Emile Zola

2020 149. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2020 14:56
Yerin altını üstüne getirip de huzur içinde yaşamak mümkün olabilir mi? Ayağımızın altındaki nimetleri ışığa kavuşturan insanoğlu, ne yazık ki kendi bahtını o nimetler kadar kıymetli kılamadı. Avrupa Birliği’nin temellerinin, Fransa ve Almanya arasındaki madenlere yönelik 1952 tarihli Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile atıldığını gözetirsek, kömürün ve çeliğin sadece Fransa’yı değil Dünyayı karıştırmasına şaşmamak gerek. Dolayısıyla Zola’nın 1885 tarihli Germinal kitabında anlattıkları hikayeni sonu değil başı. Zaten Germinal sözcüğü de Fransızcada çatlamak, filiz vermek üzere olan tohum anlamında. An itibariyle ise dünya, küresel ısınmayı frenleyebilmek için kömür madenleri ile vedalaşmaya hazırlanıyor. Özetle, bu konu hala sıcaklığını koruyor.
2021 313. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2021 18:03
bu kitabı okudum ve bitti, avrupayı avrupa yapan sosyalistler, bakıyorum avrupaya sosyalistleri seven hep alt tabaka, burjuvalar elit insanlar pek sosyalistleri sevmez ama bizim ülkemizde tam tersi, burjuva ve elit kesim sosyalist???????? rahmetli ecevit in dedigi gibi bu ülkede okuyan bazı mesleklerde üst kademe insanlar alt kademe insanları sömürüyor ve bunu herkes biliyor ama herkes bilmemezlikten geliyor, uzun lafın kısası GERMİNALI okumayın yoksa insanın sosyalist damarını ortaya cıkarıyor genel olarak insan zengin oldumu veya makam mevki sahibi oldumu, alt tabakadan bile gelse geldigi yeri unutuyor şimdi bunu okuyan bir kimse kendisinin degişmeyecegini, düşünüyordur, ama sen degişmesen alt tabaka, veya yöneticiler veya üst kademe müdürler işciler tarafından, degişime ugratılıyorsunuz, ve bu degişimden malesef cok az insan insanlıgını kaybetmiyor, uzun lafın kısası GERMİNAL insanı insan oldugunu, hatırlatıyor, ve bu zamana kadar hep köle gibi yaşadıgımızı, sadece zenginlere burjuvalara hizmet etmek için varmışız gibi????? ben yahudi düşmanlıgını hiç anlamamıştım hep nefretle bakardım, hala okudugum kitaplarda geçmişde hep yahudi düşmanlıgı var hep dine baglardım ama din 2 çi sırada oldugunu ögrendim, 1 çisi ise burjuvaların en burjuvası (yani dünyanın en zenginleri) yahudiler ve yahudilerde şöyle bir söz duydum dünyadaki bütün insanlar yahudilere hizmet etmek için yaratılmıştır yani zaten zengin burjuva lar kibirlidir üzerine bu sözler, ve birde din farklılıkları olunca mutlaka ve mutlaka eninde sonunda bir güç sahibi yeri geliyor soykırım bile yapıyorlar bu sözlerimden kimse yahudi düşmanlıgı cıkarmasın, tarihi inceleyin, eski klasık kitap ları okuyun mutlaka, türk filmlerindeki kötü karakter gibi bir yahudi karşınıza çıkacaktır zaman zaman lailehe
Hayata, insanlığa dair..
2019 3. kitabı
Emile Zola.. Madencileri daha iyi yazmak için 2 yıl bir maden ocağında çalıştı.. Ama Fransa hükümetine göre casustu. Cenazesine kimse katılmasın diye büyük barikatlar kuruldu. Yüzbinlerce madenci o barikatları yıkarak cenazesine omuz verdi.. Severek okuduğum harika bir eser.hayata insanlığa olan vurgular çok can alıcı bir okadarda yakıcı..
·549 syf.·
2020 10. kitabı
Germinal "filiz veren tohum" demektir. Yeraltından filizlenen maden işçilerinin hayatını dokuyan gerçek manasıyla hissettiren bir eser olmuş. O döneme baktığımızda yaşanan olayların çok da iç açıcı olmayan , kadının üzerindeki sorumluluklar ve o dönemde yaşanan bunalımları bir çok olayı barındıran bir roman.
“ölüm lambayı üfledi”
2020 51. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2020 20:57
Emile zolanın ne yazık ki okuduğum ilk eseri ve kitap Suç ve Cezadan sonra okuduğum en iyi dünya klasiği. Okumak için elime aldığımda kitaba başlamamla kitabı bitirmem için 24 saat yetti. Emile Zola; fransız devriminin yarattığı burjuva ve işçi sınıfının yaşam kalitesi arasındaki uçurumu, sefalet içinde hayatta kalmaya çalışan işçi sınıfının sıkıntılarına karşın burjuvazinin, kendi halkından bihaber veya bencilliklerinden hiçbir şeye aldırış etmeden lüks hayatlarına devam etmelerini konu almış. Olay akışı hiç durgunlaşmamakta, emile zolanın anlatımı hiç sıkmadan su gibi akmakla birlikte duygu yüklü anlatımı karakterlerle bütünleşmemizi sağlıyor. Maden işçileri madene indiklerinde ben de onlarla birlikte yoruluyorum, aç kaldıklarında ben de aç kalıyor, içlerinde isyan ateşi alevlendiğinde onlarla birlikte isyan ediyorum, üzüldüklerinde kahroluyorum. Kitaptaki tüm karakterler capcanlı tanığım insanlardan farklı değiller gibi. Aşk, hırs, kıskançlık, isyan, emek, sevgi, korku... tüm duyguları karakterlerle birlikte tecrübe ettim. Gözlerim doldu, heyecanlandım, ürperdim. Bende müthiş bir etki bırakan müthiş bir eser.
18 yy. dünyasına derin bir bakış
2020 132. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2020 17:29
18 yy 'ın genel yokluk durumunu, eşitsizlik, fakirlik, sömürünün Fransız halkı üzerinde ki etkileri, bir madenci kasabasında ki umutsuz yaşantıya rağmen insanların verdikleri hayat mücadelesine, hayata tutunmak için gösterilen gayret takdire şayan. Fransız Devrimi sonrası haksızlık ve adaletsizlik devam ederken, grev yapmak için birey birey insanları ikna etmeye çalışan Étienne'nin verdiği mücadeleye tanık oluyoruz.
2020 22. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2020 23:14
Toplumun sorunlarını anlatmaya çalışan,onun hislerini anlayan ya da anlamaya çalışan sanatçıya hayranım.Belki de bu yüzden Tolstoy’u,Jack London’u,Victor Hugo’yu bu kadar seviyorum. Bu duygumun sebebi yaşadığım toprakların ,bir şeyler için mücadele veren insanlarıyla dolu olmasından olabilir. Ben varoluş sancısı çeken Camus’un Veba’sını ,kurtuluş mücadelesi barındırdığı için Yabancı eserinden daha çok severim .Savaş alanında fotoğraf çeken,çektiği fotoğrafla ödül alan sanatçı benim içimi titretir. Beni en çok etkileyen eser olan Germinal de Emile Zola’ya hayranlığımı kat be kat arttırmış bir eserdir.Zola ,bu eseri yazmak için maden ocaklarına gidip işçilerin kötü şartlarda çalışmalarını bizzat deneyimlemiştir. Zola böyle büyük bir yazardır.Biz onu natüralist yazar olarak kuru kuru tanımlarız o ise natüralizmin ne demek olduğunu bize iliklerimize kadar hissettirir. Hayatını araştırdığımda yaşamının zorluklarla geçtiğini öğrendim.Zaten en tepedeysen nasıl hissedebilirsin ki yerin altındakilerini... Zola Germinal’de Fransa kömür madenlerinde çalışan işçilerin hayatını yansıtır.Kuru ekmek uğruna sağlıksız koşullarda verilen savaşı anlatır. Germinal’de beni en çok iki karakter etkilemiştir. Biri okuduğu kitaplarla duyduklarıyla bir şeyler yapmak isteyen ,söylediği şeyler arkadaşları tarafından dinlenmeye başlanınca nefret ettiği burjuvalara özenmeye başlayan ;masmavi umutları olan Étienne. Diğeri ise Maheude .Okuduğumda onun değişimi beni sarsmıştı.Yaşadığı kayıplarla nasıl bir insana dönüştüğünü okudukça göreceksiniz. Bu kitap için sadece okuyun diyorum.Eminim siz de benim gibi etkileneceksiniz. Güzel şeydi yaşamak, köhne dünya bir ilkbahar daha yaşamak istiyordu. Durumumuz o kadar karanlık değildir belki.
2021 16. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2021 13:33
Bu kitap hakkında pek fikir sahibi olamadım ve pek beğenerek okuduğum bir kitap olduğu da söylenemez. Emile Zola'nın okuduğum en sıkıcı kitabı. Sosyalizm tadında bir hikaye beklemiştim ama kötü betimlemerle kitabın içine giremedim. Bu kadar.
2020 173. kitabı
Mükemmel bir roman,hak ve adalet için emek için , karınlarını doyurmak bir kuru ekmek için verilen mücadele..ilk defa bu kitaba 10 puan verdim ve hak ediyor,, gazap üzümleri, büyük umutlar ve suç ve ceza dan sonra Emile Zola nin germinal kitabını beni daha da sürükledi madencilerin bir umut ve insan gbi yaşamak için aradığı hak ve adalet e imrendim, kapitalist sistemin canavarları 12 aile nasıl Zengin olduğu kapitalizmi madencilerin kanıyla da inşa ettiğini anlatıyor Emile zola
2020 125. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2020 23:31
Germinal Émile Zola'nın 19. yüzyılda (1860'lar) Fransa'daki maden işçilerinin özgürlüklerini ve ücretlerini arttırmak için sermaye ile çatışmasını mücadelesini anlatır. Émile Zola kitabı yazmadan önce haftalarca maden ocaklarında ve bu madenlerin yakınlarındaki kasabalarda kalmış, her şeyi direk olarak yaşayarak gözlemlemiş. Sonuçta böyle işçi sınıfının trajedisini sarsıcı bir gerçekçilikle ve kendine özgü sert üslubuyla yansıtan dünya edebiyatının en gerçekçi başyapıtlarından olan bir eseri ortaya çıkarmıştır. 1860'ların Fransa'sında, kuzeydeki maden işçileri, çetin çalışma koşullarında yaşam mücadelesi vermektedir. Eskiden daha iyi ücret alıp karınlarını borç almadan duyuran işçiler; son zamanlarda bir çok şey mazeret gösterilerek kesilen ücretlerden dolayı hiçbir şeye para yetiştiremeyip geçinemez hale gelirler. Grev kaçınılmazdır artık. Önce Montosu'da başlayan grev, daha sonra diğer kömür madenlerine sıçrar. Fakat işler çığrından çıkmaya başlar. Çünkü sermaye işçilerin isteklerini kabul etmeyeceklerini açıklar. Tüm bunlara rağmen ezilen emekçiler, geri dönmeksizin her şeyi göze alarak yola çıkar. Bu kitap açlığın, yoksulluğun, kadın - erkek, yaşlı - genç demeden hepsi atalarından miras kalma bu işi canları pahasına yapmalarına rağmen karınlarını bile zor doyuran ailelerin hikayesi.  İnsanların ellerindeki en büyük güvenceleri ise yüreklerindeki umuttur. Ne yazık ki umutlarının boğazını sıkıp başa dönen insanlar. Germinal kelime anlamı tohum (toprağa atılmış oluşum aşamasındaki tohum daha doğrusu) demek. Toğrağa atılmış filizlenmesi gereken tohumlar ise maden işçileri. Germinal sonraya bırakılmış tohumların kitabı belkide,,, Keyifli okumalar...

Emile ZolaYazar · 56 kitap
Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransada natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zolanın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransayı terkedip bir süre Londrada yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davasının yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.