2024 - 25. Kitap
Kitabın Adı: Utanç
Yazarı: J.M. Coetze
Yayınevi : @canyayinlari
Türü: Roman
Basım Yılı: 2015
Sayfa Sayısı: 258 Sayfa
Düşünceler: Profesör David sıradan, sıkıcı çok az öğrencinin dinlediği dersler anlatan ,iki sefer evlenip boşanmış birisidir. Bir gün yaptığı hatalar nedeniyle üniversite yönetiminden savunması istenir. Tüm suçlamaları kabul eden Profesör istifa eder.
Kırsalda yaşayan kızı Lucy 'nin yanında daha önce hiç yaşamadığı deneyimler edinen Profesör 'ün yaşamı bir gün saldırıya uğrayınca yeniden içinden çıkılmaz bir hal alır
Okulundan ,arkadaşlarından hatta neredeyse tüm çevresinden aforoz edilen Profesör David yeniden topluma uyum sağlamak için çabalar. Ama bu hiç kolay olmayacaktır.
Güney Afrika 'nın şiddet dolu yaşamı, ırkçılık gibi hayatın acı gerçeklerini tokat gibi yüze vuran bu eserin neredeyse baştan sona kasvetli bir havası var.
Yazar 2003 yılında Nobel almış. Bu kitabın Basım tarihi ise 1999. Yani bu kitapla Nobel almışsa yazık olmuş diyebilirim. Yani güzel bir film olurdu bu kitaptan ama eşsiz bir ödül alacak kadar güzel değil yani. Peyami Safa 'nın " Yalnızız " kitabı mesela buna göre defalarca ödül almayı hakediyor bence. Ama başka şeyler giriyor devreye ödül almak için.
Tavsiye eder miyim ? Yani illa alın okuyun demem açıkçası. Sert bir eser. Kurgusu ve gerçekliği de mükemmel hissettirmeden bana. Kapağındaki madalya gibi ödülleri haketmiyor bence ödüller gerçekten önemli ise tabi.
İyi okumalar ve bol kitaplı günler diliyorum herkese.