···Okunma: 02 Eylül 2024 22:36 2022 Booker Ödül adayı olan, Audrey Magee kaleminden şahane bir metin Koloni. Kitap 1979 yılında geçmekte, bu tarihin önemi ise İrlanda ve İngiltere arasındaki gerilimlerin doruk noktası olduğu zamanlar olması.
Hikaye, toplam doksan iki kişinin yaşadığı küçük bir adaya bir gün bir İngiliz ressamın gelmesiyle başlamakta. Uçurumların resmini yapmak isteyen ressam Llyod edebi bir metinde geçen tasvirlerin peşine düşüp İrlanda’nın kıyısında unutulmuş bu küçük adaya gelir. Fakat adadaki tek yabancı kendisi değildir. Fransız dilbilimci Masson da son beş yıldır her yaz adaya gelmekte, unutulmak üzere olan bu dili incelemekte ve elde ettiği verilerle de önemli bir çalışma yapmaktadır.
Metinde ana hikaye bu iki karakterin çatışması gibi gözükürken aslında pek çok önemli olayın ve karakterin çatışmalarını da okuyoruz. Eski, yeni, tarih, kimlik, dil, kültür, sanat ve inanç gibi her biri kendi başına önemli başlıkların iyi yazılmış karakterler üzerindeki çatışmalarına tanıklık ediyoruz.
Yazarın diline ve yazım şekline hayran kaldım. Daha ilk sayfalardan okuyucuyu içine alan bir kurguyla kaleme alınmış değerli bir metin Koloni. Yalnızca yaz döneminde geçen, süreli bir zamanı anlatan kurgu metinde bunca önemli konuya değinmek de yazarın ustalığının kanıtı niteliğinde. Radarınıza girdiyse mutlaka metne şans vermelisiniz.