2024 18. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2024 02:44
19. yüzyılda yazılmış insanın içini acıtan bu romanı okurken 19. yüzyıldaki Fransa'yı tek değil de 21. yüzyıl Türkiye'sini de okuyor gibi oldum. Çok kötü hissettirdi bu. Daha geçen aylarda olmuştu değil mi madende işçilerin hayatını kaybettiği 'kaza' ... Geçen iki yüzyılda değişmeyen tek şey en başta hep emekçinin emeğinin ve hayatının gözden çıkarılması.. Değişim kitapta yazdığı gibi bazı alanlarda gerçekten de çok yavaş oluyor .. Kitabı okurken genel olarak çok moralim bozuldu. Umarım bizim değişimimiz yakın zamanda gerçekleşir. .. "Şehirlerin her yanını ateşe verin, halkların kökünü kazıyın, bu kokuşmuş dünyadan geriye hiçbir şey kalmadığında, daha güzel bir dünya kurulabilir belki." "Yüz yıldır olağanüstü bir biçimde artan zenginlik ve refahtan emekçilerin makul bir pay aldıkları söylenebilir miydi?" "İnsanların dünyanın sonu gelene kadar kurtlar gibi birbirlerini yemesi isteniyorsa, kolları kavuşturup beklemek yeterliydi. Hayır! Müdahale etmek gerekiyordu, aksi takdirde adaletsizlik sonsuza dek sürecek, zenginler her zaman yoksulların kanını emecekti."
GerminalEmile Zola · Can Yayınları · 202414,3bin okunma