2017 13. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2017 20:09
Honore de Balzac 'ın en bilinen eserlerinden Vadideki Zambak. Lisede ve üniversitede okumaya çalıştığım fakat bir türlü okuyamadığım kitaptır kendisi. Geçenlerde iki arkadaşımın elinde de gördükten sonra ve arkadaşlarımın ısrarla okutmaya çalışmasına dayanamayarak okumaya başladım. İlk defa bir kitabın hemen sonu gelsin istedim. Yanlış anlaşılmasın kitabın sonunu merak ettiğimden değil kitabın sıkıcılığındandı bu yakarışım. Okumaya başladıktan sonra yıllar önce bu kitabı neden sürekli yarıda bıraktığımı bir kez daha anladım. Uzun ve sıkıcı betimlemelerin boğuculuğu, konusunun sadece aşk üzerine kurulu olması beni kitaptan uzaklaştırıyordu. Bu yüzden 1 haftada zor bitirdim. Antik batı ve dünya klasiklerini sevmeme rağmen Vadideki Zambak asla favori kitaplarımdan olmayacak. Okumasanız hiçbir şey kaybetmezsiniz. Akıcı bir kitap okumak isteyenlere tavsiye etmiyorum. Büyük bir okucuyucu kitlesinden yüksek puan almış olsa da Vadideki Zambak için notum 6. Kitabın genel özeti şöyle ( SPOILER IÇERIR) : Aristokrat bir ailenin küçük oğLu Felix de Vandennesse, ailesinin sıcak sevgisinden ,ilgisinden yoksun, otoriter bir ortamda yetişmiş bir çocuktur. Tours’a gittikten sonra bir gün bir baloya katılır. Baloda bir genç kadın görür.Onun güzelliği karşısında büyülenir, ona karşı derin bir sevgi duyar.Bu genç kadını uzun süre unutamaz. Bir gün, İndre nehrinin kıyısında Clochegourde satosunda bu genç kadınla karşıLaşır. Kadının adı Kontes Henriette de Mortsauf’tur. Felix kadının güzelliğinin vadinin adı ile özdeşleştiğini düşünür.Vadinin adı Zambak’tır.Henriette de tıpkı zambaklar gibi temizi saf ve güzeLdir.Felix ve Henriette tanışırlar.Henriette, Felix’e hayat hikayesini anlatır.Henriette, evlidir ve kocası asık suratlı, sert, soğuk bir insandır.Mutsuz bir hayatı vardır.Felix de ona ailesinden, çocukLuğundan bahseder. Karşılıklı dertleşmeler ikisini birbirine yakınlaştırır.Aralarında temiz fakat gizLi bir aşk başLar. Felix paristeki hayatı sırasında, elit tabakadan Lady Dudley ile tanışır.Onun gösterişinden etkilenir ve bir süre sonra aşık oLduğunu zanneder.Bu olayı öğrenen Henriette hastaLanır, sonunda Felix' i affetse de bu hastaLık oun ölümüne neden olur.
Vadideki ZambakHonore de Balzac · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202553bin okunma
Bu kitap niye bu kadar ünlü anlamadım.Ben de aldım bir tavsiye üzerine ilk 20 sayfada boğuldum resmen.
Pınar
Kesinlikle katılıyorum. Ben de tavsiye üzerine okudum ama başkasına tavsiye edeceğimi sanmıyorum. Konusu da beni etkilemediği için açıkçası hayal kırıklığına uğradım.
Kitabı henüz bugün bitirdim. Betimlemeler konusunda incelemenize katılıyorum ama 'okumazsanız birşey kaybetmezsiniz' cümlesi bence biraz abartı.
Pınar
Teşekkür ederim. Kişisel fikrimi söyledim. Herkesin kendi tercihidir okuyup okumamak.
Pınar
Aynen öyle oldu :D Rus edebiyatında da çok fazla betimleme olmasına rağmen beni bu kadar sıkmıyor. Rus edebiyatına devam :D
Ben de aynı düşüncedeyim. Betimlemelerin boğuculuğu yetiyordu. Bir Fransız olarak okusam belki düşüncem değişirdi. Ama kitaba Fransız kaldık :D