Dorian Gray’in Portresi
2024 11. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 11:57
Oscar Wilde’ın sadece Viktorya dönemi İngiltere’sinin değil, insan doğasının karanlık yönlerini de ustalıkla ele aldığı bir başyapıt gerçekten. Roman, genç ve büyüleyici Dorian Gray’in, ressam Basil Hallward’ın yaptığı bir portrede kendi güzelliğine ilk kez hayran olmasıyla başlıyor. Ancak Dorian’ın hayatını değiştiren asıl dönüm noktası, bu güzelliği sonsuza dek koruma arzusuyla, ruhunu şeytani bir anlaşmaya kurban etmesidir. Artık Dorian’ın bedeni zamana meydan okurken, portresi onun günahlarını ve ahlaki çöküşünü üzerinde taşımaya başlar. Wilde’ın bu eseri, estetik ve ahlak arasındaki çatışmayı derinlemesine işlerken, güzellik ve gençliğin geçici olduğunu, insan ruhunun ise zamanla yozlaşabileceğini gözler önüne seriyor. Dorian, dışarıdan bakıldığında kusursuz bir hayata sahip gibi görünse de, iç dünyasında giderek daha karanlık bir uçuruma sürükleniyor. Wilde, Dorian’ın bu çöküşünü sadece bireysel bir trajedi olarak değil, toplumun yüzeyselliğine ve ahlaki ikiyüzlülüğüne karşı bir eleştiri olarak da sunmuş. Wilde’ın keskin zekası ve ironik üslubu, kitabı okumayı bir zevk haline getirirken, okurun zihninde uzun süre yer edecek sorular bırakıyor. Bu roman, insan doğasının karmaşıklığını ve arzularımızın bizi nasıl şekillendirdiğini anlamak için vazgeçilmez. Dorian Gray’in öyküsü, güzel olanın her zaman iyi olmadığını ve nihayetinde bedelinin ağır olabileceğini hatırlatan, edebiyatın en unutulmaz parçalarından biri. Geç kalmayın :)
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Can Yayınları · 201899bin okunma