Meryem ve isa ya bir de buradan baktım
2024 25. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2024 23:56
Kut arayan bendim. Kılavuzluk Oruç Aruoba’ya nasip oldu. Felsefe en nihayetinde bir sistemi, fikri, düşünceyi, yaşayışı, görüşü temellendirmek değil midir? Tek tek basamak basamak, her basamağı yine kendi kendine inşa ederek son basamakta ortaya çıkacak şeye ulaşmak değil midir? Oruç aruoba felsefenin en temel davranış biçimlerinden olan ‘temellendirme’yi yapıyor bu kitapta. Bu bir felsefe metodu kitabı benim için aynı zamanda ve entelektüel bakış açışıyla. Daha öznel bir bakış açısıyla ise kendimde yaşamım süresince varettiğim parçalardan bir bütüne ulaşma süreciydi bu kitabı okumak. Kâh ateş yakanın kâh küt arayanın kılavuzluğu beni yine kendi içime döndürdü. Aruoba dinsel, felsefi ve edebi açılarda ‘kut’ kavramını öyle bir ele almış öyle bir evirip çevirmiş ki bir bakteri nasıl mikroskop altında incelenir nasıl kimyasallara tepki verildiğine bakılır aynı öyle. Kut kavramıyla ilgili tek bir boşluk kalmadığında ise bu kadar anlatmak yeter deyip öyle bitirmiş kitabı. Ve gerçekten herkesin kendi kişisel kut’unu aramamasının öyle derin bir içsel keşfe çıkmamasının imkanı yok okurken. Ben buralardayım millet. Kendimi, içimi öğreniyor elimden geldiğince derinleşiyor, genişliyor ya da çerçeve belirliyor; yaşıyorum işte. Yaşamanın en güzel biçimleriyle. Siz millet siz nerdesiniz? Kendinizin neresindesiniz?
Felsefe-Düşünce
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,568 okunma