2024 11. kitabı
İlk bakışta, kitap, bireyleri ezen yargı sisteminin bir eleştirisidir. Yargıçtan avukata ve polise kadar tüm sistem yozlaşmış ve bürokratik olarak görülür. Ancak daha yakından bir analiz, Kafka'da tekrar eden diğer temaları ortaya çıkarır modern dünyanın saçmalığı ve insanlık dışılığı, totalitarizm, yabancılaşmış öznellik. Hikaye en başından itibaren mantıksızdır. Ve bu mantıksızlık Joseph K.'nin başına gelen olayla daha açık gözükür. Bu dünya insanlık dışı, kalabalığın içinde erimekten başka seçeneği olmayan öznelliğe düşman hale gelmiştir. K.'nin bir adı yoktur, aslında hiç kimsedir. Eğer K. anlaşılması zor ve anlaşılmaz bir karakterse, bunun nedeni genel olarak insanın kendisine karşı opak olmamasıdır. Şüphesiz haksız yere suçlanır, sonunda tahttan feragat eder, kendini suçlu olduğuna inandırır. Mahkemeden kaçabilirken, K., modern insan gibi öldürülmesine izin vermeyi tercih eder, yaşama isteğini tamamen terk etmiştir. Kendisini sabitleştiren, nesneleştiren, suçluluğuna odaklanmış bu toplum tarafından yönetildiği için "bir köpek gibi" öldürülür.
DavaFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201963,9bin okunma