Bir çocuk kitabından daha fazlası
2024 36. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2024 23:14
Çok güzel bir çocuk kitabı ile tanışalım. Güney Koreli yazar Sun-Mi Hwang’in yazdığı bu yapıt Filiz adındaki bir tavuğun öyküsüdür. Tavuk adını kendisi koymuştur. Peki, neden Filiz? Çünkü "Filiz çiçeklerin annesidir. Soluk alır, rüzgâra ve yağmura dayanır, güneş ışığını emer ve kör edecek beyazlıkta çiçekler açar. Filizler olmasaydı ağaçlar da olmazdı. Bir filiz hayattır." s. 40 İsmiyle müsemma Filiz; özgürlüğü, anneliği, fedakârlığı, ırkçılığı, aile, sevgi, saygı ve güven kavramlarını sorgulatır bize. Filiz; geleneklerle sarılı dünyaya başkaldıran, cesaretiyle şapka çıkartan, hayallerinden vazgeçmeyen ve ne olursa olsun mücadeleye devam eden ilham sahibi bir başkarakterdir çocuk okur için. Bir kümes tavuğudur ve ondan sadece her gün yumurtlaması beklenmektedir. Tel örgülerin ötesinde özgürce dolaşabilen çiftlik hayvanlarını görebilen Filiz’in tek hayali ise kendi yumurtalarının üzerine kuluçkaya yatarak yavrularını büyütmektir. “Bir daha yumurtlamayı reddediyorum!” diyerek düzene başkaldıran Filiz, istediği özgürlüğe kavuşur ve asıl mücadelesi o zaman başlar. Tavuk, ördek, horoz, köpek ve gelincik gibi karakterleriyle Hayvan Çiftliği ve Charlotte’un Ağı’nı anımsatan bu fabl; aynı türden olmanın büyük ve mutlu bir aile olmak anlamına gelmediğini, önemli olanın birbirini anlamak olduğunu ve gerçek sevginin bundan ibaret olduğunu, anneliğin doğurmaktan öte anlamlar taşıdığını hissettirir bize. Ben çocuk ve gençlik kitaplarını her yaştan okura tavsiye ediyorum. Bu modern klasik çocuklarla birlikte okunduktan sonra alt metinler ve iletileriyle ilgili etkinlikler yapılsa ne de güzel olur.
Uçabileceğini Hayal Eden TavukSun-mi Hwang · Genç Timaş · 20203,044 okunma