2024 527. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2024 16:56
Düzyazılarıyla da dikkat çekenLugones'in baş­ lıca uğraşı şiirdi; kimi zaman adı anımsanmasa bile,Lugones'in dizeleri, bunları mırıldananAr­ jantinlilerin belleğinde yer etmiştir: "Biberiye kokuludur mavi tepeler 1 ve ormanın derinlerin­ de bir keklik ıslık çalar. " Bu önsözde,Lugones'in 1906 yılında yazdığı, bilimkurgu dediğimiz türü öneeleyen birkaç fantastik öyküsünü incelemek­ le yetineceğiz. EdgarAllan Poe ve Wells'in etki­ sinde kaldığı açıktır, bu yazarların yapıtları el­ den ele dolaşıyordu ama Yzur'u ancakLugones yazabilirdi. Yzur, bu seçkinin ilk öyküsü. O yıl­ larda düzyazı düşsel ve ağdalıydı. Lugones, bir bilimadamına atfettiği bu öyküyü dizginlenmiş bir ihtirastan yoksun olmayan, bile isteye kuru bir üslupla yazar. Bizim dilimizde yazılmış bi­ limkurgu türünün ilk örneği olan Yzur'un başa­ rısı, kısmen, öykünün bir gerçeklikle mi yoksa maymunuyla aklını yitiren anlatıcının sanrı yüklü tutkusuyla mı sonlanacağını asla bileme­ memizden kaynaklanır. Ate§ Yağmuru, vadi yer­ leşimlerinde yaşanması mümkün olayları canlı ve kesin bir biçimde imgeler; bu öyküde ilginç olan, belki de,Lugones'in yarattığıİbraniterin açıkça Yunanlı Epikurosçular olduklarını göz­ lemlemektir.Aynı şekilde, Tuzdan Heykel de İn­ cil kökenlidir, ancakLugones hepimizin bildiği öyküyü eşsiz bir gizemle zenginleştirir.Lugones için okuma eylemi diğer deneyimler kadar yo­ ğun bir etkinlikti.
Hayata Dair
Tuzdan HeykelLeopoldo Lugones · Dost Kitabevi · 2000214 okunma