Erewhon / Samuel Butler
Darwin 1859’da “Türlerin Kökeni” kitabını yayımlayınca İngiltere’de büyük bir fırtına koptu, özellikle kilise ve yakın çevresi Darwin‘e karşı gardını aldı hemen. Ancak evrimle birlikte birçok düşünce de değişim adına yoğun bir sorgulama sürecine girdi.
Evrimin etkilediği yazarlardan biri de Samuel Butler‘dır. Psikopos bir dede ve rahip babalı ailesi Samuel’in de kendileri gibi bir din adamı olmasını ister ama onun planları bambaşkadır. Günü geldiğinde de ailesiyle iplerini koparır, Yeni Zelanda‘da çobanlık yaparak geçimini sağlamaya başlar.
Erewhon da yazarın otobiyografik izler taşıyan ilk eseridir. Kelime oyunları ile aslında “hiçbir yer” anlamındaki “Nowhere” den alır adını eser. Ve kitaptaki kişilerin de adları bu şekilde oluşturulur: Nosnibor’un Robinson’un anagramı olması gibi.
Eser Victoria döneminin ağır bir eleştirisidir aslında. Din ve sanayi uygarlığı irdelemesi tüm metne hakimdir. Gelecek ırk nasıl olur diye ütopyacı bir hiciv planlamıştır yazar. Güçlü olanların yaşayacağı; hasta ve yaşlı olanların ise kendi haline bırakıldığı bir yerdir Erewhon. Normal bir evrende hiç etik olmasa da Erewhon’da öjeni bir idealdir.
Bununla birlikte kurgunun oturmayan birçok taşı da var. Hızlı geçişleri, içi doldurulamayan bölümleri ve finalini #1nobel1klasik grubumuzla bir hayli tartışsak da kitabı genel olarak sevdim ben. Biraz alanıma yakın bulduğumdan biraz da ütopya/ distopya edebiyatını sevdiğimden.
#1nobel1klasik grubumuzda son dört ay ne okuyacağız derseniz motivasyon kraliçemiz @kitapsemasi nın dünkü hikayesini görsellerime ekledim. Bekleriz efendim
Kitapla, müzikle ve çayla kalalım
#alıntılarım
“Delilik suçtan daha az bulaşıcıdır.”
“Uzaktan ulaşılmaz gözüken yerlere insan gidecek bir yol bulması ne harika bir şeydir.”
“Bu ülkede bir insan sağlığını kaybeder veya bir hastalığa yakalanırsa veya yetmiş yaşından önce güçten kuvvetten düşerse ülkenin vatandaşlarından oluşan bir jüri tarafından yargılanır ve şayet suçlu bulunursa toplum tarafından aşağılanmaya maruz kalır, duruma göre az ya da çok hüküm giyerdi.”
#dünyaklasikleri #ingilizklasikleri #doğalseleksiyon #keşif #ütopya #hiciv #darwin #evrim
#tavsiye