2017 36. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2017 11:44
Uzun zamandır merak ediyordum Zarifoğlu şiirlerini ve Yedi Güzel Adam'ın gerçekte kimler olduğunu. Biraz hayatını inceleyince (uzaktan eniştem olduğunu öğrenince daha da bir merak etmiştim) eşiyle tanışıp evlenmesine vesile olan Necip Fazıl'ın da bu yedi adamdan biri olduğunu düşünmüştüm. Hatta ev arkadaşı olmayı teklif ettiği Cemal Süreya'nın da. :) Ama yanılmışım, bu yedi kişi: Erdem Bayazıt, M. Akif İnan, Rasim Özdenören, Aleaddin Özdenören, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil ve kendisiymiş. :) Hepsi gerçekten birbirinden değerli, birbirinden yetenekli yedi adam... Şiirlerine gelince, anlamları epey bir kapalı. Ve ben şiirlerini anlayamadım. Epey de yoruldum okurken... Bazı yerlerde de bir öykü kitabı okurmuş gibi hissettim. Ve üzüldüm. Bu nedenle de bir süre verdim kendime. Bir kaç ay sonra mutlaka tekrar okuyacağım. Bir de son olarak, dizisi varmış. Televizyon izlemediğim için arkadaşlarımdan duydum. İnternetten biraz izlemeyi, sonra da dediğim gibi bir kaç ay sonra tekrar okumayı planlıyorum. Kendi karakterini isminin baş harfleri olan ACZ ile tanımlayan şairin şiirlerini gerçekten anlamadan okumak O'na haksızlık etmek olmalı diye düşünüyorum. Keyifli okumalar.
Yedi Güzel AdamCahit Zarifoğlu · Beyan Yayıncılık · 202321,7bin okunma
·1 alıntı·
Bir de 7 güzel adam'ı politika kaygısı güdüp dizi yaptılar. Yalan yanlış şekilde. 'Yedi Güzel Adam' şiirinin 1970 öncesinde yazılmış olmasına rağmen o dönem olmayan isimlerin de dizide yer aldı. Böyle güzel şairler popüler kültürün bir enstrümanı olarak modern liseli dizilerindeki karakterler şeklinde sunuldu. Tabi ki Sezai Karakoç böyle bir şeye alet olmak istemediği için kendisinin canlandırılmasını istemedi ve öyle de oldu. Üstad büyük adam vesselam.
Cansu Atay
Sezai Karakoç'u siyasetle ilgilendiğinden dolayı da almamış olabilirler. :) Eminim yalan yanlıştır, neyi doğru düzgün görüyoruz ki televizyonda. Ve dediğiniz gibi tarihi Muhteşem Yüzyıl'la öğrenenler, edebiyatı da bu dizi ile öğreniyorlar maalesef. Henüz bakamadım, bir fikrim yok dizi hakkında. Yine de en azından bir kaç bölümüne bakacağım. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. :) İyi akşamlar.
Cahit Zarifoğlu, M. Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören'in anıldığı bir programda Rasim Özdenören konuşurken soruyorlar 5 tamam da diğer 2 güzel adam kim diye. Özdenören son iki güzel adamın zamana göre değişiklik gösterdiğini söyledi ve Ali Haydar Haksal’dan tahminde bulunmasını rica etti. Haksal diğer iki güzel adam hayatta ve ikisi de “Üstad” ve "Usta" olarak anılıyor. Rabbim onlara hayırlı ömürler versin, biri İstanbul’da diğeri Ankara’da yaşıyor: Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil.
Üstad Sezai Karakoç'a soruyorlar yedi güzel adam kim diye "Kim olacak, Rasim Özdenören ve ben" demiş. Üstadın yedisi de böyle. Üstad yediyi ikiye kalb etmiş.
Bu 7 adam aslında Mavera dergisini çıkaran 7 yazardır. :)
Cansu Atay
Nazif Gürdoğan gazeteye verdiği bir röportajda: 'Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Akif İnan, Bahri Zengin, Alaeddin Özdenören ve ben Mavera''nın kurucuları arasında yer aldık. Mavera dergisinin kurucusu değil, kurucuları; girişimcisi değil, girişimcileri; öncüsü değil, öncüleri; şairi değil, şairleri vardır. Anadolu insanının düşünce dünyasında yedi sayısı önemli bir yer tutar, yedi isim kolay ezberlenir, birbirine karıştırılmaz ve çabuk unutulmaz. Bu yüzden, Zarifoğlu'nun Yedi Güzel Adam'ı, Mavera'nın kurucularını çağrıştırdığı için, Mavera'yı sevenler tarafından benimsendi ve kuruculara ''Mavera'nın Yedi Güzel Adamı'' denildi.' demiş. Nazif Gürdoğan'ın da dediği gibi kurucuları da çağrıştırmıyor değil ablacım. :)