Oruç Aruoba 1990-92 yılları arasında Yürüme Üçlüsü dizisi içinde yer alan yürüme - de ki işte - tümceler adlı ciltleri yayımladı. Bu diziyi hani (1993), uzak (1995) ile yakın (1997) takip etti. uzak cildi içinde bir araya getirilen "Tavşan Besleyene Kılavuz" (1993-94) ile "Özlem Çekene Kılavuz" (1993-95), daha sonra yayımlanan yakın adlı ciltte bir araya getirilen "Ateş Yakana Kılavuz" ve "Kut Arayana Kılavuz" ile ikili / dörtlü bir bütünlük içinde düşünülmelidir.
168 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

168 syf.
·
Puan vermedi
Ateşlerinden fırlayabilecek kıvılcımlar odalarında tehlike yaratır diye ocaklarının önüne 'muhafaza' koyanlardan olma: Ateşini iyi yak;
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
Yakın - O. ARUOBA /Türkiye'nin Nietzsche'sinin kaleminden!
168 syf.
8/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
"Ateş, yakabileceği her şeyi yakana dek yanar­ ancak o zaman söner." (s. 14)
Oruç Aruoba
Oruç Aruoba
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
168 syf.
8/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Yine zihnin sınırlarını zorlayan, şiir ile felsefe arasında gezinen yazarın, bilmiyorum kaçıncı okuduğum kitaplarından bir tanesi.Öncelikle şunu söylemeliyim bu kitaptan önce Uzak isimli kitabın okunması şart değilse de daha doğru. Kitap 2 bölüme ayrılıyor diyebiliriz. Ateş Yakana Kılavuz ve Kut Arayana Kılavuz olarak. Ben ateş kısmını daha çok beğendim. Herkesin sıradan yaptığı bir şeyin içinden bu kadar derin anlamlar çıkartmak ve okura sorgulatmakta oldukça başarılı olan yazar, ateş kısmında da bunu yapıyor. Kut kısmı daha ağır bir dil içeriyor. "Kut, aramaktan, vazgeçmediğindir beklemekten, vazgeçemediğin.."
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
Oruç Aruoba
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
"Ateş, yakabileceği her şeyi yakana dek yanar­ ancak o zaman söner."
Oruç Aruoba
Oruç Aruoba
'ya bu seneye kadar hep ön yargıyla yaklaştım ve hiçbir kitabını okumamıştım. Felsefe pek ilgi alanıma girmiyor diye.. Sanırım biraz olgunlaşmam lazımmış yazarı anlamam için. 30 yaşında başladım okumaya. Sanırım ufkumu bu kadar açan, farkındalığımı yükselten yazarlar arasında 1.sıradaki yerini hep koruyacak.
De ki İşte
De ki İşte
kitabıyla başladım. Şiiri ve felsefeyi hiç yan yana düşünmemiştim. Arka arkaya tüm kitaplarını aldım. Her duyguma, her sıkıntıma, kafama taktığım ama çözemediğim her şeyi bir bir çözmeye başladığını fark ettim.
Olmayalı
Olmayalı
kitabı en etkilendiğim kitaplarından biri diyebilirim. "Kişi, yaşamının anlamını kendisi kurmuyorsa, yoktur— —kendisi de, anlamı da, yaşamının…” Anlam arayışında olan herkesin kesinlikle okuması gereken bir kitap.. O kadar etkilendiğim cümleleri var ki hepsini burada paylaşmam imkansız. Sayfada boş bıraktığı alanları kendi cümlelerimle doldurmak inanılmaz keyif verdi bana. Sanki yazarla birlikte bir eser ortaya koymuş gibi hissettirdi. Ennn kıymetli kitaplarım olarak kütüphanemde yerini aldı.
Yakın
Yakın
,
Uzak
Uzak
,
Hani
Hani
,
İle
İle
,
Meşe Fısıltıları
Meşe Fısıltıları
hepsini büyük bir keyifle okudum. Bir süredir başka kitaplarım vardı biriken onları bitirdim. Şimdi hem biraz beynimi dinlendireyim hem de bakış açımı değiştireyim diye döndüm
Oruç Aruoba
Oruç Aruoba
babaya.
Tümceler
Tümceler
kitabına başladım daha ilk sayfadan çekti kendi dünyasına beni. Yüksek tavsiyemdir sayın okurlar. Mutlaka Oruç Aruoba okumadan geçmeyin bu dünyadan.. Hepsi ayrı ayrı bir şaheser..
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
Kitap iki bölümden oluşuyor ilk bölümü Ateş Yakana Kılavuz ikincisi ise Kut Arayana Kılavuz. Okurken bir nebze beyin kanaması geçirdim, tekrar tekrar ve tekrar yineleyen ateş ve kut'tan mütevellit. Lakin çok olumsuz bir etki de bırakmadı. Sakin kafayla okunduğu müddetçe güzel bir eser. Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar.
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
168 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Merhaba sevgili okur, Yakın, her okurun kendi deneyimini yaşayacağı, anlatması zor kitaplardan. Gerçi Oruç Aruoba’nın tüm kitapları öyle. Şiir ve felsefe arasında bir yerlerde gezinen kalemi oldukça farklı bir okuma deneyimi sunuyor. Okurunu içsel yolculuklara çıkarıyor, her sayfada birkaç satır olarak yer alan cümleler derin anlamlar içeriyor. Kitabı okurken, bir duruma hiç bakmadığım şekilde felsefik açıdan baktım. Çokça alıntı yaptım. Yazar çeşitli filozof ve yazarlara atıfta bulunuyor ve böylece anlamı destekliyor, güçlendiriyor. Puanım:9/10 Herkesin seveceği bir üslup mu bilemiyorum ama yazarın, en azından, bir tane kitabını okumalısınız efenim. Deneyin ve kendi fikrinizi belirleyin.
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
168 syf.
8/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Özgünlüğü; düşünce gücü, anlatım şekli, dili, hatta noktalama işaretlerine bile yansımış felsefe ustası Oruç Aruoba’dan okuduğum sanırım beşinci kitap. Diğer kitaplarında olduğu gibi yakın’da da Aruoba, zihnin sınırlarını zorlayarak, kelime köklerinin anlamlanmasından, varlığın zeminine değin çetin bir imgelem tasvirine el atıyor. Felsefeye meraklı herkesin okuması şiddetle tavsiye edilir. ‘Tütmek yanamamaktır’
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
168 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Bir arkadaşın önerisi ile yazarı takip etmeye başladım. Nerdeyse tüm kitaplarını gördüm. Arkadaşım hergün hergün dilinden düşürmüyordu. Uzak ve yakın kitaplarını birlikte okumam gerektiğini söyledi. Kitaba yolculukta başladım iki saatte yarıdan fazlası bitti. Spoiler olabilir... Ateş kısmı beni çok etkiledi. Her lafın altı çizili ve notlar almışım kitaba. Kut kısmı ise biraz daha ağır ilerliyor. Daha felsefi be aydınlatıcı fikirler var. Tonlarca alıntı yazmak istediğim bir kitap
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Oruç Aruoba’nın okuduğum ilk kitabı. Kitabın konusu ile ilgili bir inceleme yapmak mümkün değil desem ne düşünürsünüz bilmiyorum ama, ne demek istediğimi ancak kitabı okuyunca anlarsınız Cidden herhangi bir konu beklemeyin, “ateş” ve “kut” kısımlarından oluşan ağır bir felsefe kitabı. Felsefeye ilgisi olmayanlar için sıkıcı olabilir. Ben “ateş” kısmını “kut” kısmından daha çok beğendim. Alıntı yapmaya kalkarsanız hemen hemen bütün kitabı paylaşmanız gerekir. Çünkü eser zaten kısa derin felsefi cümleler mantığı ile hazırlanmış bir kitap. Yazarın gerçekten çok farklı bir tarzı ve bakış açısı var. Kitabı bitirdim ama hala bazı kısımları anlayabilmiş değilim®️ Herkese iyi okumalar
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma
168 syf.
9/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Yıllar önce okuduğum ve bugün yine aynı gözlerle, farklı hislerle tekrar bitirdiğim kitap. Oruç Aruoba, kalemine hayran olduğum ve benim için hep ayrı bir yeri olacak olan yazarlardan. Baktığınız pencereye göre çok farklı anlamlarla yorumlanabilecek nitelikte , bir tarafta dinlerden, inanç sistemlerinden söz ederken diğer yandan kimin nerede yarası varsa orasına dokunan cinsten başucumda durmasa dahi hep çok ‘yakın’ hissedeceğim bir kitap. “Kut, dünyanın, küçücük bir ayrıntısında, bütünüyle, görülmesidir — ufacık parçadan kocaman bütüne ulaşan bakışın gördüğü... Kut, parçadaki bütündür — (tek) andaki (bütün) yaşam...”
Yakın
YakınOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20171,402 okunma

Yazar Hakkında

Oruç Aruoba
Oruç AruobaYazar · 21 kitap
Ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesine devam eden Aruoba, psikoloji bölümünden lisans ve yüksek lisansını aldı. Yine aynı üniversitede felsefe bilim uzmanı oldu. 1972 ve 1983 yılları arasında öğretim üyesi olarak görev yapan yazar, felsefe bölümünde doktorasını da tamamladı. Aruoaba, 1976 yılında başlamak üzere bir yıl süreyle Almanyadaki Tübingen Üniversitesinde felsefe semineri üyeliği yaptı. Ayrıca 1981de Yeni Zelandaya giden yazar, Victoria Üniversitesinde konuk öğrenim üyeliğinde bulundu. 1983 yılında akademisyen olarak çalışmayı bırakıp üniversiteyle ilişiğini kesti. Bu dönemde İstanbul'a yerleşti ve çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın kurulu üyeliği ve yayın danışmanlığı yaptı. Ağırlıklı olarak yazı ve çeviri işleriyle uğraşan Aruoba'nın çalışmaları saygın edebiyat dergilerinde yer aldı. Akademisyen olarak başladığı kariyerine yazar ve çevirmen olarak devam etmiş, edebiyata ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli düşünürlerden biridir. Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celanın eserlerini Türkçeye çevirerek literatüre kazandırmıştır. Özgün ve yalın bir stille yazdığı haiku tarzındaki şiirleri yediden yetmişe bir çok okuyucuya ulaşmış ve sevilmiştir. Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinleri oldukça başarılı bir biçimde kaleme almış ve Türkiye'nin Nietzschesi olarak anılmıştır. Epistemoloji, etik, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger ve Wittgenstein konuları üzerine çalışmalar gerçekleştiren Aruoba, bu çalışmalarına günümüzde devam etmekteydi. Özellikle şiir sanatına yönelmiş ve Heidegger’in şiire yaklaşımını; “Ona göre insanın temel sözü şiirdir. Çünkü insan yaşayan, dünyanın içinde olan, diğer insanlarla ilişkisini dil aracılığıyla kuran varlıktır. İnsanın bütün etkinliklerinde yer alan, içinde yaşadığı dil ile (tarihsel olarak da) içinde yaşadığı varoluş arasında kurduğu temel anlam ilişkisi, şiirde ortaya çıkar. İnsanın bilinen bütün tarihi boyunca çeşitli biçimlerde görülen “şiir” adı verilen dilsel kuruluşlar, bu temel ilişkiyi ortaya koymaya (dile getirmeye) çalışan insan yöneliminin ürünleridir. Heidegger de buna ulaşmaya, (anlamlandırmaya, yorumlamaya) insanın dünya ile ve diğer insarlarla olan ilişkisini ilk biçimiyle yeniden kavramaya çalışır.” sözleriyle açıklamıştır. Aruoba, Hume, Nietzsche, Kant, Wittgenstein, Rainer Maria Rilke, Von Hentig, Paul Celan ve Matsuo Bashō gibi düşünür, yazar ve şairlerin eserlerini de Türkçeye kazandırmıştır. Bir dönem Açık Radyoda Filozof Dedikoduları isimli programı da hazırlayıp sunan Aruoba, Wittengstein'ın eserlerini Türkçeye ilk çeviren kişi olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda Aruoba, Japon edebiyatı kökenli bir şiir türü olan haiku’nun, Türk edebiyatındaki temsilcilerinden de biridir. Yazar, Nietzsche’nin “Antichrist” eserini de Almanca’dan Türkçe’ye kazandırmıştır Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin her yıl düzenlediği “Assos’ta Felsefe” etkinliklerine konuşmacı olarak katılan yazar, “Felsefenin Hayvanına Ne Oldu?”, “Bilim ve Din” gibi birçok başlıkta sunumlar gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Füsun Akatlı Kültür ve Sanat Ödülü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sempozyuma da konuşmacı olarak katılmıştır. Oruç Aruoba, 2006 ve 2011 yıllarında Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü yarışmasında Füsun Akatlı, Ahmet Cemâl, Doğan Hızlan, Nüket Esen, Orhan Koçak, Nilüfer Kuyaş ve Emin Özdemir ile birlikte seçici kurulda yer almıştır. Aruoba’nın şiirlerinde kullandığı üslup ve noktalama işaretlerinin edebiyat kurallarının dışında olmasına rağmen bu durum akademik çevrelerce sanatçının üslubu olarak değerlendirmiştir. ESERLERİ Tümceler, Bir Yerlerden Bir Zamanlar, 1990, Metis Yayınları De ki İşte, 1990, Metis Yayınları Yürüme, 1992, Metis Yayınları Hani, 1993, Metis Yayınları Ol/An, 1994, şiir, Metis Yayınları Kesik Esin/tiler, 1994, şiir, Metis Yayınları Geç Gelen Ağıtlar, 1994, şiir, Metis Yayınları Sayıklamalar, 1994, şiir, Metis Yayınları Uzak, 1995, Metis Yayınları Yakın, 1997,Metis Yayınları Ne Ki Hiç, 1997, haikular, Varlık Yayınları İle, 1998, Metis Yayınları Çengelköy Defteri, 2001, Metis Yayınları Zilif, 2002, Sel Yayınları Doğançay’ın Çınarları, 2004, şiir, Metis Yayınları Benlik, 2005, Metis Yayınları Meşe Fısıltıları 2007, Metis Yayınları David Hume’un Bilgi Görüşünde Kesinlik, 1974 Nesnenin Bağlantısallığı (Hume – Kant- Wittgenstein), 1979 A Short Note on the Selby-Bigge Hume, Tebliğ, Edinburgh, 1976 The Hume Kant Read, Tebliğ, Marburg, 1988
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.