2024 8. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2024 00:00
Eserin isminden de anlaşılacağı üzere bu kitabın başkişileri hayvanlardır. Hayvanların başrol olduğu bir kitabın anlatımı nasıldır acaba diyerek başta temkinli açtım kitabın kapağını. Ama kitap öyle içine çekti ki beni aslında reel toplumun insanlarını buldum kitabın içinde. Sonra anladım ki zaten bu eser -arka kapağında da yazdığı üzere- reel sosyalizmin eleştirisi ve dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından birisidir. Kitabın konusundan bahsetmem gerekirse -ki beni çok etkilemiştir- bir çiftlikte yaşayan hayvanların insanlara devrim uygulaması diyebilirim. Ama en çarpıcı nokta tam da burda başlar. Aralarında en akıllı olan domuzlar kısa sürede bir önder takımı oluştururlar ve yönetimi devralmışlardır. En dikkat çekici yere geldik şimdi. Yönetimi ele alan domuzlar daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmak gayesiyle çıktıkları bu yolun sonunda insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurmuşlardır. Nitekim kitabın son cümlesinde de dediği gibi; “O topluluktaki hayvanlar, bir masa başında toplanmış 6 domuz ve 6 insana; bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyorlar ama onları birbirlerinden ayırt edemiyorlardı.” Son olarak karakterlerden Boxer'a değinmeden geçemeyeceğim. Sorgulamak gerektiğini, hayatta her şeye sorgulayıcı bakmak gerektiğini bir kez daha bizi öğreten Boxer'a... Kendini ölüme taşıyan arabanın içinde, kapıya attığı umarsız çifteler, tüm hayvanların yitip giden umutlarını yankılandıran Boxer'a... “Özgürlüklerini savunamayanların ödedikleri bedel ağırdır.” Boxer. Evet, Hayvan Çiftliği, korkunç sonla biten bir “peri masalı”dır. Hayvan Çiftliği George Orwell Celal Üster
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,9bin okunma