2024 180. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2024 17:21
"GELİNCİKLER ÖLDÜ" "İnsan sürekli evrendeki varoluş serüvenini arıyor. Nasıl insan olmuşuz ve evrim sürecinde diğer canlılardan nasıl ayrılmışız? Gezegende ilk canlı nasıl oluşuyor? Bunu bilecek ki akıbetinin ne olacağını hesaplayabilsin.Tüm derdi, çabası minvalde. Efendiler yakın insanımsı atamız ile uzak insanımsı atamız arasında elli milyon yıl var. Bunca zaman ayağa kalkmak ve beslenme zincirinde çağ atlamak için uğraş vermiş. Sabır işte. İnsan olmak için bunca yıl kolay değil." Denemeler yazarın düşünce dünyasının özgürce davrandığı, en samimi olduğu, duygularını olduğu gibi aktardığı yazın türüdür. Her zaman bir çok konuyu ele almak için, farklı bakış açılarını öğrenme aracıdır. Sözlü edebiyatın bir ucu şiir ise diğer ucu ise denemedir diyor yazarımız. Sade ve akıcı bir üslupla kendi duygu ve düşüncelerini tüm gerçekliğiyle, tüm çıplaklığıyla, samimiyetiyle sunmuş kitabında. Bu coğrafya da susmak mümkün mü, söz almak ve konuşmak istiyorum diyerek içinden ne geçtiyse, aklına ne geldiyse her konudaki fikirlerini ve bazen de anılarını paylaşmış. 154 deneme yer alıyor. Ön sözde herkes kendini anlatmak istiyor, hâl böyle olunca düşünce demetlerimi, aklımın köşelerinde çürüteceğime ben de yazayım düşüncesinde başlamış kitabına. Yazarın notlarının, şiirlerin bulunduğu eserinde, denemeler farklı başlıklar halinde bizlere sunulmuş. Her bölümde kendimizden izler bulacağız. Her biri sohbet tadında, bir gazetenin köşe yazısı okuyor lezzetinde. Şiiri itirafcılık, suç, duygularını ve kendini ele vermek olarak tanımlıyor. Yaşam, toplumsal olaylar, siyaset, hayata dair bir çok konuda, güncel hayat, ekonomi, din, felsefe, anılar, gezilerden oluşan düşüncelerinin anlatıldığı bu eserde okuyucuyu başka bir pencereden bakmasını sağlayacak hayata. Ruha şifa niteliğinde yer alan hikâyeler... Yazarımız bireysel ve toplumsal konuları ele alırken birer fikir yolculuğu sunmuş okuyucusuna. Duygusal, kültürel, entellektüel deneyim kazanmasında da etkili oluyor. Düşünmeye, hissetmeye, kendi iç dünyasını kavramaya ve bağ kurmasını sağlıyor. Bir içsel yolculuğa çıkarak kendi dünyasını okuyucuyla paylaşma imkanı da sunuyor. "Benim hiç düşmanım olmadı hep bağışlayarak büyüdüm. Arkamdaki kini ve nefreti sabunlu sularla temizledim. Okuduğum her bölümden yeni bilgiler öğrendim kendi payıma düşen dersler çıkardım." Kitapla kalın.
Gelincikler ÖldüCemal Akça · Librum Kitap · 202414 okunma