De ki İşte

Ocak 2018
Metis Yayınları
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

Bu bir inceleme değildir :)
2025 84. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2025 22:21
Kitabı okurken yanan beynimi söndürme çalışmasıdır:) Şairin hayranları kişisel algılamasın, kitapla ilgili düşüncelerimi yazmadan geçmek istemedim. Oruç AruobaOruç Aruoba 'nın daha önce ZilifZilif kitabını
De ki işte..
2023 14. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2023 13:17
Yaşamın türlü dönemeçleriyle dolu bir eser.. Bu derece etkileyeceğini hiç sanmazdım. Evet yine beklentisiz çıkılan bir yolculuğun sonucu bu. Tekrar ve tekrar söyleyecem; sıfır beklenti sonucu böyle
De ki İşteOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20186,8bin okunma
De ki İşte - Oruç Aruoba /Yazmak yaşamak uçurumunun doruğudur.
2024 23. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2024 16:23
Şiir ile felsefenin bir araya geldiği adam: Oruç AruobaOruç Aruoba Felsefe dediysem öyle yalnızca düşünmek, ilgilenmek gibi anlaşılmasın bu işin mektebini okumuş bir karakter. Alana dair kim varsa okumuş, çevirmiş
Edebiyat Felsefe Şiir
De ki İşte “ Seviyorum”
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 18:55
Felsefe ve şiiri öyle bir yoğurdum, adına “De ki İşte “dedim Kitap felsefi ve edebi metinler içermektedir. Kitabı şiir kitabı sanmıştım ama daha çok şiir ve öykü arasında mini metinlerdir. Kitap üç
2026 6. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 04:40
Bazı kitaplar insanı kendi hikâyesiyle baş başa bırakır. Tam olarak öyle bir kitap. Bu kitap bana hediye edilmişti. Yaşam, ölüm ve felsefe üzerine kurulu üç başlık altında, şiirsel bir dil eşliğinde okurla buluşuyor. Aslında oldukça felsefi bir eser; ancak felsefeyi doğrudan anlatmak yerine, onu şiirsel bir anlatım aracılığıyla hissettiriyor. Bana hediye eden kişi kitaba “Yaşam” bölümünden başlamamı söylemişti. Önce o bölümü bitirdim, ardından “Ölüm” bölümünü okudum. Kitapta klasik anlamda bir anlatı ya da olay örgüsü yok. Kısa cümleler ve düşünce parçalarıyla insanın kendisine söylemeye çekindiği soruların bir yankısı gibi ilerliyor. Kitapta beni en çok etkileyen şey, fazlasıyla yalın olan metinlerin barındırdığı yoğun anlam oldu. İlk bakışta hızlı okunabilecek bir kitap gibi görünse de aslında sindirilmesi gereken bir eser. Okur zaman zaman kitabı tekrar açıp bazı bölümleri yeniden okumalı. Hatta o bölümlerin kendisinde uyandırdığı düşünceleri ve hisleri kaleme almalı. Bu şekilde kitapla kurulan ilişki çok daha anlamlı bir hâl alabilir. Kısacası bu kitap cevaplar veren değil, yoğun ve anlamlı sorular soran bir eser. Belki de bu yüzden bende, zaman zaman tekrar okunması gereken kitaplardan biri olduğu hissini bıraktı. İyi Okumalar Kitap Avcılar
·160 syf.·
2024 24. kitabı
Anlamak masraflı iş doğrusu. Çaba göstermeden gelişi güzel okuyoruz hepimiz. Eserin geneline baktığımda birbirini tekrar ediyormuş gibi görünen bir sürü kelimeler yığını bir araya gelmiş bize bir
İnceleme
Boşluk
2026 9. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2026 19:10
Kitap 4 bölümden oluşuyor: Anlama- Rayış Ölüm (de) Yaşam (ki) Felsefe (işte) Farklı bir tarza sahip eserin dili düz yazı ve şiirin birleşimi, sanki özlücümleler gibi. Yazarın kaleminin güçlü olabileceğini düşünürken, yaşadığı düşünsel boşluk beni olumsuzluğa itti. Ölüm'e bakışı sanki bir sona bakar gibiydi. Yaşam'da ise bir anlam bulamamıştı. Anlam arayışını Felsefe'de sürdürmüş olacak ki, sadece düşünceleri o alanda da bir 'Boşluk' olarak kaldı. İnancını bilemem ama bana inançlı ve umutlu bir bakış hissetirmedi. Farklı bir eserini okumak istemem.
2024 28. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2024 11:43
"Yaşamın, sana, bilmediğin, anlamadığın bir dilde; yabancı, tanımadığın bir üslupta, şarkı söyleyen biri gibi gelecek: Söylenen şarkı seninle ilgiliymiş, senden söz ediyormuş, sana söyleniyormuş gibi bir duygu duyacaksın hep; ama, hep de, bilmediğin, anlayamadığın bir dilde, sana yabancı, tanımadığın bir üslupta olacak duyduğun..." Bu kitaptan okuduğum bir paragrafı paylaştım sizinle. Ve aklıma Fernando Pessoa'nun şu sözü geldi; "İstemeden varım, istemeden öleceğim. Olduğum şeyle olmadığım şey arasında, hayal ettiğim şeyle hayatın beni yaptığı şey arasında, bir boşluğum..." Oruç Aruoba'dan okuduğum ilk kitaptı. Çok sevemedim gibi kitabı o yüzden yazarın başka kitaplarını da okuyarak ilişkimize bir şans daha vermek istiyorum :)) Peki siz yazardan okuma yaptınız mı daha önce? Yaptıysanız çok sevdiğiniz bir kitabını bana önerebilirsiniz, mutlu olurum :)
De ki "İnceleme"
2025 2. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2025 18:34
Oruç AruobaOruç Aruoba'dan okuduğum ilk kitaptı. Bu kitaba başlamadan önce yazarın "TümcelerTümceler" ve "YürümeYürüme" kitaplarını okumak yazarı tanımak açısından daha iyi olur. Fakat ben ilk bu kitabını okuyarak ufak bir hata etmiş oldum. Yine de beğendiğim bir kitap oldu. Deneme türünde yazılmış olsa da şiirsel bir ilerleyişi var. Yaşam, ölüm ve felsefe üçlüsünü derinlemesine irdeleyen bir eserdi. Az ve öz bir şekilde düşüncelerini bizlere aktarıyor. Yavaş yavaş, sindire sindire ve anlayarak okumak gerektiğini söyleyebilirim. Bunları yapınca zaten şiir gibi akıyor yazılar. Sade ve anlaşılır bir dil kullanıldığı için okuyucu zorlanmıyor. Yaşayın, düşünün, kendinizi bilip her şeyin farkında olun istiyor yazarımız. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
anlama-rayış
2023 5. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 17:31
Oruç Aruoba anlaması çok güç, iç hesaplaşmayı okuruna yoğun yaptıran bir yazar. Onu uzun zamandır okumayı düşünen biri olarak şimdi bu sorgulamaları yapabilecek güçte hissettim kendimi; hem de en çarpıcı kitaplarından biri ile. Önce ölümü sorgulattı sonrasında yaşamı. Ve aslında yaşamla ölüm arasındaki o mutlak bağı. Ying-Yang gibi bir nevi.. birbiriyle anlam kazanan iki bütündü bunlar. Yapmamız gereken bu bütünlükteki anlamı yakalayabilmek. Kimi cümlelerinde bu anlam arayışında kaybolacağımızı, bazen yönümüzü bulma ihtimaline çok yaklaşacağımızı bazen yanlış yollara sapacağımızı hatta yönümüzü bulsak bile yolumuzu bulamayacağımıza dikkat çeker. Yaşamında bir anlam arayışında olanları silkeyecek cümleleri var. Ve en sevdiğim kısım ise "yaşamında yapılabilecek her şey tükendiğinde ya da hiçbir şey yapamayacak duruma düştüğünde yazarsın - ancak da o zaman yazabilirsin: yazabilmek,yapabileceklerinin tükenmesi; senin, hiçbir şey yapamayacak duruma düşmen olacak." Yazmanın o şifalı etkisini keşfedin.

Oruç AruobaYazar · 21 kitap
Ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesine devam eden Aruoba, psikoloji bölümünden lisans ve yüksek lisansını aldı. Yine aynı üniversitede felsefe bilim uzmanı oldu. 1972 ve 1983 yılları arasında öğretim üyesi olarak görev yapan yazar, felsefe bölümünde doktorasını da tamamladı. Aruoaba, 1976 yılında başlamak üzere bir yıl süreyle Almanyadaki Tübingen Üniversitesinde felsefe semineri üyeliği yaptı. Ayrıca 1981de Yeni Zelandaya giden yazar, Victoria Üniversitesinde konuk öğrenim üyeliğinde bulundu. 1983 yılında akademisyen olarak çalışmayı bırakıp üniversiteyle ilişiğini kesti. Bu dönemde İstanbul'a yerleşti ve çeşitli basın organlarında yayın yönetmenliği, yayın kurulu üyeliği ve yayın danışmanlığı yaptı. Ağırlıklı olarak yazı ve çeviri işleriyle uğraşan Aruoba'nın çalışmaları saygın edebiyat dergilerinde yer aldı. Akademisyen olarak başladığı kariyerine yazar ve çevirmen olarak devam etmiş, edebiyata ve düşünce dünyasına önemli katkıları olmuştur. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli düşünürlerden biridir. Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celanın eserlerini Türkçeye çevirerek literatüre kazandırmıştır. Özgün ve yalın bir stille yazdığı haiku tarzındaki şiirleri yediden yetmişe bir çok okuyucuya ulaşmış ve sevilmiştir. Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinleri oldukça başarılı bir biçimde kaleme almış ve Türkiye'nin Nietzschesi olarak anılmıştır. Epistemoloji, etik, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Heidegger ve Wittgenstein konuları üzerine çalışmalar gerçekleştiren Aruoba, bu çalışmalarına günümüzde devam etmekteydi. Özellikle şiir sanatına yönelmiş ve Heidegger’in şiire yaklaşımını; “Ona göre insanın temel sözü şiirdir. Çünkü insan yaşayan, dünyanın içinde olan, diğer insanlarla ilişkisini dil aracılığıyla kuran varlıktır. İnsanın bütün etkinliklerinde yer alan, içinde yaşadığı dil ile (tarihsel olarak da) içinde yaşadığı varoluş arasında kurduğu temel anlam ilişkisi, şiirde ortaya çıkar. İnsanın bilinen bütün tarihi boyunca çeşitli biçimlerde görülen “şiir” adı verilen dilsel kuruluşlar, bu temel ilişkiyi ortaya koymaya (dile getirmeye) çalışan insan yöneliminin ürünleridir. Heidegger de buna ulaşmaya, (anlamlandırmaya, yorumlamaya) insanın dünya ile ve diğer insarlarla olan ilişkisini ilk biçimiyle yeniden kavramaya çalışır.” sözleriyle açıklamıştır. Aruoba, Hume, Nietzsche, Kant, Wittgenstein, Rainer Maria Rilke, Von Hentig, Paul Celan ve Matsuo Bashō gibi düşünür, yazar ve şairlerin eserlerini de Türkçeye kazandırmıştır. Bir dönem Açık Radyoda Filozof Dedikoduları isimli programı da hazırlayıp sunan Aruoba, Wittengstein'ın eserlerini Türkçeye ilk çeviren kişi olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda Aruoba, Japon edebiyatı kökenli bir şiir türü olan haiku’nun, Türk edebiyatındaki temsilcilerinden de biridir. Yazar, Nietzsche’nin “Antichrist” eserini de Almanca’dan Türkçe’ye kazandırmıştır Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin her yıl düzenlediği “Assos’ta Felsefe” etkinliklerine konuşmacı olarak katılan yazar, “Felsefenin Hayvanına Ne Oldu?”, “Bilim ve Din” gibi birçok başlıkta sunumlar gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Füsun Akatlı Kültür ve Sanat Ödülü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sempozyuma da konuşmacı olarak katılmıştır. Oruç Aruoba, 2006 ve 2011 yıllarında Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü yarışmasında Füsun Akatlı, Ahmet Cemâl, Doğan Hızlan, Nüket Esen, Orhan Koçak, Nilüfer Kuyaş ve Emin Özdemir ile birlikte seçici kurulda yer almıştır. Aruoba’nın şiirlerinde kullandığı üslup ve noktalama işaretlerinin edebiyat kurallarının dışında olmasına rağmen bu durum akademik çevrelerce sanatçının üslubu olarak değerlendirmiştir. ESERLERİ Tümceler, Bir Yerlerden Bir Zamanlar, 1990, Metis Yayınları De ki İşte, 1990, Metis Yayınları Yürüme, 1992, Metis Yayınları Hani, 1993, Metis Yayınları Ol/An, 1994, şiir, Metis Yayınları Kesik Esin/tiler, 1994, şiir, Metis Yayınları Geç Gelen Ağıtlar, 1994, şiir, Metis Yayınları Sayıklamalar, 1994, şiir, Metis Yayınları Uzak, 1995, Metis Yayınları Yakın, 1997,Metis Yayınları Ne Ki Hiç, 1997, haikular, Varlık Yayınları İle, 1998, Metis Yayınları Çengelköy Defteri, 2001, Metis Yayınları Zilif, 2002, Sel Yayınları Doğançay’ın Çınarları, 2004, şiir, Metis Yayınları Benlik, 2005, Metis Yayınları Meşe Fısıltıları 2007, Metis Yayınları David Hume’un Bilgi Görüşünde Kesinlik, 1974 Nesnenin Bağlantısallığı (Hume – Kant- Wittgenstein), 1979 A Short Note on the Selby-Bigge Hume, Tebliğ, Edinburgh, 1976 The Hume Kant Read, Tebliğ, Marburg, 1988