·372 syf.····Okunma: 19 Ağustos 2024 12:58 Sokrates kitap boyunca doğruluğu arıyor. Bunu yaparken değinilebilecek tüm ayrıntılara değiniyor. Doğru insanı bulmak için önce doğru devlet anlayışını tartışıyor. Kuralları olan bir devlet yaratıyor. Yarattığı devlette "evet bu çok doğru" dediğim yerler olduğu gibi "hiç mantıklı değil" dediğim yerler de oldu. Hatta bir ara Sokrates'in yarattığı devlet için 'insana değil robota ihtiyacı var' dediğimi bilirim.
Devlet'i yaratırken tarihte hüküm süren devletlerin yönetim anlayışlarını da ele alıyor. Özellikle Demokrasiye olan bakış açısı beni aydınlatan unsurlardandı. Tüm yönetim anlayışlarının iyisini ve kötüsünü anlatıp kendi devletinin yönetimini nasıl yapacaklarına varıyorlar. Sokrates, sonra yine insana dönüyor. Eğrilik ise doğruluğun zıttı olarak oldukça tartışılan bir diğer konu.
Kitabın sonunda anlatılan efsane ve varılan sonuç beni memnun etti. Birçok pragrafın altını çizdim. Bazen 370 sayfa boyunca bir sonuca varılmaması beni sıktı ama okuduğuma değdi.
Bilinçli bir okurun, okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.^^ binlerce yıl önce bu ölçüde tartışılabilmiş bir konunun bugün de kendini yenileyerek, bilinç kazanarak ve gelişerek tartışılması gerekiyor.