Neticede yazar yaşadıklarını kaleme almış. 1939 yılında İngilizce olarak yayınlanmış olsa da özgün dilinde keşfedilmesi için ise seksen yıl beklemek zorunda kalmış. Dilimize Türkçeleştirerek kazandıran #suzangeridönmez in de eşsiz çevirisi sürgün edebiyatına önemli bir eser olan #yolcu okuyucuyla buluşmuş. İnançlarınız sebebiyle nelere maruz kalabilirsiniz? Bir trene atlayıp her şeyi arkada bırakıp gitmek o kadar kolay mı? Bir çanta dolusu para sizi ne kadar hayatta tutabilir? Halen okumadıysanız tavsiyemdir. Kitapla ve umutla kalın #alıntı “Bir insanın kendisini senin yüzünden aşağılanmış hissetmesine izin vermemelisin.” Yolcu
2020 6. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2020 13:26
Bir insanın hayatı bir günde ne kadar değişebilir merak ediyorsanız bu kitabı edinmenizi öneririm. Kristal Gece adıyla bilinen 9 Kasım 1938 gecesi sonrasında Almanya'da yaşayan, hayat standartları hayli yerinde olan Otto Silbermann'ın yaşadıklarını konu ediyor kitap. Kendini dininden ziyade vatanı yani Almanya ile özdeşleştirmiş, Almanya uğruna vaktiyle savaşmış bir adam olan Silbermann, hiç ummadığı bir yerden, Alman hükümetinden darbe alır. Yeni şartlar altında yaşama tutunma çabaları, dostları ve düşmanları ile ilişkileri, kendi içine dönük hesaplaşmaları ile hem o tarihlerde yaşanmış olan olayları farklı bir gözle idrak etmemizi sağlayan hem de bir solukta okunan bu güzel kitabı naçizane tavsiye eder, iyi okumalar dilerim...
2026 4. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 12:55
1942'de İngiliz Hükümeti tarafından kiralanan Abosso adlı yolcu gemisi, Alman denizaltılısının torpido saldırısına uğradığında, 361 yolcunun içinde yer alan Ulrich Alexander Boschwitz henüz 27 yaşındaydı. Üzerinde, kaleme aldığı romanı 'Yolcu'nun taslağını taşımaktaydı. Ve bu kitap bulunan ve kurtarılan parçalardan oluşarak meydana gelmiştir. Okuduğunuzda bazı bölümlerin birbiriyle uyumsuz olduğunu göreceksiniz. Otobiyografik bir roman olmasa da kitap, yazarın hayatından da izler taşıyor. Roman, Kasım 1938’de Kristal Gece’nin hemen ardından Nazi Almanya’sında geçer. Peki nedir bu kristal gece? Nasyonal Sosyalist Parti idaresi tarafından düzenlenen ve Yahudiler'e ait ev, iş yeri ve sinagoglara yapılmış kanlı ve ölümcül saldırıların gerçekleştiği gecenin adıdır. Başkahraman Otto Silbermann, saygın bir Yahudi tüccardır. Kristal Gece’de evine baskın yapılınca her şeyi geride bırakmak zorunda kalır ve kaçmak için trenlere binerek Almanya içinde yolculuk eder. Otto’nun trenlerdeki bu umutsuz yolculukları, Nazi rejimi altındaki toplumun farklı yüzleriyle ve kendi içsel dönüşümüyle yüzleşmesini ele alır. Yolculuklar boyunca varsayımlar, şüphelere dönüşür. Şüpheler, tren yolculuğu boyunca karşılaştığı insanlarla canlanır. Paranoyaklık hâli dediğimiz tam olarak bu. Aklı başında bir insanın aklı başından nasıl alınır.. Kendini tanıyamadığı bir deliye nasıl dönüşür kitapta tam olarak onu görüyoruz. Kitabın diline gelecek olursak; cümleler kısa, hızlı, keskindir. Betimleme az, gerilim psikolojiktir. Okurken nefessiz kalacağınız bölümler oluyor. Kolay okunan ama kolay unutulmayacak bir kitap oldu benim için. Bu dönem kitaplarına ilgisi olanlara veya aksiyon, hareket, heyecan, sürekli kendini okutsun şeklinde bir kitap arayanlara öneririm. Keyifli okumalar.

Ulrich Alexander BoschwitzYazar · 1 kitap
1935’te önce İskandinavya’ya göç etti ve orada John Grane takma adıyla ilk kitabını yayımladı. Sorbonne’da öğrenim gördü. 1939 yılında İngiltere’ye yerleşti. İngiltere’deki birçok Alman asıllı göçmen gibi Boschwitz de savaşın başlamasından kısa süre önce tecrit edilip Avustralya’ya götürüldü. 1942’de İngiltere’ye dönmesine izin verildi, ancak dönüş yolunda gemi bir Alman denizaltısı tarafından torpido saldırısına uğradı ve battı. Boschwitz öldüğünde 27 yaşındaydı. 23 yaşında yazdığı romanı Yolcu, 1939 Şubat’ında İngiltere’de ve 1940’ta ABD’de yayımlandı.