Azıcık uzun olmuş olabilir =)
2024 34. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2024 22:37
Öncelikle şunu söylemek isterim ki incilememi okuyanlar farklı görüşte ise hemen saldırıp linçlemek yerine sakin sakin adam gibi düşüncesini yazsın. Çünkü biliyorum ki ben buraya ne yazarsam yazayım bir taraf düşüncelerime katılmayacak. Öyle ki düşüncelerine saygı duyduğum , güvendiğim insanlar bile İTC hakkında fikir ayrılıklarına düştüler. Bu pek rastladığım bir durum değil hatta 3,5 yıldır burayı kullanıyorum ve ilk defa böyle bir durumla karşılaştım.(Bakmayın yeni katıldığıma bu benim 3. Hesabım :)) Zaten bu konuya merakımın uyanma sebebi de bu oldu. İTC nasıl bir şey ki kaliteli dediğim insanların bile ayrıldığı bir konu oldu? Bu kitabın incelemesini yazıyorum ama sadece bu kitabın değil aynı zamanda burdan paylaşamadığım kaynakçaların , izlediğim videoların ve bu konuda bilgi sahibi olan büyüklerimin söylediklerini hepsini kafamda toparlayıp aslında kendi düşüncelerimi yazmış oluyorum. Şimdi başlayalım =)) İlk olarak şunu söyleyeyim. İTC kötü bir cemiyet diyenler kesinlikle yalan söylemiş olurlar ve nankörlüğün âlâsını yapmış olurlar. İTC kesinlikle çok güzel bir amaç üzere kurulan bir cemiyet. Hatta Atatürk'ün de bir zaman katıldığı bir cemiyetti. Meşrutiyet isteyen ve - doğru - çağdaşlaşmak isteyen bir cemiyet diyebikirim. Şeriat ve monarşi ile yönetilen Osmanlı zamanında böyle bir örgütün çıkması hayranlık verici bir durum. Bu durum gerçekleşsin diye çok zorlu bir süreçten geçtiler hatta bir dönem tamamen tamamen kapatılma eşiğine gelmişlerdi. Meşrutiyeti hayata geçirip çağdaşlaşma fikrini uygulayabilmek için birçok politika uyguladılar bu politikaların ne kadar doğru olduğu tartışılır tabii. Örnek verecek olursak Afrika'daki topraklarımıza sahip çıkmak için yapılan Arapların gözüne girmek için yapılan kabaca "Araplaşma " çabalarımızın en ufak hatada yerle bir olup nankör Araplar tarafından satıldığımızı söyleyebilirim. Bunun gibi bazı tutmamış politikalar oldu. Ama aynı zamanda Cumhuriyet zamanı için temelleri atılmış olaylar da oldu ( mesela Laiklik için) Bu tür çabalar güzel sonuçlar verdi. Benim en çok takıldığım şeylerden biri Kurtuluş Savaşı zamanında Enver Paşa kaçtı mı? İdi. Ama hayır öyle bir durum yoktu. Hatta Enver Paşa sayesinde birçok kaosun kıyısından dönüldü ( örneğin Edirneyi Enver Paşa önderliğinde geri alabildik) Kurtuluş Savaşı sırasında ülkede olmayışı cemiyettekileri ya sürgüne ya da idama gönderilmeye başlanınca ülke dışına kaçmaktan bir şansı olmadı. Ama namusu ve şerefiyle Türkistan'da Ruslarla savaşırken şehit oldu . Yani yine Türkler için savaştı . Kitapta cevabını alamadığım tek şey Atatürk'e yapılmış olan suikast idi. Neden ,niçin ve kimler tarafından yapıldı? Bu soruyu Zeytindağı kitabında alırım belki alamazsam da araştırmaya devam. Tahminimce cemiyet içine sızanlar olmuş olabilir veya cemiyet kendi arasında bazı konularda fikir ayrılıklarına düşmüştü belki de bu yüzden yapıldı. Şimdilik düşüncelerim bu kadar umarım doğru bir sonuca varabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkür ederim
İttihat ve Terakki 1908-1914Feroz Ahmad · Kaynak Yayıncılık · 2019376 okunma
Misaki
Hâlâ kafamda cevaplayamadığım sorular var okumaya devam
Misaki
Bu incelemem için de inceleme yapmam gerekecek sanırım . Kafamdaki sorular bitmiş değil bu ilk görüşlerim oldu