2017 1. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2017 00:00
Kanımca Sabahattin Ali’nin ilk okunması gereken romanıdır, zira ilk olarak Kürk Mantolu Madonna’yı okursanız sizi tatmin etmez. Roman kendi hayatındaki olumsuzluklar ve karakteri dolayısıyla hayata, yaşadığı topluma tutunamayan Yusuf çerçevesinde dönemi anlatır aslında. Genel çerçeve olarak kitabı beğendim ancak Sabahattin Ali çok sevdiğim bir yazar olduğu için beni tatmin etmedi. Romana olumlu olarak bakmak gerekirse çok basit bir dili var ve konu bakımından sürükleyici. Olumsuz olarak da karakter analizleri yeterli değil, kendinizi tam anlamıyla romanın içinde hissedemiyorsunuz. Olayların akışı içinde bile eksiklikler var, öyle ki romanın en önemli olaylarından olan(spoiler) Muazzez’in Yusuf’a aşkını itiraf edişi bile açıkça dile getirilmemiş. Tabi bu duruma yazarın bilinçli bir hareketi olarak bakabiliriz ama ben yazarın ilk romanı olduğunu da düşünerek kurgusal yetersizlik olarak yorumladım. Ayrıca son olarak şunu da belirtmeliyim ki bittikten sonra sanki beş sezondan oluşan sürükleyici bir dizinin ilk sezonu bitmiş gibi hissediyorsunuz, devamı gelecek gibi hissediyorsunuz. (Spoiler içerir)Yusuf’un geç yakaladığı mutluluk duygusu avuçlarından kayıp gittiğinde, yani kitabın sonunda siz de Yusuf gibi yarım kalıyorsunuz.
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,9bin okunma