Aralık 2018
Metis Yayıncılık
9789753420310

2025 4. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2025 23:18
Yazarın okuduğum ilk kitabı olmasına rağmen kitap bende çekici bir etki bırakmadı. Kimi bölümlerde altını çizdiğim tümceler olmasına rağmen bazı yerlerinde ise bu ne şimdi, nerden çıktı bu, yeri miydi bunu söylemenin dediğim yeri çok oldu. Yazar farklı yerlerde ve farklı zamanlarda gördüğü bütün gözlemlerini bilgisine ve görüşlerine dayanarak kitaba dökmüş. Birbirinden bağımsız yazılar bir bütün oluşturmadığı için okumakta zorlanabileceğinizi düşünüyorum. İsterdim ki böyle uzun uzun en ince ayrıntısına kadar inceleme yapayım ama kitap okurken zorladığı gibi inceleme yaparken de zorluyor. Oruç Aruoba’yı okurken yazmış olduğu yazıları tekrar tekrar okuyun, her okuduğunuzda farklı anlamlar çıkartacaksınız demişlerdi ama bu kitapta bırakın anlam çıkartmayı kitabı yarım bırakmak istemeyenler için bitse de kurtulsam dediğini duyar gibiyim. Keşke yazarla başka bir eseri ile tanışsaydım. Edebiyatseverlerin belki seveceği bir kitap olabilir ama ben maalesef bu kitabı tavsiye edemeyeceğim. Keyifli okumalar dilerim…
TÜMCELER
Puan vermedi·168 syf.·
2025 7. kitabı
Hiçbir zaman çiçek açmayacağı belli olan bir bitki gibi... Olabildiğim, yalnızca, birkaç tümceydi. Yalnızca birkaç tümce olabildim. Birkaç tümceydi yalnızca, olabildiklerim.(s.86)
Felsefi Sayıklamalar eşliğinde
Tümceler
kayığına bindiriyor. hayatın tekel dolu karmaşası içinde olduğu günlere tümceleriyle dokunarak aydınlatıyor. Pencerelere, Camlara, saksılara, ağaçlara, çiçeklere, böceklere, balıklara, suya insana bu hengâmenin içinde felsefesiyle öznelliğin olduğu hatırlatmasını yapıyor. Hediye gibi sunuyor okuruna, hayatın yorduğu okurunu mana ile dinlendiriyor, sözünün hakkını veriyor. Dinginleştirmeye felsefisiyle yardımcı oluyor. ülkemde böylesine bir filozofun olması, bize ait izler bıraktığımız güzel memleketimizdeki hayat dokularından devşiriyor felsefi kırıntılarını, katarlara değer ağırlığınca sözünü felsefesiyle hafifletiyor. Denizden, gökyüzüne, ufkun seyrinde, martılar eşiğinde tümceleri devinimli bir düşünceye sevk ediyor.
De ki İşte
De ki İşte
ve
Yürüme
Yürüme
üçlesmesinin birtanesi ve bir daha okunduğunda daha da değerleneceğini düşündüğüm kitaplardan birisi oldu.
Oruç Aruoba
okumak isteyenler için yorulmadan, tümcelerle dinlenerek okuyabileceği bir eser, felsefiyi sevdirir… Herkese Keyifli okumalar.
Düşünce
2019 98. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2019 12:10
“Yürüme” serisinin üçüncü ve son kitabı olan Tümceler’de yazar yine kelimeleri, üslubunu, kalemini, felsefesini, düşüncelerini konuşturmuş desem fazla abartmış olmam herhalde.Sürekli zihninizin sorgulama durumunda olması,yazarın bakış açısıyla düşünebilme ve belki de bir şeyler yakalayabilirim umudu yani kısaca tam bir Oruç Aruoba klasiği daha.Kitap birbirinden tamamen farklı konularda yazılmış farklı tümcelerden oluşuyor.Ama o tümceler, o felsefik yaklaşımlar sizi o kadar iç benliğinize götürüyor ki, bir süre normal hayata dönemiyorsunuz.Kitabı okuduğunuzda bana hak vereceğinize inanıyorum. Felsefik bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?
Felsefe
Puan vermedi·167 syf.·
2018 315. kitabı
Bazen bir cümle hayatımızı değiştirir. Yada Bir Kelime Azar Azar Nüfuz eder hayatlarımıza .. Yerleşir ve bizdeki yerleri konumlanır.. Aruoba nin yazım üslubu olsun gerek bakış açısı olsun sizi bir şekilde etkileyecektir ve bir yerden sizi yakalayacaktır.... Sorgu aşamasına bırakacaktır zihninizi ve iç benliğinizi. Felsefik devinimleri seven herkese tavsiye edilesidir..şimdiden keyifli okumalar :)
·168 syf.·
2021 3. kitabı
Edebiyat söz konusu olduğunda pek bilgili olduğum söylenemez. Basit bir okuyucuyum sadece... Detaylı inceleme yapabilecek yeterlilikte görmüyorum kendimi. O yüzden bu inceleme, daha çok, kısa bir
TümcelerOruç Aruoba · Metis Yayıncılık · 20181,228 okunma
Karanlık arttıkça ışıklar da çoğalır
2024 4. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2024 21:56
Hacettepe, Tübingen, Wellington Üniversite'lerinde akademisyenlik yapan Oruç Aruoba koleksiyonundan şiirsel metinlerin derlendiği, 1981 den 2008 e değişik yerlerde yayımlanmış olan metinlerin birleştirildiği ve maalesef ölümünden sonra basılmış bir kitap... İnsanın okuduğu pek çok satırın alt metninde kendinden birşeyler bulduğu güzel bir derleme...
2022 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2022 17:51
Farklı zamanlarda yazılmış bir kitap, açıkçası çok da wow diyemedim. İçerisinde çok güzel tümceler olmakla birlikte bazen bu ne şimdi deyip geçtiğim yazılar da oldu.
Düşünce
TümcelerOruç Aruoba · Metis Yayıncılık · 20181,228 okunma
Hiçbir zaman çiçek açmayacağı belli olan bir bitki gibi..
2022 11. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2022 23:55
Kuşlar, çağın getirdiği çirkin, ruhtan uzak, yaşamak için değil sadece barınmak için yapılmış, soğuk taşlı binalardan ibaret olan şehirlere ruh katan en güzel karmaşalardır. Camımın önünde saksıda kendiliğinden açan çiçek her gün perdemi heyecanla açmama sebep olan armağandır. Gemiler, kayıklar deniz hep uzakları, umutları çağırdığı için icat edilmedi mi zaten? Gidebilmek için... Uçurtmalar da bulutlara yakın olmak için bulunmuştur. Güneş her gün bir mutsuza "bugün geldim, yarın da geleceğim" diyerek teselli vermek için doğuyordur. Yıldızlar da karanlıktan korkan çocuklara yoldaşlık etmek için vardır. Çınar ağaçları da tüm merhametiyle bu acımasız dünyada kuşların yavrularına yuva olmak için vardır. Benim gibi doğayı seviyor ama en çok saygı duyuyorsanız bu kitabı okumalısınız.
Birkaç tümce ile...
2019 106. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2019 19:43
Hepimiz çevremize, Güneş’e, Boğaz’a, çiçeklere, böceklere, mevsimlere, insanlara bakıyoruz ama
Oruç Aruoba
gibi bakabiliyor muyuz acaba? Zamanın izini sürerken bu iz sürüşünde defterini ve tümcelerini yanından ayırmıyor. Yazdıkça birbirinden bağımsız görünen tümceler birbirine görünmez iplerle bağlanıyorlar. Temiz bir Türkçe ile İstanbul’a bir kez daha aşık ediyor okurunu. Şeytan ayrıntıda gizlidir derler ama gerçek güzelliklerin sandıkları da ayrıntılarda gizlidir. Keyifle okunası...
“Tümceler”
2025 7. kitabı
Okunma: 22 Mart 2025 02:36
Oruç Aruoba’dan okuduğum ilk kitap “Tümceler” oldu. Kitabtan çok alıntı paylaştığımı kabul ediyorum, güzel tümceler vardı yok diyemem ama emin olun kitapta paylaştığım alıntılardan daha zor anlaşılan, “bu ne şimdi” sorusunu sık soracağınız tümceler vardı. Çok sıkıldığımı söyleyemem ama beğendim bile diyemem, benim için orta bir kitap oldu. Hem bu saydığım özelliklerden dolayı hem de yazarla ilk tanışma kitabım olduğu ve yazarın emeğinin olduğu için 7 puan verdim.

Oruç AruobaYazar · 21 kitap
Ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesine devam eden Aruoba, psikoloji bölümünden lisans ve yüksek lisansını aldı. Yine aynı üniversitede felsefe bilim uzmanı oldu. 1972 ve 1983 yılları arasında öğretim üyesi olarak görev yapan yazar, felsefe bölümünde doktorasını da tamamladı. Aruoaba, 1976 yılında başlamak üzere bir yıl süreyle Almanyadaki Tübingen Üniversitesinde felsefe semineri üyeliği yaptı. Ayrıca 1981de Yeni Zelandaya giden yazar, Victoria Üniversitesinde konuk öğrenim üyeliğinde bulundu. 1983 yılında akademisyen olarak çalışmayı bırakıp üniversiteyle ilişiğini kesti. Bu dönemde İstanbul'a yerleşti ve çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın kurulu üyeliği ve yayın danışmanlığı yaptı. Ağırlıklı olarak yazı ve çeviri işleriyle uğraşan Aruoba'nın çalışmaları saygın edebiyat dergilerinde yer aldı. Akademisyen olarak başladığı kariyerine yazar ve çevirmen olarak devam etmiş, edebiyata ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli düşünürlerden biridir. Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celanın eserlerini Türkçeye çevirerek literatüre kazandırmıştır. Özgün ve yalın bir stille yazdığı haiku tarzındaki şiirleri yediden yetmişe bir çok okuyucuya ulaşmış ve sevilmiştir. Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinleri oldukça başarılı bir biçimde kaleme almış ve Türkiye'nin Nietzschesi olarak anılmıştır. Epistemoloji, etik, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger ve Wittgenstein konuları üzerine çalışmalar gerçekleştiren Aruoba, bu çalışmalarına günümüzde devam etmekteydi. Özellikle şiir sanatına yönelmiş ve Heidegger’in şiire yaklaşımını; “Ona göre insanın temel sözü şiirdir. Çünkü insan yaşayan, dünyanın içinde olan, diğer insanlarla ilişkisini dil aracılığıyla kuran varlıktır. İnsanın bütün etkinliklerinde yer alan, içinde yaşadığı dil ile (tarihsel olarak da) içinde yaşadığı varoluş arasında kurduğu temel anlam ilişkisi, şiirde ortaya çıkar. İnsanın bilinen bütün tarihi boyunca çeşitli biçimlerde görülen “şiir” adı verilen dilsel kuruluşlar, bu temel ilişkiyi ortaya koymaya (dile getirmeye) çalışan insan yöneliminin ürünleridir. Heidegger de buna ulaşmaya, (anlamlandırmaya, yorumlamaya) insanın dünya ile ve diğer insarlarla olan ilişkisini ilk biçimiyle yeniden kavramaya çalışır.” sözleriyle açıklamıştır. Aruoba, Hume, Nietzsche, Kant, Wittgenstein, Rainer Maria Rilke, Von Hentig, Paul Celan ve Matsuo Bashō gibi düşünür, yazar ve şairlerin eserlerini de Türkçeye kazandırmıştır. Bir dönem Açık Radyoda Filozof Dedikoduları isimli programı da hazırlayıp sunan Aruoba, Wittengstein'ın eserlerini Türkçeye ilk çeviren kişi olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda Aruoba, Japon edebiyatı kökenli bir şiir türü olan haiku’nun, Türk edebiyatındaki temsilcilerinden de biridir. Yazar, Nietzsche’nin “Antichrist” eserini de Almanca’dan Türkçe’ye kazandırmıştır Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin her yıl düzenlediği “Assos’ta Felsefe” etkinliklerine konuşmacı olarak katılan yazar, “Felsefenin Hayvanına Ne Oldu?”, “Bilim ve Din” gibi birçok başlıkta sunumlar gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Füsun Akatlı Kültür ve Sanat Ödülü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sempozyuma da konuşmacı olarak katılmıştır. Oruç Aruoba, 2006 ve 2011 yıllarında Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü yarışmasında Füsun Akatlı, Ahmet Cemâl, Doğan Hızlan, Nüket Esen, Orhan Koçak, Nilüfer Kuyaş ve Emin Özdemir ile birlikte seçici kurulda yer almıştır. Aruoba’nın şiirlerinde kullandığı üslup ve noktalama işaretlerinin edebiyat kurallarının dışında olmasına rağmen bu durum akademik çevrelerce sanatçının üslubu olarak değerlendirmiştir. ESERLERİ Tümceler, Bir Yerlerden Bir Zamanlar, 1990, Metis Yayınları De ki İşte, 1990, Metis Yayınları Yürüme, 1992, Metis Yayınları Hani, 1993, Metis Yayınları Ol/An, 1994, şiir, Metis Yayınları Kesik Esin/tiler, 1994, şiir, Metis Yayınları Geç Gelen Ağıtlar, 1994, şiir, Metis Yayınları Sayıklamalar, 1994, şiir, Metis Yayınları Uzak, 1995, Metis Yayınları Yakın, 1997,Metis Yayınları Ne Ki Hiç, 1997, haikular, Varlık Yayınları İle, 1998, Metis Yayınları Çengelköy Defteri, 2001, Metis Yayınları Zilif, 2002, Sel Yayınları Doğançay’ın Çınarları, 2004, şiir, Metis Yayınları Benlik, 2005, Metis Yayınları Meşe Fısıltıları 2007, Metis Yayınları David Hume’un Bilgi Görüşünde Kesinlik, 1974 Nesnenin Bağlantısallığı (Hume – Kant- Wittgenstein), 1979 A Short Note on the Selby-Bigge Hume, Tebliğ, Edinburgh, 1976 The Hume Kant Read, Tebliğ, Marburg, 1988