Germinal

Emile Zola

Yaşasın toplumsal adalet!
2023 2. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2023 00:22
Roman, Etienne Lantier’in bir maden şehri olan Montsou’ya gelmesi ile başlıyor. Bölge Fransa’nın maden ocaklarının bulunduğu yer ve halkın büyük çoğunluğu geçimini madende çalışarak sağlıyor. Karın tokluğuna çalışan bu insanlar, açlık ve sefalet içinde yaşıyorlar. Etinne şehre gelip madende çalışmaya başlayınca, bu düzende işçilere karşı emek hırsızlığı yapıldığını düşünür ve bu haksızlığa son vermek için bir sürü kitap okuyup bilinçlenir. Sonrasında da maden işlerini emeklerinin hakkını alabilmeleri konusunda bilinçlendirmeye başlar. Etinne’in önderliğinde maden işçileri; sabahtan akşama kadar çalışıp ömürlerini tükettikleri maden ocaklarımda haklarını aramak için greve kadar giden bir direnişin içine girerler. Bütün bu direnişin neticesinde işçilerin gücü kurulu düzeni değiştirmeye yetiyor mu? Bunun cevabı kitabın içinde gizli ama çokta önemli değil. Kitapta yazarın asıl anlatmak istediği mesele de bu değil zaten. Zola kitapta sosyalizm, kapitalizm ve anarşizm üçgeninde bir sorgulamanın içine sokuyor okuyucuyu. Bunda da oldukça başarılı bir yol izlediği kesin. Gönül rahatlığıyla okuduğun en iyi kitaplardan biriydi diyebilirim. Bu kitap bana çok fazla şeyi sorgulattı. Tavsiyemdir diyorum ve kitabın benim için ana fikri olan bir kaç alıntı ile incelememi bitiriyorum. Özgür oldukları söylenerek işçiler bir kenara atılmıştı, evet onlara açlıktan ölme özgürlüğü tanınmıştı, onlar da bu özgürlüğü doyasıya yaşıyorlardı.Sf:171 Bazıları sefalet içinde yaşarken, bazıları neden zengindi? Fakirler neden zenginlerin ökçesi altında eziliyor, buna rağmen neden onların yerine geçmeyi umut edemiyorlardı?Sf:191 “Kahrolsun burjuvalar! Yaşasın toplumsal adalet!Sf:414
2024 18. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2024 02:44
19. yüzyılda yazılmış insanın içini acıtan bu romanı okurken 19. yüzyıldaki Fransa'yı tek değil de 21. yüzyıl Türkiye'sini de okuyor gibi oldum. Çok kötü hissettirdi bu. Daha geçen aylarda olmuştu değil mi madende işçilerin hayatını kaybettiği 'kaza' ... Geçen iki yüzyılda değişmeyen tek şey en başta hep emekçinin emeğinin ve hayatının gözden çıkarılması.. Değişim kitapta yazdığı gibi bazı alanlarda gerçekten de çok yavaş oluyor .. Kitabı okurken genel olarak çok moralim bozuldu. Umarım bizim değişimimiz yakın zamanda gerçekleşir. .. "Şehirlerin her yanını ateşe verin, halkların kökünü kazıyın, bu kokuşmuş dünyadan geriye hiçbir şey kalmadığında, daha güzel bir dünya kurulabilir belki." "Yüz yıldır olağanüstü bir biçimde artan zenginlik ve refahtan emekçilerin makul bir pay aldıkları söylenebilir miydi?" "İnsanların dünyanın sonu gelene kadar kurtlar gibi birbirlerini yemesi isteniyorsa, kolları kavuşturup beklemek yeterliydi. Hayır! Müdahale etmek gerekiyordu, aksi takdirde adaletsizlik sonsuza dek sürecek, zenginler her zaman yoksulların kanını emecekti."
2025 36. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2025 23:20
Okuduğum en iyi klasikler arasına giren bu eser ciddi manada çok sağlam bir eser. Kitapta, videoda da gösterdiğim gibi bir grup maden işçisinin direnişini okuyoruz. Karın tokluğuna çalışılan bu düzende artık bir şeylere dur demek için birlik olmak zamanı. Onların sırtından paralar kazanan insanlar güllük gülistanlık yaşarken, bu insanlar yiyecek ekmek bulamıyorlar. Kısacası 'ekmek pahalı emek ise ucuz' cümlesinin tam olarak manasını okuyoruz. Peki yalnızca direniş mi okuyoruz? Hayır. Bu kitapta yoksulluğun insan hayatında yaratmış olduğu ahlaki çöküşü de okuyoruz. Bakın bu çok ciddi bir konu, yokluktan insanlar değerlerini bile kaybedecek noktaya geliyorlar. Bu kelimeleri yazarken bile tüylerim diken diken oldu. Söylenecek çok söz var ancak tam olarak kendimi ifade edememekten korkuyorum. Açıkçası şu yaşadığımız Yüzyılda da bir çok benzer olaya şahit olduk hepimiz, ancak bu düzenin hiçbir zaman değişmemesi insanı umutsuzluğa sürüklemiyor değil. Gelin görelim bu kitapta emekçiler mi kazanıyor yoksa onların sırtından geçinen zenginler mi? Gelelim kitabın diline elbetteki zaman zaman yazarın beni zorladığı ve tıkandığım noktalar oldu. Kült eserler hep bu şekilde okuru bir tık zorlar çünkü vadettiği şey pembe rüyalar değil bir gerçek okuruz. Ve bu gerçek zaman zaman canımıza sıkabiliyor. Her insanın hayatında mutlaka okuması gereken bir eser olduğuna inanıyorum, birlik ve dayanışmanın önemine de çok güzel vurgu yapan bu eser bakalım nasıl bir sonla bizi karşılıyor? Okuyanları yorumlara mutlaka bekliyorum, bu kitap üzerine konuşacağımız çok şey var. Kitapla kalın Dipnot: Germinal Fransa da bir ayın adıdır. Baharın doğuşunun olduğu ay. Yeniden doğuşa yani kitaptaki greve bir göndermedir bu isim.
GerminalEmile Zola · Can Yayınları · 202414,3bin okunma
Maden işçilerinin açöık, sefalet içindeki hayatları ve mücadeleleri..
2022 15. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2022 23:41
Maden işçilerinin direnişi ve onların açlıkla sefaletle, imtihanlarını konu alan bir kitap. işçilerin maden sahipleri ile olan mücadeleri ve açlığın verdiği hırsla giriştikleri grevin tüm madenlere yayılması... İşçilerin "ekmek, ekmek" diye haykırışları ve günümüze bakan yönlerinide konu edinen bir hikaye . Mutlaka okunmalı diyorum.
Hayat ve İnsan
2022 12. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2022 00:40
Her düzen böyle sanırım dişlerin çarkına muhakkak ezilen birileri var hatta çoğumuz bu kesimdeyiz. Az paralara çok çalışmak bize dayatılan yaşam felsefesi gibi madende çalışanların konu edildiği bu kitapta fakirlik, hayat şartları, kabul edememe, çetin koşullar, yaşadıklarına karşı çıkma ve sonuçları ile ilgili harika bir eserdi. Bazen ne yaparsan yap ne kadar çok olursan ol isyanın ne kadar büyük olursa olsun çarkın dislerinden sadece biri kırılır ve oda hemen olmasada belli sürede tamir edilir. Düzen de bir daha aksayana kadar böyle devam eder.
Puan vermedi·549 syf.·
2020 27. kitabı
Tarihe tanıklık ettiğimiz bu salgın günlerinde. Salgın nedeniyle dünya genelinde aşından işinden olan insanların sayısı milyonları aştığı ve bu ülke'de açlık sınırı altından bir gelirle yaşamını idame eden milyonlarca insanımızın olduğu bu dönemde. İşçi, İşveren arasındaki ayrımcılığı tüm hatlarıyla ortaya koyan bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. ''para, pul, maddiyat bunlar sizin için çokmu önemli? O halde açın. Zola'nın Germinalini okuyun. İnsanların emeklerinin tekeller tarafından nasıl sömürüldüğünü ve sizin şuanki maddiyat sevdanızın temellerini oluşturan acımasızlıkları görün. bütün dünya insanlarının, insan onuruna yakışır bir şekilde yaşaması dileğiyle, iyi okumalar.
GerminalEmile Zola · Can Yayınları · 202414,3bin okunma
Ne kadar çok öldük yaşayabilmek için
2020 155. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2020 23:55
Germinal'i ilk olarak @emirferit'in incelemesinde görmüştüm ve çok etkileyiciydi. O zaman okuma listeme ekledim. İncelemem aracılığıyla ona da teşekkür etmek isterim. Daha sonra birkaç yerde de müthiş incelemelerle karşılaşınca "Tamam, Sıla. Bu kitabı hemen okumalısın" dedim ve aldım. Hemen okudum mu?  HAYIR. Bazen kitapların rafta durup bana bakmaları ve benim hâlâ onların içini bilmemem garip bir sevinç uyandırıyor. "Ayy, acaba bu sefer ne olacak" merakı, kitaba olan ilgimi böylece taze tutuyor. Her neyse, şimdi asıl incelemeye geçelim... Çok sert bir kitap, okudukça diğer yanağınızı çeviriyorsunuz, buraya da vur Emile diye. Bazı yerlerinde yarım bırakmak istedim, kitabı gerçekten beğendim fakat tüm yaşananların suçlusu benmişim hissine kapıldım. Madenciler ve aileleri sefalet içindeyken ben normal hayatıma devam edemezdim. Onlar her gün lahana yiyecekti ve ben her gün farklı yemek mi bekleyecektim annemden?  Bu düşünceler arasında sayfalar akıp gitti, konunun ağırlığına rağmen akıcı bir kitap. Asla sıkılmadım. Maheude çok güçlü bir kadın. Onu Sarah Jio kitaplarındaki karakterlere benzettim. Maheude'nin hikayesini okumak, sadece onu okumak çok doyurucu olabilirdi. Keşke böyle bir kitap olsa. Soğuk ve açlık içime işledi, nasıl böyle şeyler yazdın be Emile Bey dedim dedim durdum. En iyi kitap sonları listesi yapılsa mutlaka ilk 10'a girecek bir sonu var. 10 puan sadece bu yüzden bile verilebilir. Çok fazla karakter vardı ve kafam gerçekten allak bullak oldu. Bir sonraki okuyuşumda mutlaka kişilerin listesini yapacağım. Okuyacaklara önerimdir, okudukça karakterleri kavrarım diye düşünüyorsanız düşünmeyin, listenizi yapın. Étienne bunu hak etmedi, Catherine bunu hak etmedi, sen etmedin, ben etmedim,  Maheude hiç etmedi. Adaletin, toplumsal eşitliğin olduğu bir toplum
Bazılarına sefa bazılarına sefalet
2024 36. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2024 16:00
İyi akşamlar diliyorum.. Germinal, maden işçilerinin yaşadıkları zorlukları anlatan bir eser. Maden işçilerinin aldıkları ücretler az olmasına rağmen hep bir bahaneyle giderek azaltılan ücretlerinin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamacak duruma getirilmesiyle bu durum canlarına tak ediyor. İşçilerin arasına yeni yeni katılmış Étienne bu durumun onu rahatsız etmesi dolayısıyla işçilerin direniş göstermelerini teşvik ediyor. Maden işletmelerinin aldığı bir karardan sonra maden işçilerinin sabrı taşıyor ve greve gitmeye karar veriyorlar. Ve mücadele başlıyor. Bakalım bu mücadele bir işe yarayacak mı, yoksa işçiler tekrar boyun mu eğecek? Kitabı okurken insanların yaşadığı sefalet buram buram kendini hissettiriyor. Bazılarına sefa bazılarına sefalet düşüyor. Paylarına sefalet düşen de en çok emek verenler oluyor. Yoksulluk neyse de en azından insanlara bu sefaletler reva görülmese.. En azından insanlar açlıktan ölecek hâle getirilmese.. En acısı da onları bu hâle getirenler de insan. Eh, zaten bildiğimiz şeyleri tekrarlamak istemiyorum. Kitabı okurken yer yer içim parçalandı. Hadi çok üzülünce kitabı kapatabiliriz, peki çevremizde olan bitene ne yapacağız? Okunmasını tavsiye ederim. Okuyacaklara iyi okumalar..
İnceleme
GerminalEmile Zola · Can Yayınları · 202414,3bin okunma
Kahrolsun burjuvalar, yaşasın toplumsal adalet!
2023 94. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2023 18:27
Toplumsal adalet belki de insanlığın yüzyıllar boyunca aradığı ve hiçbir zaman ulaşamadığı bir hayal olarak kalacak. Emile Zola natüralist akımın en iyi temsilcisi , Fransız edebiyatı gerçekten çok kaliteli yazar da hakkını vermiş doğrusu. Kitapta bir makinistin işten atılmasıyla maden ocaklarıyla ünlü Montsou' ya gelmesi ve maden ocağında işe başlamısıyla olay başlar. Kitabın ilk kısımlarında Montsou o kadar güzel betimleniyor ki maden ocakları, fakir halk, işçi mahallesi ve burjuvazi mahallesi gözünün önünde canlanıyor okurun adeta. Etienne 'nin işe başlaması ve maden ocaklarının tasviri işçilerin zor koşullardaki çalışmaları, asansörle metrelerce aşağı inmeleri o daracık nemli yerlerde insanüstü bir emekle kömür çıkarmaları , bu zor koşullarda ne kadar zorlandıklarını adeta oradaymış gibi hissediyorsunuz. İşçi ailelerinde babadan oğullara geçen bir meslek olan madencilik onlarin ruhuna işlemişti adeta , Bonnemort dedenin tükürüğüne dahi kömürün işlemesi " içimde beni ömrümün sonuna kadar ısıtacak kömür var ." demesi aslında bunun en büyük örneğiydi. Bu ailelerin zor koşullar altında açlık savaşı buna karşı tek zevkleri olan cinselliğin onlarda çok baskın olması ve sürekli sarap tüketmesi işçilerin en belirgin özellikleriydi kitapta. Bunun yanında burjuvazi aile yapısına da kitapta yer veriliyor onlarda ne kadar imkanları işçi sınıfına göre çok daha geniş olsada bunu açık bir şekilde gördüğümüz Mösyö Hennebeau ve ailesinde aslında o kadar da mutlu olmadıklarını hatta yeri geldiğinde işçi sınıfına imrendikleri görülüyor . Etienne işe başladıktan sonra maden işçilerinin sömürüldüğünü farkeder ve bu durumu halka yaymaya çalışır, kendini de geliştirerek sürekli bu konuda kitaplar okuyarak işçi grevinin önderi olur. Burda akıl danıştığı birkaç arkadaşı vardır bunların
Germınal
·616 syf.·
2020 14. kitabı
Natüralizm denildiğinde akla ilk gelen eserlerden olan Germinal, 19.yy. sonlarında Emile Zola'nın kaleme aldığı ve günümüzde dahi kendisinden çokça bahsettiren bir başyapıttır. Yayımlandıktan tam yüz on altı yıl sonra aynı adlı filme konu olan eser; zorlu şartlar altında çalışan ve bunu sadece ekmek için yapan madencileri konu almaktadır. Hikayemiz baş karakter Ètienne'nin iş aramak üzere ocağa gelmesiyle başlar ve akıllara hemen Tolstoy'un o sözü gelir “Tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar: ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir ...” Evet, şehre bir yabancı gelmişti ve tüm bu madencilerin hayatını değiştirecekti... Madenciler "Ekmek!" diye bağırırken piramitin tepesinde yer alanlar kekliklerini yiyip şaraplarını yudumluyordu. Bir de utanmadan ihtiyaç duydukları her şeyi onlara verdiklerini ve daha ne istediklerini sormaları ne trajikomik! Neyse ki bu piramiti - hiyerarşiyi bertaraf etmek isteyen birileri çıkmıştı ve artık işçiler, burjuvazi ve soyluların işçi sınıfının sırtından geçinmesine sert bir tepki gösteriyordu. İşletmenin arka arkaya aldığı acımasız kararlar işçilerin canına tak etmişti. Artık ölüm korkusu yoktu onlar için, sadece nasıl öleceklerine karar vereceklerdi: bu acımasız koşullar altında çalışarak mı, yoksa haklarını ararken açlıktan mı? Zola; komünizm, sosyalizm, anarşizm, kolektivizm gibi konular hakkında düşündürüyor. Kitabın başından sonuna kadar hayatı sorgulatırcasına dramatik yapısını sürdürüyor. *Film: Germinal (1993) - Claude Berri* *Favori alıntı: Mumu söndür, düşüncelerimin rengini görmeye ihtiyacım yok.*

Emile ZolaYazar · 56 kitap
Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransada natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zolanın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransayı terkedip bir süre Londrada yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davasının yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.