2024 38. kitabı
Roman; sade ama derin bir anlatımla, insanın doğayla ve toplumla olan mücadelesini anlatıyor. Çin'in kırsal kesimlerinde geçen hikaye, şiddetli bir kuraklıkla karşı karşıya kalan yaşlı bir adam ve kör köpeğinin hayatta kalma çabalarını konu alıyor. Yazar, bu hikaye aracılığıyla insan direncinin ve umudunun yanı sıra, toplumsal çürümeyi ve hükümetin eksikliklerini de gösteriyor. Romanın merkezinde yer alan kuraklık, sadece fiziksel bir felaket değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik zorlukların bir sembolü. Yaşlı adamın fideyi hayatta tutmak konusundaki inatçı çabası, zorluklar karşısında insanın vazgeçmeyen iradesini temsil ediyor. Ancak, bu hayatta kalma mücadelesi, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın zayıflığını ve bireylerin zor koşullar altında yalnız bırakılmasını da yansıtıyor. Çünkü kuraklık ve yoksulluğun yaşandığı köyde ne devletin var olduğu hissedilmekte, ne de tüm köy göç ederken ihtiyarın köyde yalnız kalmasına izin vermeyen bir topluluktan söz edilmekte. Yan Lianke, doğayı insanın en büyük düşmanı olarak tasvir ederken, aynı zamanda bu düşmanlığın toplumsal ve politik bir eleştiriyi de barındırdığını ima ediyor. Doğa, burada yalnızca bireysel bir mücadelenin sahnesi değil, aynı zamanda devletin kırsal bölgelerde yaşayan insanları nasıl ihmal ettiğinin bir yansıması olarak da görülüyor. Yaşlı adamın doğayla olan mücadelesi, aynı zamanda toplumsal koşulların baskısı altında ezilen sıradan insanların direnişinin bir simgesi olarak okunabilir. İhtiyar'ın sadık yoldaşı olan kör köpek, sadakatin ve çaresizliğin bir simgesi olarak hikayenin en can alıcı ve dokunaklı yanını oluşturuyor bence. "Günler, Aylar, Yıllar", toplumsal ve politik eleştirilerle bezeli olmakla birlikte, en çok insan doğasının dayanıklılığı ve umudu üzerinde duruyor. Yan Lianke, bireyin doğa ve toplum karşısındaki direnişini sade ama etkili bir dille anlatmış. ... Birkaç ekstra bilgi; Yan Lianke, Franz Kafka Edebiyat Ödülü almıştır. Yazar Çin hükümeti tarafından pek sevilmemektedir ve Günler, Aylar, Yıllar da dahil olmak üzere birkaç eseri Çin'de yasaklanmıştır. Hatta bir ara pasaportuna el konulmuş ve birkaç yıl boyunca ülke dışında çıkmasına izin verilmemiştir. Kitabı Çince aslından Türkçe'ye çeviren Erdem Kurtuldu, bu çevirisi ile Talât Sait Halman Çeviri Ödülü'nü kazanmıştır.
Günler Aylar YıllarYan Lianke · Jaguar Kitap · 20206,9bin okunma